Απίστευτο: Η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια στρατιά από ανώνυμα «trolls»…

europe

Για τους Ευρωπαίους ηγέτες, αυτοσκοπός – κι έτσι πρέπει να είναι εδώ που φθάσαμε – δεν είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα επιτευχθεί με την πολιτική και οικονομική ένωση.  Στον δρόμο, όμως, προς αυτή την ολοκλήρωση φαίνεται ότι δεν χωρούν όσα  πραγματικά σκέφτονται οι λαοί -οι οποίοι, άλλοτε επωφελούνται, και άλλοτε υπομένουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Τις τελευταίες ημέρες ειπώθηκε επανειλημμένως πως, στην εποχή των ισχνών αγελάδων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας,  το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ήταν ένα ακόμη αντιευρωπαϊκό μήνυμα των πολιτών της γηραιάς Ηπείρου. Μήνυμα ότι οι κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο με τις ακραίες μορφές λιτότητας.

Τέτοια ηχηρά μηνύματα πλημμυρίζουν τα τελευταία χρόνια τις Βρυξέλλες.

Το πιο λογικό θα ήταν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες να καθίσουν να μελετήσουν τα αιτία της αποδοκιμασίας που οδηγούν  στον ευρωσκεπτικισμό και να χαράξουν μια πολιτική αντιμετώπισής τους.

Αγρόν ηγόρασαν!

Το νόημα των μηνυμάτων δυσφορίας των ευρωπαϊκών κοινωνιών εξακολουθεί να παρερμηνεύεται και να υποβαθμίζεται από τους υψηλόβαθμους χαρτογιακάδες που πληρώνονται αδρά για να χτίσουν και να διατηρήσουν ζωντανή την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή ιδέα και συνοχή. Έτσι, για να δικαιολογήσουν τον παχυλό μισθό τους ορισμένες φορές, κατεβάζουν ιδέες που επιδέχονται κριτικής, όπως αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω.

Υπό τον φόβο εκπροσώπησης των άκρων στο Ευρωκοινοβούλιο, εν όψει των ευρωεκλογών του 2014, η ΕΕ με τον μειωμένο προϋπολογισμό για το 2014-2020 βρήκε πόρους για να χρηματοδοτήσει  μια στρατιά από ανώνυμα ‘’Trolls’’, – σωστά διαβάσατε μια στρατιά από ανώνυμα ‘’Trolls’’ (Ευρωπαίους αξιωματούχους που δρουν ανώνυμα )  – που ήδη έχουν λάβει θέσεις στα διαδικτυακά φόρουμ  συζητήσεων,  στο FB και στο twitter.  Αποστολή τους να  αντικρούουν όποιον εκφέρει αντίθετη, από την επιθυμητή,  άποψη για την ΕΕ –  εκείνη δηλαδή των ευρωενθουσιαστών όπως αποκαλούνται στη Γαλλία –  και σε γενικότερες γραμμές για την αντιμετώπιση του  αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού .

Στη διαπίστωση ότι «η δομή της Ευρώπης είναι το πρόβλημα»,  που εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι, τα  «Euro Trolls»  θα τονίζουν ότι «η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Bruno Waterfield της Daily Telegraph. Ο Waterfield, είχε πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα που αναφέρονται σε μια πρωτοφανή εκστρατεία ευρωπαϊκής προπαγάνδας, πριν και κατά την διάρκεια των Ευρωεκλογών. Εξειδικευμένοι επικοινωνιολόγοι, θα είναι σε θέση να παρακολουθούν συνομιλίες και να παρεμβαίνουν άμεσα προσπαθώντας να αποδομήσουν  μια άσχημη εικόνα ή εντύπωση για την ΕΕ και να προσανατολίζουν την κοινή γνώμη ουσιαστικά προς μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Κάτι σαν Βig Brother.

Είναι γνωστό ότι τα «Trolls» χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο από κυβερνήσεις σε εθνικό επίπεδο. Σε  ευρωπαϊκό, όμως, είναι πρωτόγνωρο και, ενδεχομένως, επικίνδυνο από τη στιγμή που η ανωνυμία αρκετές φορές είναι συνώνυμη  της παραπλάνησης κι όχι μόνο.

Τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τη μισθοδοσία των «Euro Trolls»  θα είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα  που όπως ανέφερα και παραπάνω, θα ήταν προτιμότερο να διατεθούν κονδύλια για την καταπολέμηση των πραγματικών λόγων που ωθούν τον κόσμο στα άκρα,  αντί να παρακολουθούνται στενά όσοι διαφωνούν με ορισμένες πολιτικές ή ενέργειες σε ένα μέσο που μέχρι χθες, η ελευθερία του λόγου ήταν λιγότερο ελεγχόμενη.

Τα ερωτήματα, οι προβληματισμοί και οι σκέψεις που γεννιούνται είναι πολλά… Ορισμένοι μπορεί να επισημάνουν την έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας μιας τέτοιας ενέργειας εκ μέρους της ΕΕ και να την συγκρίνουν – όσο ακραίο κι αν ακούγεται αυτό –  με τακτικές που εφαρμόζουν χώρες όπως είναι η Κίνα ή το  Ιράν.

Από την άλλη, ίσως πολλοί αναρωτηθούν αν είναι, άραγε, αυτή η Ευρώπη που θέλουμε… Να πληρώνουμε, δηλαδή, ανθρώπους για να λένε καλά πράγματα για αυτήν, ενώ  θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο;

Τέλος,  καλή είναι η επικοινωνία και οι στρατηγικές της, αλλά η λογική είναι σαφώς καλύτερη.  Όση πλύση εγκεφάλου κι αν κάνεις, δεν θα δώσεις τροφή σε έναν Έλληνα, εργασία σε έναν Ισπανό, ένα καλύτερο αύριο σε έναν Πορτογάλο, φθηνή θέρμανση σε έναν Ιταλό, περισσότερη αγοραστική δύναμη σε έναν Ιρλανδό.

Η σκληρή πραγματικότητα, από τη στιγμή που δεν έχεις διάθεση να την αντιμετωπίσεις κατά μέτωπο,  θα καταστήσει μάταιες όλες τις προσπάθειές σου για να βελτιώσεις μόνο στα λόγια τις εντυπώσεις που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες για την ΕΕ.

*Trolls http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%BF%CE%BB_(%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF)

Σχετικά Άρθρα

18 σχόλια
 1. Ο/Η Daniel Panidis λέει:

  »Αγρόν ηγόρασαν!»
  Απίστευτο! αλλά…
  Εξαιρετική παρουσίαση του θέματος από την κυρία ΔεναξάΑΑΑ. Η ΕΕ σχεδόν έγινε άψυχο σώμα που ζει σε μια πολύχρωμη παραφωνία… Η ΕΕ έχει ηγεσία που έχει αποκοπεί από τους πολίτες και πράττει ή παρασκηνιακά ή στο προσκήνιο χωρίς αγάπη ευαισθησία ανθρωπιά … Γι αυτό βλέπουμε όλα αλλάζουν προς το σκληρότερο και σε λίγο θα είναι ακόμα χειρότερα αφού οι άνθρωποι έγιναν αριθμοί και επιτόκια εγκλωβισμένοι στο ζωολογικό κήπο του τραπεζισμού που έχει αναλάβει την παγκόσμια εξουσία στο παρασκήνιο.

 2. Ο/Η Γιώργος Σαμπάνης λέει:

  Ενα ποτήρι μπορεί κάποιος να το δεί άλλοτε μισογεμάτο και άλλοτε μισοάδειο.

  Αν υποθέσουμε οτι εν οψει Ευρωεκλογών όντως η Ε.Ε. έχει εγκρινει κονδύλι 2.5 Εκ € για να βάλει Ευρωπαίους δημοσίους υπαλλήλους να τουιτάρουν, να blgαρουν ή να chatαρουν τι μας εμποδίζει να πιστέψουμε και μια άλλη άποψη. Οτι όλο αυτό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ώς σκοπό να αντικρούει όποιον εκφέρει αντίθετη, από την επιθυμητή, άποψη για την ΕΕ.αλλά να φέρει πιο κοντά στους Ευρωπαϊικούς θεσμούς στον μέσο Ευρωπολίτη μέσα απο τα social media που δίνουν μια πραγματική δυνατότητα αμεσότερης και ελεύθερης εκφράσης άποψης όλων μας. Άλλωστε απο πότε η Ευρώπη έχει μία φωνή για να την αντικρούσουμε??? Πως είναι δυνατόν να φιμωθούν οι απόψεις εκκατομυρίων χρηστών του internet ακόμα και με μία υποτιθέμενη άσκηση trollαρισματος απο 5 – 10 – 100 «αξιωματούχους»… Άλλη δουλειά δεν είχαν…

  Έχω την αίσθηση πως έχουμε χάσει τον μπούσουλα σε πολλά πράγματα γύρω μας.. Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελει έιδηση? ή προσωπική άποψη του ατόμου που το έγραψε? Αν είναι είδηση τότε η εντύπωση μου είναι πως νισάφι πια με την αναπαραγωγή «ειδήσεων» άλλων πολύ περισσότερο με ασαφέις πηγές και χωρίς να γίνεται η πρέπουσα δημ. έρευνα απο αυτόν που το αναπαραγάγει.

  Αυτό το κείμενο που παραθέτετε αντίστοιχα δεν είναι πιθανό trolling????
  ….Είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα λέω εγω….

  Παρακαλώ να δημοσιευτεί.

  • Ο/Η Μαρία Δεναξά λέει:

   Η αντίδραση σας και μόνο μαρτυρά ότι γνωρίζετε πολύ καλά όπως κι εγώ ότι όσα έγραψα αληθεύουν και δεν είναι μια »αναπαραγωγή ειδήσεων με ασαφείς» όπως λέτε πηγές .
   Το ίδιο μαρτυρούν :
   α) Eγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου για την χάραξη της επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών, σελίδα 7 http://www.cor.europa.eu/en/news/europcom/Documents/C3_Klemencic.pdf
   β) Αρθρο που έγραψε ο συνάδελφος – ανταποκριτής στις Βρυξέλλες Bruno Waterfield http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/9845442/EU-to-set-up-euro-election-troll-patrol-to-tackle-Eurosceptic-surge.html
   γ) Η εξοργισμένη αντίδραση – ανακοίνωση του ανεξάρτητου βουλευτή του Βελγίου Laurent Louis 01/03/2013 για τα Εuro Trolls και τα 2,5 εκ ευρώ που είναι έτοιμη να διαθέσει η ΕΕ την ίδια ώρα που εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαβαίνουν το κατώφλι της φτώχειας με ότι συνεπάγεται αυτό και λεφτά δεν υπάρχουν . http://www.youtube.com/watch?v=-hukbCN9oCo
   Δεν με αγγίζει η λάσπη σας . Το μόνο που μ απασχολεί είναι να κάνω με έντιμο τρόπο τη δουλειά μου και να ενημερώνω σωστά τον κόσμο που τόσο το έχει ανάγκη .

   • Ο/Η Κωνσταντίνος Σ. λέει:

    Προφανώς Κα Δεναξά το συγκεκριμένο είναι η προσωποίηση του θέματος της δημοσίευσής σας, καθώς πρόκειται για ένα από τα ευρωχρηματοδοτούμενα trolls !!!!!!

   • Ο/Η Γιώργος Μπεκιάρης λέει:

    Κυρία Δεναξά έχετε αναρωτηθεί γιατί τόσο ο μακαρίτης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο μακαρίτης ο Ανδρέας ο Παπανδρέου κράτησαν την Ελλάδα εντός Ευρωπαικής Ένωσης για να εισρέουν κονδύλια από τις Βρυξέλλες ΑΝΤΙ να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια Εθνική Ανεξάρτητη Ανταγωνστική Οικονομία;
    Πολύ φοβάμαι ότι την τύχη της πατρίδας μας στην μεταπολίτευση την είχαν αποφασίσει ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως έκαναν και μετά το 1821 και όπως συνεχίζουν να κάνουν ακόμα και σήμερα.
    Ως εκ τούτου σέβομαι μεν την αφοσίωση σας στον σκοπό της σωστής ενημέρωσης αλλά το πραγματικό ζητούμενο είναι πότε επιτέλους εμείς οι Έλληνες θα αγωνιστούμε για μια ανεξάρτητη Ελλάδα!

   • Ο/Η Δημήτρης Κ. λέει:

    Στο πρώτο λινκ σας, στη σελίδα 7, λέει ότι σε γκάλοπ οι ευρωπαιοι πολίτες θεωρούν σαν καλύτερο τρόπο να ακουστεί η φωνή τους στην ΕΕ το να ποστάρουν σε ιστοσελίδες και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των ευρωπαΪκών θεσμών.

    Δεν κάνετε με έντιμο τρόπο τη δουλειά σας, εκτός αν η δουλειά σας είναι να προπαγανδίζετε ψέματα.

    • Ο/Η Πέτρος λέει:

     Έγραψε η κυρία Δεναξά στο άρθρο της ότι είναι κατακριτέα η χρήση των social media για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη ή μήπως εσείς αδυνατείτε ν” ακολουθήσετε τους κανόνες της λογικής;Άραγε,διαβάσατε το άρθρο;Όπως θα δείτε και πιο πάνω,και κατόπιν και δικής μου προσωπικής έρευνας στα άρθρα του κυρίου Waterfield,η αρθρογράφος κάνει παραπομπές σε αντικειμενικές και υπαρκτές πηγές.Αυτό που,εν προκειμένω κατακρίνεται είναι η προσπάθεια των αξιωματούχων των Ευρωπαικών θεσμών να στρέφουν την κοινή γνώμη μέσω ενός διακριτικού cyber bullying.Ερωτάται,παράλληλα,κατά πόσο είναι διατεθειμένη η Ε.Ε. να πάρει στα σοβαρά τις αυξανόμενες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που καλείται ν” αντιμετωπίσει,όταν,αντί να προβαίνει σε ουσιαστικές πράξεις,επιχειρεί σχεδόν γκαιμπελικά να κατευθύνει τον δημόσιο διάλογο προς το μέρος της,και μάλιστα με ανέντιμους τρόπους.Προφανώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να εκμεταλλευτούν την αμεσότητα των κοινωνικών δικτύων,το παιχνίδι,ωστόσο,οφείλει να παίζεται επί ίσοις όροις.Έχετε να πείτε κάτι πάνω σε αυτά τα ζητήματα που τίθενται ή θα συνεχίσετε το έργο σας;Διότι το σχόλιο σας δεν ήταν παρά απόπειρα παραπλάνησης και σκαιών κατηγοριών.Εκτός κι αν δεν αντιλαμβάνεστε τα κείμενα ζητήματα,οπότε ζητώ συγγνώμη και παραινώ να ξαναδιαβάσετε το άρθρο,με μεγαλύτερη συγκέντρωση,αυτή τη φορά.Προσωπική άποψη,επίσης,όταν σαν Ε.Ε.,θεσμός με τόση ισχύ,αξία και ιστορία,ρίχνεις το επίπεδο σου στον ανώνυμο και χαοτικό διαδικτυακό διάλογο,αυτομάτως χάνεις κάθε αξιοπιστία και δεν μπορεί και δεν πρέπει να σ” εμπιστευτεί κανένα κράτος της Γηραιάς Ηπείρου.

  • Ο/Η Costas λέει:

   @ Γιώργος Σαμπάνης λέει: Μαρτίου 4, 2013 στις 5:11 πμ

   Τρολλ σημαινει οταν το προσωπο δεν ειναι υπαρκτο…Η Κυρια Δεναξα ομως υπαρχει και βρισκεται και γραφει εδω…

   Ξυπνα Μουρουτη…!!!

 3. Ο/Η Bagelis-Katerinakopassakis λέει:

  Ευχαριστούμε από καρδιάς την Κυρία Μαρία Δεναξά! Σημαντική η πληροφορία της, για να κατανοήσουμε από καλύτερες θέσεις γιατί εκπαραθύρωσαν τον Κώστα Αρβανίτη από την ΕΡΤ, παρόπλισαν την Μαριλένα Κατσίμη από την ζωντανή ζώνη ενημέρωσης, και γιατί περνάμε πια την είδηση και τα άτομα που την «λειτουργούν», από… σαράντα κύματα! Ως προς τους «Euro Trolls», ίσως δεν θα χρειαστούν στην Ελλάδα, γιατί τρία, σχεδόν χρόνια μας βομβαρίζουν από όλες τις μπάντες οι «Ελληνο Τρόλλς» των Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου και… ΣΙΑ!

 4. Ο/Η Κατερίνα λέει:

  Και ήδη άρχισαν!
  Το euro troll Γιώργος Σαμπάνης τιμά τον ευρομισθό του!

 5. Ο/Η Διονύσιος Αρβανιτάκης λέει:

  Το trolling μεταξύ τόσο αντιπάλων επιχειρήσεων όσο και πιο sinister οργανώσεων δεν είναι καινούριο φαινόμενο φίλοι μου..

 6. Ο/Η FAT FREDDY'S CAT λέει:

  Ελλιπές το άρθρο. Που κάνω αίτηση;

 7. Ο/Η Αντωνης λέει:

  θα ηθελα την αποψη σας κατα ποσο αυτο που αναφερετε στο αρθρο σας, εχει γινει πραγματικοτητα σημερα στην ελλαδα. και εννοω, αυτους που εσεις αποκαλειτε troll που ανελαβαν την υπερασπιση της ευρωολοκληρωσης(σαν ονειρο ή ιδεατο), της ευρωπαικης γραφειοκρατιας κατ΄ ουσιαν, η οποια κινει τα νηματα, αν εχουν εγκατασταθει εδω και δυο-τρια χρονια στην ελλαδα. νομιζω οτι ολοι οι ελληνες ζουμε μια απιστευτη επιθεση μεσω των μμε, σχετικα με την αναγκαιοτητα του προγραμματος μεταρρυθμισεων, οπως εχει βαπτιστει, και του μονοδρομου που αυτος συνιστα. και επιμενω, εγω μεγαλωσα με την εντυπωση οτι τα μμε καταγραφουν την πραγματικοτητα, και οχι να υπερασπιζονται την επιλογη της ε.ε. και των λοιπων «εταιρων», και βεβαιως των τελευταιων ελληνικων κυβερνησεων, με την υπερμετρη προβολη των ανθρωπων που ειναι υπερ της συγκεκριμενης πολιτικης(οχι οτι πηγαιναμε καλα βεβαια..). Δεν θα πω για διαφθορα, συνομωσια ή κατι άλλο, εξαλλου ο χωρος σας εδω δεν προσφερεται για αναπτυξη αποψεων λογω της χρονικης αποστασεως μεταξυ των διαφορων σχολιων, ωστοσο θα ηθελα αν ειναι δυνατο να εκφρασετε γνωμη επι τουτου. επισης, καλο θα ηταν μια δημοσιογραφικη ερευνα εκ μερους σας επι τουτου, αν βεβαια θα ειχατε αυτη τη δυνατοτητα, και δεν εννοω την δικια σας προθυμια επι αυτού. Με ειλικρινεια σας λεω, περιμενω μια αναλυτικη αποψη επι των ανωτερω, εστω και στο email. Με τιμη, αντωνης

 8. Ο/Η Marios λέει:

  Όλα καλά κ ωραία, αλλά ποιος έκανε την πρόταση αυτή και πού ακριβώς είναι καταχωρημένη δε μας λέτε…
  κ επειδή στην ΕΕ όλες οι συνεδριάσεις έχουν πρακτικά και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, θα παρακαλούσα μια ακριβή καταγραφή της πρότασης, προκειμένου να διαμορφώσω άποψη…

 9. Ο/Η Γιώργος Σαμπάνης λέει:

  Κυρία Δεναξά,
  Σε συνέχεια της απάντησης σας στο σχόλιο μου για το δημοσιογραφικό σας άρθρο ή την δημόσια άποψη σας (που ακόμα δεν έχετε ξεκαθαρίσει τι απο τα δύο είναι) θα ήθελα να σας πώ αρχικά οτι είμαι κάτοικος Αθηνών, 30 χρονών και ασχολούμαι με ελεύθερο επάγγελμα με οτι αυτό σημαίνει στην σημερινή δύσκολη εποχή στην Ελλάδα για όλους ΜΑΣ. Αυτο το γράφω προς αποφυγή οποιασδήποτε άλλης κακόβουλης σκέψης.
  Φυσικά και η άποψη μου ΔΕΝ μαρτυρά οτι συμφωνώ μαζί σας, ισα ισα διαφωνώ και εμμένω στο οτι κάνετε απλή αναπαραγωγή άλλων. Επίσης θλίβομαι γιατι με αποκαλείτε λασπολόγο και μάλιστα πολύ εύκολα. Ξεχνάτε όμως οτι εσείς έχετε δημοσιογραφικό λόγο και απευθύνεστε στο ευρύ κοινό μεταφέροντας του ειδήσεις ΕΓΚΥΡΑ με οτι ευθύνη αυτό κουβαλά. Αρα και εγω έχω δικαίωμα να σας σχολιάζω γιαυτά που γράφετε. Αν τα link που μας παραθέσατε πιο πάνω είναι οι πηγές σας πάλι θλίβομαι.
  1) Δεν γίνεται να θεωρούνται νέα αυτά που έχει γράψει σαν άρθρο μόνο ένας δημοσιογράφος (ο Bruno Waterfield της Telegraph) ο οποίος στο άρθρο του δε αναφέρει οτι η εφημερίδα έχει βρει “confidential spending proposals and internal documents” Γενικός και αορίστως. Ούτε κάν αναφέρει και αυτός ούτε την προέλευση των κειμένων με ονοματεπώνυμο ούτε τα παραθέτει για να τα σχολιάσουμε… Σημειώστε επίσης οτι ο δημοσιογράφος ανήκει σε μια εφημερίδα προσκείμενη στο συντηρητικό Βρετανικό κόμμα και κάντε και τους ανάλογους παραλληλισμούς για τις προθέσεις της Αγγλικής συντ. κυβέρνησης σχετικά με την Ε.Ε.

 10. Ο/Η Γιάννης Πλερίδης λέει:

  Δεν βλέπετε ότι θέλουν να ενοποιήσουν την Ευρώπη και να φτιάξουν την αγαπημένη τους Παγκοσμιοποίηση τους χωρίς να τους ενδιαφέρουν να λύσουν τα προβλήματα των λαών;
  Αυτοί που κυβερνούν πραγματικά δεν είναι οι πολιτικοί μαριονέτες αλλά τα φερέφωνα της Νέας Τάξης που θέλουν να μας βάλουν στη λογική της Παγκοσμιοποίησης θέλουμε δεν θέλουμε.
  Τα εθνικά σύνορα να υποχωρήσουν για Περισσότερη Ευρώπη, να παραδώσουμε την εθνική κυριαρχία σε υπερεθνικές δομές εξουσίας δηλαδή Νέα Τάξη, Νέα Οικονομία, Νέα Εποχή, καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά είναι αυτά που μας λένε τα φερέφωνα για να ετοιμάσουν την Παγκόσμια Δικτατορία τους.


Αφήστε το σχόλιο σας

*