Απλή ανα-λογική;

8
102

Κι η Δημοκρατία

πρέπει να οδηγείται στο αυτόφωρο

όταν αδυνατεί

να εφαρμόσει τους νόμους

Πότης Κατράκης, Η Δημοκρατία στο αυτόφωρο

Η Δημοκρατία είναι δύσκολο πολίτευμα

Μας λείπουν μαθήματα, ώρες άσκησης. Πρέπει να καθίσουμε ξανά όλοι (κόμματα, αρχηγοί, μέλη, ψηφοφόροι) στα θρανία της αναγέννησης της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει Δημοκρατία light, όπου ο καθένας παίζει όπως θέλει το ρόλο του και στο τέλος συμφωνείται από κοινού κάποιος συμψηφισμός. Οι πολιτικοί μας μιλάνε πολύ για τη Δημοκρατία. Τόσο που φοβάμαι ότι έχουν απωλέσει κάθε αίσθηση και βίωση δημοκρατικών διαδικασιών αλλά και ουσίας της Δημοκρατίας.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα δεν θα μας διασώσει ούτε η απλή αναλογική. Αν δεν κινούμεθα στο πλαίσιο της λογικής του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τότε τα όποια εκλογικά συστήματα θα είναι ατελέσφορα.

Η απλή αναλογική επιτρέπει τη γνήσια εκπροσώπηση των κομμάτων. Αν, όμως, κάθε κόμμα ισχυρίζεται ότι μόνο τον «δικό του λαό» εκπροσωπεί και δεν δέχεται να συζητήσει με τους άλλους (θεωρώντας τους εχθρούς) κι αν τα προσωπικά παιχνίδια κατισχύουν της ευρύτερης δυνατής δημοκρατίας (και συναίνεσης) τότε η απλή αναλογική θ’ αποδειχτεί μία ακόμη χαμένη ευκαιρία, ένας ακόμη μύθος που δεν τον πιστεύουν ούτε οι ίδιοι που χρόνια τώρα τον αφηγούνται.

*Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής Α’ Αθηνών της Δημοκρατικής Αριστεράς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠώς μπορεί μια βουλευτής (η κυρία Ρεπούση) να εξοργίσει τόσο κόσμο;
Επόμενο άρθροΟ Μάνος μαζί με τον Τζήμερο!
Ο Γιάννης Πανούσης έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και την Κορινθία, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε στη Νομική, αλλά αγαπούσε τη Φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε στη Γαλλία με εγκληματολογία, που αποτελεί συνδυασμό πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης. Διετέλεσε καθηγητής στη Νομική Θράκης επί 19 χρόνια (και πρύτανης απο το 1994 έως το 1997) και όταν έφυγε από εκεί για τη Νομική Αθηνών ένιωσε ότι "ξενιτεύεται" -παρότι όταν είχε πρωτοπάει στην Κομοτηνή είχε τρομάξει! http://www.giannispanousis.gr/page.php?p=biography

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τι να την κάνουμε την απλή αναλογική όταν τα κόμματα, όπως έκανε και η ΔΗΜΑΡ, αρνούνται να συμπράξουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας και οδηγούμαστε σε ανεπάλληλες αναμετρήσεις κ. Πανούση;

 2. K.Καθηγητά/βουλευτή

  Η Δημοκρατία αρχίζει να λειτουργεί από ένα σωστό,δίκαιο, αναθεωρημένο σύνταγμα όπου θα ελέγxει εξασφαλίζοντας την ασφάλεια, την συνεχεια τις Πατρίδας, με συνεργασία στους καινούργιους συσχετισμούς του ευρωπαϊκού συντάγματος συμφωνιών, αν υπάρχει.
  Κατόπιν έρχονται οι πολίτες Έλληνες εντός k εκτος Ελλάδος.
  Διαχωρισμός εκκλησιας-κράτος.
  Αναπροσαρμογή στην πολιτική, k Δικαίωσιν σε όλα ελαττώνοντας την βουλή, τηρώντας νομο k τημορια σε όλους τους παραβάτες με την κρεμάλα υποδειγματικά για τους ενοχους προεστούς..
  Η Δημοκρατία τελειώνει με ίσον διαμεριζμό στο πολίτη,ΣΕ ΟΛΑ, Δικαια k τιμωρία στους παραβάτες .
  Λοιπόν να μαζευτείτε όλοι εσείς οι άρχοντες να το κάνετε πράξη. ΔΗΜΟΣΚΡΑΤΟΣ

 3. ΑΝΑ-ΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ότι με τη ΔΗΜΑΡ ως 15η ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ στον ΣΥΡΙΖΑ η ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα ήταν ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ από την 6/5/2012!!!!

 4. κ. Πανούση, Δάσκαλε και Ακαδημαϊκέ.
  Μπορείς σε παρακαλώ να με κοιτάξεις στα μάτια, κι ας μην με ξέρεις, και να μου πεις ότι αισθάνεσαι καλά με την Ρεπούση δίπλα σου;
  Μιλήστε επιτέλους εκεί μέσα!
  Πείτε εκεί που πρέπει αυτά που πρέπει. Η γνώμη σας μετράει. Γι’ αυτό είστε εκεί. Όχι για να κάνετε την οπισθοφυλακή της Ρεπούση. Μην την αφήνετε πια να σας «κονταίνει». Μη νομιμοποιείτε με την δική σας παρουσία την απουσία της από σημαντικές στιγμές.
  Να βρούμε και μεις οι ψηφοφόροι σας την γαλήνη μας. Οτι δεν ψηφίσαμε εσάς για να βλέπουμε την κυρία αυτή να αποχωρεί «για πρακτικούς λόγους» από το ένα λεπτό που όφειλε να σταθεί όρθια και να τιμήσει τους Πόντιους. Ούτε καν για να μη σας φέρει σε δύσκολη θέση δεν μπόρεσε να χαλιναγωγήσει τις εμμονές της;

  Είστε σε δύσκολη θέση εξαιτίας της. Με λίστα είναι οι εκλογές. Κάντε κάτι.
  Ο σεβασμός που σας έχω με κάνει να ελπίζω ότι θα διαβάσετε αυτές τις γραμμές και θα συμμεριστείτε την αγωνία ενός Αριστερού. Δεν είναι αυτή η Αριστερά μας. Δεν είναι αυτό το ήθος μας. Σεβαστές όλες οι απόψεις, αλλά εδώ μιλάμε για γεγονότα, για Ιστορία. Και αυτή την Ιστορία δεν την γράψαμε εμείς ως νικητές, όπως συχνά αρέσκονται αυτοί οι κύκλοι να λένε. Εμείς οι ηττημένοι ήμασταν. Η Γενοκτονία είναι Γενοκτονία. Δεν χωράει ερμηνείες πείτε της.

 5. Η κοντόφθαλμη προσέγγιση του “πολιτικού προσωπικού” είναι τρομακτική!- http://gkdata.gr/?p=18102

  Σσσσσςςς! Οι αδιάβστοι κοιμούνται, αφού, πρώτα, μας έστειλαν αδιάβαστους…

  Nik είπε:
  23/05/2012 στις 2:01 am
  Repudiation, δηλαδή καταγγελία μιας σύμβασης είναι έννοια άγνωστη σε διεθνές επίπεδο. Εκεί ή αθετείς ή επαναδιαπραγματεύεσαι, δηλαδή κάνεις μια νέα σύμβαση, ένα νέο μνημόνιο. Καταγγελία χωρίς συνέπειες δεν υπάρχει.

  Αυτό που δεν είπε ο Παπαδήμος, όπως δεν λένε άλλοι και μου τη δίνει, είναι ότι εμείς μόνοι μας αποφασίσαμε να ρίξουμε όλο το βάρος στο φορομπηχτικό κομμάτι των μνημονίων και δεν κάναμε ΤΙΠΟΤΕ για την μείωση του κόστους. Διότι καμία κότα δεν ήθελε να επωμιστεί το πολιτικό κόστος της σύγκρουσης με συντεχνίες.

  Read more… http://gkdata.gr/?p=18102

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here