Αποκάλυψη Reuters: Τούρκος στρατιωτικός ζητεί άσυλο στις ΗΠΑ

0
3

 

Τούρκος στρατιωτικός σε αποστολή του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ ζήτησε άσυλο από την Αμερική όταν η τουρκική κυβέρνηση τον ανακάλεσε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου, όπως αναφέρουν αρμόδιοι στο Reuters.

Αυτή η υπόθεση ασύλου είναι η πρώτη γνωστή που αφορά Τούρκο στρατιωτικό στις ΗΠΑ ενώ συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στις εσωτερικές τάξεις του στρατού, καθώς μερίδα των ενόπλων δυνάμεων επίταξε μαητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και τανκς στην προσπάθεια να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το περιστατικό ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καθώς η Τουρκία ζητεί από τις ΗΠΑ την έκδοση του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορούν για το πραξικόπημα.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ανέφεραν στο Reuters ότι ο Τούρκος στρατιωτικός εργάζεται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, ενώ δεν δημοσιοποίησαν το όνομα ή τον βαθμό του.

Ωστόσο ένας αρμόδιος της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον ανέφερε πως ο υποναύαρχος Μουσταφά Ουγκούρλου δεν παρουσιάστηκε στις αρχές όταν η Τουρκία εξέδωσε εντολή κράτησης γι αυτον τον προηγούμενο μήνα.

«Στις 22 Ιουλίου, άφησε τα διακριτικά και την ταυτότητά του στη βάση κι έπειτα κανείς δεν άκουσε κάτι για εκείνον» τόνισε ο αρμόδιος της πρεσβείας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε πως δεν γνώριζε κάτι για αίτηση ασύλου, ενώ ένα άρθρο στο site του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο κατονόμαζε τον Ουγκούρλου ως βοηθό γενικού επιτελείου της Διοίκησης στο Νόρφολκ στους τομείς χειρισμού και ελέγχου, ικανότητας ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here