Απέλυσαν από το ΑΠΕ τον Θανάση Αυγερινό – «Ενόχλησα την κυβέρνηση» λέει ο ίδιος

0
10

Την απόλυσή του από το ΑΠΕ-ΜΠΕ -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- έμαθε ο ανταποκριτής στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, αφήνοντας σαφείς αιχμές για κυβερνητική παρέμβαση.

Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, «το Αθ. Πρακτ. Ειδήσεων μου επέδωσε προεκλογική καταγγελία σύμβασής μου. Δεν θέλουν ανταποκριτή στη Μόσχα; Ή κάποιους στα ψηλά ενοχλήσαμε;».

Ο Θανάσης Αυγερινός υποστηρίζει μάλιστα ότι η διεύθυνση του πρακτορείου «έκοβε» συστηματικά κείμενα που έστελνε από τη Μόσχα, τα οποία προφανώς κρίθηκε ότι δεν ταίριαζαν με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Ρωσία.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι όταν υπήρξε συνομιλία Πούτιν-Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα και κυβερνητικοί παράγοντες διατείνονταν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος τηλεφώνησε με πρωτοβουλία του στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Αυγερινός έστειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι η πρωτοβουλία ανήκε στον Τσίπρα. «Αυτή η παράγραφος περικόπηκε από την ανταπόκριση… Είναι προφανές ότι ενοχλούσα με τις ανταποκρίσεις μου υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση Τσίπρα», λέει ο δημοσιογράφος.

Η επιστολή-καταγγελία λογοκρισίας

Δύο ημέρες πριν του κοινοποιηθεί η απόλυσή του, στις 28 Αυγούστου, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θ. Αυγερινός, είχε καταγγείλει φαινόμενα λογοκρισίας στα κείμενά του (η επιστολή δημοσιεύεται από το iefimerida).

 «Προς: Πρόεδρο & Γενικό Δ/ντή ΑΠΕ-ΜΠΕ

κ. Μ.Ψύλο 

Κοιν. Μέλη ΔΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΣ ΕΣΗΕΑ

 

Μόσχα, 28.08.2015

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε εργάζομαι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαρκώς επί σειρά ετών,  ασκώντας έως σήμερα τα καθήκοντά μου με ζήλο και υπευθυνότητα, είχα δε ξεκίνησει τη δημοσιογραφική μου δραστηριότητα στη Ρωσία ως βοηθός του τότε ανταποκριτή στη Μόσχα κ. Δ.Κωνσταντακόπουλου το 1992.

Με έκπληξη και απορία πληροφορήθηκα προσφάτως από τη διεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η υπηρεσία σας σκέπτεται τη διακοπή της σύμβασής μου από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μάλιστα με επίκληση αλληλοδιαψευδόμενων και προσχηματικών αιτιάσεων.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στο πλαίσιο λειτουργίας του κράτους δικαίου και των εγγυήσεων που απολαμβάνει το δημοσιογραφικό λειτούργημα, αλλά και της στοιχειώδους ανθρώπινης και συνεργατικής σχέσης μου με το Πρακτορείο όλα αυτά τα χρόνια.

Πολύ περισσότερο προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα, που ποτέ στο παρελθόν και με ουδεμία Διεύθυνση δεν έχω βιώσει, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι για πρώτη φορά σειρά ανταποκρίσεών μου δεν δημοσιεύτηκαν, άλλες αλλοιώθηκαν ουσιωδώς, είτε αποσύρθηκαν από το δελτίο μετά τη δημοσίευσή τους. Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι τα συμβάντα αυτά συνδέονται με πολιτικές επιλογές ή απαιτήσεις της συγκυρίας, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου.

Κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλώ όπως λάβετε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη διακοπή κάθε παράνομης και αντισυναδελφικής συμπεριφοράς της υπηρεσίας, η οποία μπορεί να με πλήξει εργασιακά, βλάπτοντας την προσωπικότητα και τα δικαιώματά μου.

Παρακαλώ επίσης, όπως κοινοποιήσετε στα μέλη του ΔΣ την παρούσα επιστολή μου για τις ενεργειές τους.

Παρακαλείται το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο κοινοποιείται η παρούσα, όπως προχωρήσει στις δικές του ενέργειες. 

Με εκτίμηση και με επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου,

Θανάσης Τσιόλιας (Αυγερινός)»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here