Απάντηση σε όσους με κατηγόρησαν για τον Πακιστανό και τη 15χρονη

158
3

Ξεκίνησα το προηγούμενο άρθρο μου «Ο δράκος του ρατσισμού και το τέρας των ΜΜΕ», υπογραμμίζοντας ότι «καταδικάζω σαφώς την εγκληματική αυτή πράξη».

Οπότε, δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις που σχετίζονται με αυτά που έπαθε η κοπέλα.

Δεν επεκτάθηκα παραπάνω σε αυτό, γιατί εκτός του ότι αισθάνομαι ότι μία εγκληματική πράξη δε χρειάζεται περαιτέρω χαρακτηρισμούς, δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου μου.

Ένα γεγονός, για εμένα τουλάχιστον, είναι πολλές φορές αφορμή για να εκφράσω ένα ή περισσότερα κοινωνικά φαινόμενα, τα οποία δεν αποτελούν απλά μία δική μου παρατήρηση, αλλά έχουν καταγραφεί από τη διεθνή κοινότητα στα πλαίσια ερευνών της Ψυχολογίας του ατόμου, της Κοινωνικής και Δικαστικής Ψυχολογίας.

Τα θέματα που θέλω να θίξω εδώ είναι τρία:

Tο ένα αφορά το πόση έμφαση δίνεται στις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται από αλλοδαπούς, ενώ δε γίνεται το ίδιο όταν αντίστοιχες πράξεις διαπράττονται από Ελληνες.

Το δεύτερο αφορά την απουσία σεβασμού και προστασίας των θυμάτων -και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Μυρτώς από τα ΜΜΕ- τα οποία δημοσίευσαν το όνοματεπώνυμό της.

Και επειδή κάποιος αναγνώστης ανέφερε ότι δε θα είναι αυτό το πρόβλημα της Μυρτώς, λυπάμαι, αλλά κάνετε μεγάλο λάθος. Και αυτό δεν είναι η προσωπική μου εκτίμηση, αλλά τα συμπεράσματα πολλαπλών ερευνών σχετικά με τον επανατραυματισμό ενός θύματος από τις αντιδράσεις του περιβάλλοντός του κατά τη διάρκεια του συμβάντος και μετά από αυτό.

Το τρίτο -και αυτό που για εμένα έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω της άγνοιας που υπάρχει ειδικά στην ελληνική κοινωνία- αφορά στην κακοποίηση των ανηλίκων από τους γονείς τους. Παρατήρησα ότι κάποιοι αναφέρθηκαν στο «χαστούκι» (το οποίο, επίσης, αποτελεί κακοποίηση αλλά σε ψυχολογικό επίπεδο επειδή μειώνει την αξιοπρέπεια του παιδιού και την αυτοεκτίμησή του).

Εγώ δεν αναφέρθηκα στο χαστούκι. Μιλώντας για «ξύλο», εννοούσα (και καλό θα ήταν να το είχα εξηγήσει) τις περιπτώσεις μπουνιών, κλωτσιών, χρήση ζώνης κλπ, οι οποίες δεν είναι τόσο λίγες όσες νομίζει η κοινή γνώμη.

Αναφέρθηκα, επίσης, πολύ συγκεκριμένα στις περιπτώσεις γονέων και παππούδων που βιάζουν τα παιδιά τους. Το ότι αυτοί αποτελούν πάνω από το 50% των θυτών δεν είναι δική μου εκτίμηση, αλλά το συμπέρασμα πολλαπλών ερευνών που έχουν διεξαχθεί σε πολλές χώρες περιλαμβανόμενης και της Ελλάδας.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερο από 10% των θυτών είναι τυχαίοι, άγνωστοι του θύματος.

Το κοινό σημείο που έχουν τα τρία παραπάνω θέματα είναι ότι η βία φέρνει βία και αυτό είναι φαύλος κύκλος. Αν θέλουμε να σταματήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο, θα πρέπει σε πρώτο επίπεδο να αναγνωρίσουμε την οικογενειακή βία και να εστιάσουμε στην πρόληψη.

Και αναρωτιέμαι, αν είχατε τη δυνατότητα να δείτε μία ταινία για την παιδική ηλικία του Πακιστανού και βλέπατε ένα παιδάκι που το βιάζει ο πατέρας του από πολύ μικρή ηλικία και το σπάει στο ξύλο, θα τον θεωρούσατε και πάλι τέρας;

Η πράξη είναι τερατώδης, αποτρόπαια, σοκαριστική. Όμως, ο κάθε άνθρωπος αναπαράγει συμπεριφορές που έχει βιώσει ο ίδιος. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν κακοποιηθεί θα κακοποιήσουν. Κάποιοι καταφέρνουν να κάνουν την υπέρβαση. Σημαίνει, όμως, ότι αυτός που κακοποιεί έχει κακοποιηθεί και ο ίδιος με κάποιο τρόπο και, στις περισσότερες περιπτώσεις, με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που ως ενήλικας επιλέγει για να κακοποιήσει άλλους.

Οι έρευνες δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά συσχέτισης μεταξύ της βίας που ασκεί ένας ενήλικας και της βίας που έχει εισπράξει ως παιδί. Σε μία μειοψηφία περιπτώσεων δεν έχουν καταγραφεί βιώματα κακοποίησης του κακοποιητή στην παιδική του ηλικία. Όμως οι τραυματικές εμπειρίες, πολλές φορές, απωθούνται στο υποσυνείδητο -με αποτέλεσμα τα θύματα να μην τις θυμούνται.

Έχω δουλέψει με άτομα που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ως παιδιά. Και ΟΛΑ εχουν κακοποιηθεί από συγγενείς: πατεράδες, θείους, ξαδέλφια. Εχω γνωρίσει γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από οικογενειακούς φίλους ως παιδιά και όταν το είπαν στους γονείς τους, οι γονείς τους είπαν «δεν κατάλαβες καλά».

Εσείς που βάλατε εναντίον μου, έχετε ποτέ δει παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά (και όχι μόνο);

Τα σεξουαλικά κακοποιημένα αγόρια που δούλεψα μαζί τους, είχαν όλα βιασθεί συστηματικά από τον πατέρα τους, από πολύ μικρή ηλικία, συγκεκριμένα ένα από αυτά πριν κλείσει το πρώτο έτος της ζωής του. Ξέρετε τί οδήγησε στο να αποκαλυφθεί αυτό; Το γεγονός ότι τα περισσότερα επιχείρησαν να κακοποιήσουν άλλα παιδιά.
Ακόμα θυμάμαι τα κενά, παγωμένα τους μάτια…

Πράγματι, κάποια από αυτά τα αγόρια δεν έμοιαζαν με ανθρώπους. Εμοιαζαν ανθρωπόμορφα όντα. Όμως, από τότε, που ακόμα δεν είχα τη γνώση, είδα με τα μάτια μου, ένιωθα ότι δε θα μπορούσα ποτέ να τα κατηγορήσω αν κάποια στιγμή ως ενήλικες φέρονταν κακοποιητικά.

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε και να βλέπουμε ανθρωπόμορφα τέρατα. Αυτό, όμως, δε λύνει το πρόβλημα. Για να λυθεί η βία θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την πηγή της. Όσο κλείνουμε τα μάτια, τόσο θα διαιωνίζεται.

Παρακάτω παραθέτω κάποιες πηγές, για όσους είτε αμφισβητούν τα όσα γράφω, είτε θεωρούν ότι είναι προσωπική μου γνώμη, είτε θέλουν απλά να ενημερωθούν περισσότερο από έγκυρες πηγές.

Επίσης, θα ήθελα να καταδείξω άλλο ένα φαινόμενο που παρατηρώ στην Ελληνική πραγματικότητα. Βιαζόμαστε όχι μόνο να αντιπαρατεθούμε, αλλά να προσβάλουμε, να επιτεθούμε, ενώ δεν είμαστε γνώστες ενός θέματος και δεν έχουμε ψάξει για πληροφορίες από έγκυρες πηγές. Προσκαλώ οποιονδήποτε έχει στοιχεία που αναιρούν τα όσα γράφω, να τα καταθέσει, ώστε να ενημερωθώ και εγώ αλλά και οι υπόλοιποι αναγνώστες.

Ενδεικτικές πηγές:
http://ec.europa.eu/justice_home/daphnetoolkit/files/others/booklets/01_daphne_booklet_1_el.pdf (Διαβάστε τη σελίδα 9: Στοιχεία και αριθμοί)
http://library.panteion.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/720/1/tzevas.pdf (σελίδες 8, 13, 15 και Σωματική κακοποίση σελ. 35 – 38)
http://hamomilaki.blogspot.gr/2007/01/blog-post_05.html
http://www.synigoros.gr/?i=childrens-rights.el.dpnews.50051 «ένα στα πέντε»
http://epapanis.blogspot.gr/2008/12/blog-post.html
http://www.internationaljusticeproject.org/pdfs/trauma.pdf

*Η Ανθή Μπελλέ είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Προηγούμενο άρθροΈβαλαν λουκέτα στους κάδους των σκουπιδιών
Επόμενο άρθροΤα παιδικά μου χρόνια, η πατρίδα μου…
Ανθή Μπελλέ
Η Ανθή Μπελλέ είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Surrey της Αγγλίας, πιστοποιημένη Life Coach από το Κ.Ε.Κ. του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος Οικονομικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος του συλλόγου Βρετανών ψυχολόγων (BPS). Εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία αλλά την κέρδισε η ψυχοθεραπεία Gestalt. Εχει ολοκληρώσει το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα του San Fransisco  Gestalt Institute σε συνεργασία με την Ecole Parisienne με συντονιστή το Morgan Goodlander που είναι και επόπτης της και εξειδίκεύεται στο Ψυχογενετικό Σύστημα της Anne Teachworth για τη θεραπεία ζευγαριών. Εκπαιδεύτηκε στη θεραπεία τραύματος και μετατραυματικής διαταραχής (PTSD) με τη Jane Simington. Στη θεραπευτική της δουλειά, έχει ενσωματώσει το διαλογισμό και τις ενεργειακές θεραπείες. Εχει εργαστεί σε Κέντρο υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες και σε Κέντρο με σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά μέσω της δημιουργικής απασχόλησης. Το γραφείο της βρίσκεται στους Αμπελόκηπους όπου εργάζεται με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Είναι συντονίστρια βιωματικών σεμιναρίων σε θέματα ειδικών δεξιοτήτων (όπως αυτογνωσία, επικοινωνία, ενίσχυση ομαδικότητας), προσωπικής ανάπτυξης και θεραπείας ζευγαριών.

158 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Με λύπη μου αντιλαμβάνομαι ότι έχει δημιουργηθεί μια αίσθηση ότι χαϊδεύω τα αυτιά των λαθρομεταναστών. Παρόλο που το θέμα και ο σκοπός του άρθρου μου ήταν διαφορετικά, καταλαβαίνω, πώς μπορεί να ακούστηκαν αυτά που έγραψα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα (οικονομική κρίση, λαθρομετανάστες και αύξηση της εγκληματικότητας) και αφού έχει συμβεί ένα τερατώδες , σοκαριστικό και αποτρόπαιο έγκλημα.

  Γι’ αυτό θα ήθελα και σε αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσω τις απόψεις μου:

  • ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ και θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα, που πρέπει να λυθεί άμεσα!!
  • ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ, όσοι έχουν εμπλακεί στην έλευση των λαθρομεταναστών και στην πλαστή νομιμοποίησή τους .
  • ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ο συγκεκριμένος Πακιστανός αλλά και κάθε αλλοδαπός και ημεδαπός (συγγενής ή άγνωστος) που έχει διαπράξει τέτοιου είδους πράξεις.
  • Δεν ανήκω ούτε στο Σύριζα ούτε στο ΚΚΕ (ούτε σε κανένα άλλο κόμμα) , εκφράζω καθαρά τους προσωπικούς μου προβληματισμούς.

 2. Υπάρχει μια μειοψηφία στην Ελλάδα με την οποία κάτι δεν πάει καλά. Στην ανακοίνωση που έβγαλαν κάτοικοι της Αθήνας κατά ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό έλεγαν ότι δεν μπορεί… ή είναι επιλεκτικά κωφοί ή επιλεκτικά τυφλοί ή παντελώς βλάκες. Θα προσθέσω και την οικονομική παράμετρο καθώς πολλοί με αυτές τις θέσεις τους βολεύονται και προωθούνται. Για να συνεχίσουν να είναι υπηρέτες των καπιταλιστών – ιμπεριαλιστών με θέσεις που υποστηρίζουν το δουλεμπόριο, την μαύρη εργασία και την καταβαράθρωση του μεροκάματου, τον διωγμό από τα σπίτια εξαθλιωμένων, το λαθρεμπόριο, την εγκληματικότητα κ.ά. στρεφόμενοι κατά του ελληνικού λαού και των νομίμων μεταναστών. Ψάξτε να εστιάσετε στο επόμενο δέντρο…

 3. Επίσης, προτείνω τις ταινίες «Η λευκή κορδέλα» (The white ribbon) και «Κόκκινος δράκος» που ήταν το τρίτο μέρος της «Σιωπής των αμνών». Θεωρώ ότι δείχνουν πολύ καθαρά το φαύλο κύκλο της βίας.

 4. Δυστυχώς έχετε δίκαιο. Έγινα πρόσφατα μα΄ρτυρας πρωτοφανούς συζήτησης. Ανθρώπων μορφωμένων που ευχόντουσαν να είναι αλλοδαπός ο βιαστής ώστε να δικαιολογηθεί η βία επάνω τους. Δεν είναι τυχαία και η δημοσιότητα. Ο παππούς που βίαζε το 6χρονο εγγονάκι του πέρασε στο «ψιλά». Κοινωνία σε φάση εκφασισμού. Δείτε το αντίστοιχο ρεπορταζ του «Πρωτου Θέματος» . Θλίψη .
  Συνεχίστε παρακαλώ. Ίσως επικρατήσει η λογική.

 5. Συμφωνω με την κυρια Μπελλε αλλα πραγματικα νομιζω οτι δεν ειμαστε ακομη ετοιμοι σαν κοινωνια, κι αυτο φαινεται σε πολλα επιπεδα , να αντιπαρατεθουμε και να ομολογησουμε ειλικρινα τα λαθη μας. Ισως νομιζουμε οτι ακομη κι ετσι υποστηριζουμε τη φυλη μας.

 6. Αντιμετωπίζεις το θέμα με επαγγελματική και ιδεοληπτική πώρωση.
  Είσαι πανευτυχής στο θρόνο της επιστημονικής σου άγνοιας. Κανείς δε πρόκειται να σε κλονίσει.
  Καλή πρόοδο στο καθεστώς παγκόσμιας υποδούλωσης που προωθείται.
  Σε λίγα χρόνια, αν πετύχετε τους στόχους σας, ΕΣΥ και οι όμοιοι σου θα αναλάβετε μέσα σε ψυχιατρεία – φυλακές, την αποκατάσταση της ψυχικής και πολιτικής μας υγείας.
  ΕΙΣΤΕ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.

 7. Πελαγοδρομείτε σε εξηγήσεις και επιστημονικοφανείς αναφορές σε πράγματα που δεν έχουν σχέση με το γεγονός της Πάρου . Επιπλέον, επιμένετε σε ένα θέμα που θεωρείτε ότι αναδείχθηκε με χυδαίο τρόπο από τα media ενώ ουσιαστικά λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο με τα μέσα που κατηγορείτε. Νομίζω το καλύτερο θα ήταν να σταματήσουν οι αναφορές στο γεγονός από τους «εδικούς» και να αφήσουμε τους ανθρώπους που υπέστησαν τη βία να γιατρέψουν τις πληγές τους.

 8. Κυρία Μπελλέ,
  συνεχίζετε να προσπαθείτε να συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Ναι, ανόμοια και μη συγκρίσιμα.
  Τι θα λέγατε εσείς όμως, αν βλέπατε σε ταινία τη ζωή του κακομοίρη Πακιστανού και διαπιστώνατε ότι δεν έχει υποστεί αυτά που υποστηρίζετε? Και σε τελική ανάλυση, τι είναι εδώ πέρα, η γη όπου ο καθένας έρχεται να εκφράσει τα ψυχολογικά που του φόρτωσαν στη χώρα του? Η παιδική του ηλικία δε με ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου!!!
  Εν πάσει περιπτώσει, και στα τρία θέματα που θίγετε κάνετε κατά τη γνώμη μου λάθος.
  Καλό θα ήταν πάντως να μην προκαλείτε τέτοιες εποχές και για τέτοια θέματα, Το μόνο που θα καταφέρετε είναι φούσκωμα των ποσοστών της Χ.Α. (Εκτός αν στόχος σας ήταν η διασημότητα, οπότε στην περίπτωση αυτή μια χαρά τα πήγατε. Άλλα θέλω να πιστεύω πως δεν είχατε τέτοιο σκοπό.)

 9. Αγαπητή Ανθή, μη στενοχωρείσαι και παίρνεις στο βάθος της ψυχής σου τη βλακεία και την αμορφωσιά που είναι σωρρευμένη με το καντάρι, που λέγαν οι παλιοί, στα μυαλά πολλών Ελλήνων. Κοίταξε γύρω σου τι συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια..Όλα είναι αποτέλεσμα της ηλιθιομάρας που τους βαραίνει.

 10. Καλημέρα Ανθή
  Είμαι απ’αυτούς που μου άρεσε το προηγούμενο σου άρθρο,το έκανα retweet και το έβαλα και στο blog μου.Δεν χρειάζεται να διαβάσω τις πηγές που παραθέτεις για να με πείσεις γιατί πολύ απλά έχεις σε όλα δίκιο.Θα τις διαβάσω για να έχω τεκμηριωμένη και επιβεβαιωμένη άποψη.Υπάρχουν αμέτρητα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί όταν ήταν μικρά από κοντινά τους πρόσωπα ή ακόμα και στο σχολείο.Βέβαια αυτό δεν δικαιολογεί τις πράξεις τους μετά,εδώ στη κοινωνία μας όμως Ανθή τα εγκλήματα των δικών μας θεωρούνται πλακίτσες.Μονο για τους αλλοδαπούς ξέρουν να μιλάνε.Συμφώνώ ότι πολλοί απ’αυτούς δεν θα έπρεπε να είναι στη χώρα μας γιατί είναι εγκληματίες αλλά ίδιοι είναι και πολλοί Έλληνες! Δυστυχώς τα Ελληνόπουλα εξαρτημένα απ’τους γονείς τους και έτσι γίνονται σαν αυτούς.Μην αλλάξεις απόψεις επειδή κάποιο μέρος απ’το κοινό σου είναι ξεροκέφαλοι,συνέχισε το καλό σου έργο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ