Απλή αναλογική… με 179 ψήφους… από τις μεθεπόμενες εκλογές

0
6

 

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του Ποταμιού, η μη συγκέντρωση των 200 ψήφων, όπως προβλέπει το σύνταγμα, του ακροτελεύτιου άρθρου για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, η στήριξη της Ένωσης Κεντρώων σε όλα τα άρθρα και η υπερψήφιση από το ΚΚΕ όλων των άρθρων πλην αυτού που προβλέπει τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%, χαρακτήρισαν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στην ψηφοφορία επί των άρθρων:

Για το άρθρο 1 που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν ναι, όχι ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».

Για το άρθρο 2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ναι ψήφισαν 179, όχι 83 και «παρών» ψήφισαν 19.

Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ναι ψήφισαν 163, όχι 101 και 17 ψήφισαν «παρών».

Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 (για το αν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές ή στις μεθεπόμενες) ναι ψήφισαν 179, όχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν «παρών».Ειδικότερα, οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕλ, οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 της Ένωσης Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Ωστόσο, το ΚΚΕ καταψήφισε την διάταξη που προβλέπει τη διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή. Για την ίδια διάταξη ο οικολόγος συνεργαζόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαράς ψήφισε “παρών”.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού κατέγραψε σημαντικές διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή του κόμματος. Οι Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισαν «παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ο Γιώργος Αμυράς, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Αχμέτ Ιλχάν ψήφισαν «παρών» στην μείωση του ορίου του εκλογικού δικαιώματος στα 17 έτη. Ο Αχμέτ Ιλχάν ψήφισε ωστόσο “παρών” και στη διατήρηση για το κατώφλι 3% εισόδου στη Βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here