Απονομιμοποιημένη Βουλή, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;

9
7

Και πάνω που νόμιζες πως η cult δήλωση της εβδομάδας ήταν αυτή του Μανώλη Γλέζου, σχετικά με τα “ψεύτικα φυτά, με τις σιδερένιες ρίζες και τα γυάλινα άνθη, τα φωτοβολταϊκά”, ήρθε ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ με μία ανακοίνωση-μνημείο να ανατρέψει το τοπίο και να πάρει δικαιωματικά το βραβείο σπίτι του.

Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, η Κουμουνδούρου μίλησε για “ψήφο εμπιστοσύνης από μία απονομιμοποιημένη Βουλή”. Καλά διαβάσατε. Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι πια μια κανονική Βουλή, αλλά μια απονομιμοποιημένη Βουλή.

Είναι ευρέως γνωστό, πως το επικοινωνιακό τιμ της αντιπολίτευσης ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από μία ελαφρότητα και έναν κάπως τι τσαπατσούλικο λόγο.  Αλλά αυτή τη φορά τα όρια ξεπεράστηκαν – είμαστε, πλέον, σε αχαρτογράφητα νερά. Διότι, άλλη βαρύτητα έχουν οι διάφορες νύξεις για την πολιτική οξυδέρκεια των κυβερνώντων – στο κάτω-κάτω αυτό γίνεται παντού – και άλλη βαρύτητα έχει η αμφισβήτηση του ίδιου του Κοινοβουλίου.

Βλέπετε, ένα Κοινοβούλιο έχει τρεις βασικές λειτουργίες. Την εκπροσώπηση του εκλογικού σώματος μέσα από αδιάβλητες εκλογικές διαδικασίες, που λαμβάνουν χώρα ανά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα, την παραγωγή νομοθετικού έργου και τον έλεγχο της Κυβέρνησης μέσα από τις διάφορες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Επειδή δεν θυμάμαι τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει εκλογική νοθεία, ή αδυναμία τέλεσης των νομοθετικών του δικαιωμάτων, η συγκεκριμένη δήλωση δεν μπορεί να τεκμηριωθεί. Το επιχείρημα πως οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει τον συντάκτη του Συντάγματος που προνόησε και τοποθέτησε ένα πλαφόν στη ζωή της κάθε Βουλής· τα τέσσερα χρόνια.

Κατανοώ πως τέτοια φτηνά κόλπα εντείνουν το εκλογικό μομέντουμ της Αντιπολίτευσης, αλλά πολύ φοβάμαι πως μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Απλά αναλογιστείτε τις σκοτεινές δυνάμεις που μας αφουγκράζονται μέσα από κελιά και χαίρονται με την κατάντια του πολιτικού μας λόγου. Κάθε αμφισβήτηση της ακεραιότητας της αστικής μας Δημοκρατίας, τους αναπτερώνει το ηθικό και τους συντηρεί  στο πολιτικό προσκήνιο.

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Σφριγηλό και απολαυστικό», όπως λέει και ο φίλος μου ο Ιλάν στο Τρίτο Πρόγραμμα για τις συμφωνίες του Μότσαρτ! Από άποψη αρτιότητας γραφής, το καλύτερο, ίσως, άρθρο του «μικρού» που έχω διαβάσει. Κορυφαίος, ιδιαίτερα, ο επίλογος!

  Δυστυχώς, τα περιγραφόμενα πολιτικά τερτίπια τα έχουν εφαρμόσει όλες, σχεδόν, οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στη νεότερη Ιστορία μας (και όχι απαραίτητα της μεταπολιτευτικής περιόδου…). Βέβαια, οι συνθήκες σήμερα είναι ιδιαίτερες, κι αυτό ακριβώς ορθά επισημαίνεται στην τελευταία παράγραφο του κειμένου…

  Υ.Γ: Επί τέλους, πότε θα λυθεί το τεχνικό πρόβλημα εκεί στο Aixmi.gr? Διευθύνσεις ιστοσελίδων γραμμένες αρχικά με ελληνικούς χαρακτήρες, που αλλάζουν στη συνέχεια σε λατινικούς, με συνέπεια να χάνονται όλα τα στατιστικά στοιχεία για το άρθρο! Είναι κρίμα, τόσο για τους συγγραφείς, όσο και για τους αναγνώστες που διαμορφώνουν τα στοιχεία αυτά που χάνονται…

 2. Δεν θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τον όρους κυριολεκτικά – μεταφορικά γιατί μάλλον θα κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.Όμως θα σου κάνω μια ερώτηση , στην οποία μάλλον δεν θα απαντήσεις αλλά θα σε βοηθήσει ; να καταλάβεις με ποια έννοια ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χαρακτηρίζει την παρούσα βουλή ως απονομιμοποιημένη . Θεωρείς ότι η σημερινή σύνθεση της βουλής είναι σε αρμονία με την λαϊκή βούληση ;

 3. Και κάτι άλλο, πέρα από την αδυναμία σας στην Ελληνική γλώσσα (cult δήλωση , εκλογικό μομέντουμ κ.λ.π.) θα σας θέσω και μια δεύτερη ερώτηση : γνωρίζεις ότι στον νόμο για τα φωτοβολταϊκά υπήρχε κίνητρο (επιδότηση) για την αγορά Γερμανικών έναντι των ανταγωνιστικών Κινεζικών ; Όταν το διαπιστώσεις έλα να μου πεις αν ο Γλέζος είχε άδικο με αυτά που είπε σχετικά με το θέμα.

 4. Ακόμη ένα επιφανειακό άρθρο, κύριε συντάκτη…
  Χωρίς να έχω καν περάσει τα 40, μπορώ να θυμηθώ άπειρες φορές που έχω ακούσει αυτό το επιχείρημα από αντιπολίτευση. Αν θέλετε λοιπόν να μη φαίνεστε χθεσινός, σταματήστε να κομίζετε γλαύκα ες Αθήνας. Για να μην περάσουμε και στο πόσο απλοϊκό είναι να έχει καταρρεύσει ο κόσμος μας, κι εσείς να γράφετε για τις δήθεν καταστροφικές συνέπειες μιας στερεότυπης κομματικής δήλωσης. Αν είναι να κάνετε τέτοιες ιεραρχήσεις-ανέκδοτο, τουλάχιστον συγκρατήστε λίγο την ειρωνεία και το κούνημα του δαχτύλου όχι μόνο προς τους «κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και κάθε στόχο των άρθρων σας…

 5. Αγαπητέ Γιάνννη,
  με ενόχλησε αρχικά η φράση σας «ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ» λες και ο Μανόλης Γλέζος είναι… ανεπίσημος. Εδώ που τα λέμε, η νομιμότητα της παρούσας βουλής από κάπου μπάζει, είναι καιρός λοιπόν να γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος, να ψηφιστεί η απλή αναλογική, το δικαιότερο σύστημα εκλογών, κατά την άποψή μου.Η κυβέρνηση Σαμαρά παραπέει, έχοντας σαν άλλοθι τους σολιαστές (λέμε τώρα) βουλευτές του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Μοιάζει λίγο σαν να ψάχνει συνενόχους και δυστυχώς τους βρήκε. Δεν είναι νόμιμη η παρούσα βουλή γιατί τίποτα από όσα υποσχέθηκε δεν τήρησε, υποφέρουν οι πολίτες με άδικους φόρους απ’το πουθενά, οι άνεργοι της δική σας γενιάς και της προηγούμενης δικής μου, αυξάνονται με ρυθμούς πολιβόλου, οι έχοντες και κατέχοντες ζουν το συνεχόμενο δικό τους όνειρο, γι’αυτούς τίποτα δεν άλλαξε.
  Δεν είναι νόμιμη η παρούσα βουλή γιατί εμπεριέχει στους κόλπους της φασιστοειδή, μου είναι αδιάφορο αν μπήκαν εκεί νόμιμα, ας το σκεφτούν καλύτερα οι ψηφοφόροι τους, που κατ’εμέ, δεν είναι καθόλου αθώοι. Δεν είναι νόμιμη η παρούσα βουλή γιατί δεν εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών για ισονομία, ισότητα, δικαιοσύνη.
  Το παράδειγμα των εγκλείστων που χαίρονται με την κατάντια μας… απλουστευμένο.

 6. Πριν αρχίσεις να χαρακτηρίζεις τις δηλώσεις του Γλέζου και αφού αποφασίζεις την άποψή σου γι’ αυτές να την εκφράσεις δημόσια, θα έπρεπε να κάνεις μια μικρή έρευνα. Σε ποιά χώρα της ΕΕ η παραγωγή ενέργειας έρχεται αντιμέτωπη με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων; Μόνο σε μια. Στη δική μας. Σε ποιά χώρα της ΕΕ εκατοντάδες χωράφια στο Θεσσαλικό κάμπο θα χαρακτηρίζονταν ως μη εύφορα(!!!) ώστε να επιτραπεί σε αυτά η εγκατάσταση Φ/Β πάρκων απέναντι σε κάθε νομοθεσία και λογική; Για ποιό λόγο θεωρείς παράλογο το να συζητηθεί ένα θέμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που άλλωστε προβλέπεται από όλες τις οδηγίες της ΕΕ; Κάνε μια απλή αναζήτηση στο google για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την εγκατάσταση ενός Φ/Β πάρκου, μετά σκέψου που έχεις δει τέτοια στην Ελλάδα και ύστερα αν θες χαρακτήρισε την ερώτηση του Γλέζου ως κάλτ ή γραφική.

  Όσο για το υπόλοιπο άρθρο σου, δείχνει σαφώς ότι δεν έχεις κατανοήσει πλήρως τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, αλλά ακόμα περισσότερο δεν έχεις καταλάβει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί στο επόμενο διάστημα να πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα για την επόμενη 20ετία. Αν θεωρείς ότι μόνο με την ικανοποίηση των συνταγματικών επιταγών νομιμοποιείται οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα της κρίσεις να τις πάρει, τότε έχεις μια πολύ στείρα άποψη για το τι είναι δημοκρατία.

 7. Επειδη εισαι πιτσιρικας στην ηλικια Γιαννη (αυτο δεν ειναι κακο) , καλυτερα πριν χαρακτηρισεις »cult» τον Μανωλη Γλεζο να σκεφτεις οτι αυτος στην ηλικια σου κατεβαζε την ναζιστικη σημαια απτην ακροπολη με κινδυνο την ζωη του ενω εσυ απο το σαλονι του σπιτιου σου και με την οικονομικη σου ανεση γραφεις αρθρα και χαρακτηριζεις ανθρωπους οπως ο Μανωλης Γλεζος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here