Ανυποχώρητοι οι δανειστές στα κόκκινα δάνεια

0
5

 

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές στα κόκκινα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εγγύηση τη μοναδική κατοικία και επιμένουν στη θέσπιση πλαισίου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα πώλησής τους σε ξένα funds.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες έχουν εξαιρεθεί της προοπτικής πώλησης έως την 15η Μαρτίου 2016, ωστόσο το ζήτημα των εν λόγω «κόκκινων» δανείων είναι «καυτό» και τις δύο πλευρές τις χωρίζει άβυσσος…

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναφέρει το Euro2day.gr, βάζει όρια και αναμένεται, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης στο συγκεκριμένο θέμα, να σηκώσει τους τόνους, έχοντας έτοιμη την αντιπρότασή της, την οποία έχει ετοιμάσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και είναι ενήμερες και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Οι δανειστές, ωστόσο, ζητούν απελευθέρωση τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα αποφασίσουν τι θα πουλήσουν και τι όχι, ωστόσο η προοπτική πώλησης θα λειτουργήσει εκβιαστικά για τις 25.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν και δεν πληρώνουν.

Η αντιπρόταση της Αθήνας

Η κυβέρνηση, λοιπόν, προτείνει την πλήρη και καθολική εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη.

-Προτείνει επίσης την εξαίρεση των κόκκινων καταναλωτικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία έως του ποσού (σ.σ. ύψος δανείου) των 20.000 ευρώ.
Δεδομένου ότι η κρίσιμη μάζα των κόκκινων καταναλωτικών είναι μέχρι 20.000 ευρώ, οι δανειστές το απορρίπτουν με το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύονται όλοι.

Μάλιστα, μετά το 2007 οι ελληνικές τράπεζες κάλεσαν τους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων άνω των 10.000 ευρώ να κάνουν χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων με αισθητά μειωμένα επιτόκια, εφόσον βάλουν ενέχυρο κάποιο ακίνητο.

-Προτείνει ακόμα την εξαίρεση από την προοπτική πώλησης των κόκκινων δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι το ύψος των 250.000 ευρώ. Το ύψος του δανείου που θέλει να εξαιρείται η κυβέρνηση για τα δάνεια των μεσαίων επιχειρήσεων ανεβαίνει στις 500.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here