H Apple φοροδιαφεύγει με ανοχή του κράτους: Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

9
79

Άλλη μια καινοτομία για την Apple. Αυτή τη φορά αρνητική. Δεν πρόκειται για νέο εξελιγμένο τηλέφωνο ή ταμπλέτα, αλλά για ένα εντυπωσιακό ποσό φοροδιαφυγής μέσα από διάφορες αλχημείες…

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και δείχνουν ότι ο αμερικανικός κολοσσός δεν πλήρωσε καθόλου φόρο στην Αμερική για κέρδη αξίας 74δισ. δολ., δημιουργώντας θυγατρικές στην Ιρλανδία. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για εταιρείες φαντάσματα, χωρίς γραφεία και φυσική παρουσία υπαλλήλων, που στήθηκαν για να επωφεληθούν από τη χαμηλή φορολογία που επιβάλλει το Δουβλίνο στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η διαδρομή του χρήματος μέσω των off shore εταιρειών είναι δαιδαλώδης… Μοιάζει με το μονοπάτι του τυφώνα, που κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι ακριβώς, ενώ αποκαλύπτεται αφού έχει γίνει ζημιά και συνήθως μεγάλη.

Η πρακτική αυτή πάντως δεν είναι πρωτοποριακή. Αλλά ούτε και παράνομη! Την ακολουθούν εκατοντάδες πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο, ενώ υπολογίζεται ότι κοστίζει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ούτε λίγο ούτε πολύ 100 δισ. δολ. το χρόνο από ανείσπρακτους φόρους.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα τεράστια ποσά που χάνονται από τα δημόσια ταμεία. Πιο δυσβάσταχτο είναι το πολιτικό κόστος που έχει, από τη στιγμή οι κυβερνήσεις επιτρέπουν σε εταιρείες όπως η Apple να τη συνεχίζουν, αφού επί της ουσίας δεν παρανομούν.

Και εδώ επιστρέφουμε στο γνωστό ερώτημα: “Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”;

Είναι δίκαιο να μην πληρώνουν οι μεγάλες εταιρείες τον φόρο που τους αναλογεί, όταν οι πολίτες πάνε φυλακή για αστεία χρέη ή γονατίζουν για να τα βγάλουν πέρα κάτω από ασφυκτικά προγράμματα λιτότητας;

Η αναζήτηση για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα. Το πρόβλημα έχει διεθνείς διαστάσεις και εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις για το ποια τελικά είναι η ιδανική λύση.

Στις ΗΠΑ έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης προσώπων και επιχειρήσεων. Το ακανθώδες ζήτημα της φορολογίας έγινε  ακόμα πιο επίκαιρο μετά και το σκάνδαλο που ξέσπασε και άγγιξε μέχρι και τον Αμερικανό πρόεδρο, με τους στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους σε ρεπουμπλικανικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ζητούσαν φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι κατηγορίες για μεροληπτική συμπεριφορά με κομματικά κίνητρα είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του επικεφαλής των φορολογικών υπηρεσιών.

Οι νέες αποκαλύψεις για το μέγεθος φοροδιαφυγής της Apple, αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να βάλουν στο μικροσκόπιο τη φορολόγηση των πολυεθνικών.

Μια από τις θυγατρικές εταιρείες, η Apple Operations International,  δεν είχε πληρώσει καθόλου φόρο στην Αμερική ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια και παρόλο που είχε συσταθεί στην Ιρλανδία διατηρούσε φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ.

Αλλά δεν είναι  μόνο η Apple.

H Google, η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, βρίσκει επίσης καταφύγιο σε φορολογικούς παραδείσους, με τεχνικές, όπως το Double Irish ή το Dutch Sandwich, γνώριμες στους δικηγόρους που ασχολούνται με φορολογικές υποθέσεις.

Τι ακριβώς κάνει;

Μεταφέρει τα εξωχώρια κέρδη της, μέσω της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, στις Βερμούδες και γλιτώνει περίπου 2 δισ. δολάρια σε φόρους κάθε χρόνο!

Η εταιρεία βρέθηκε στο στόχαστρο των Βρετανών βουλευτών τον περασμένο Νοέμβριο και κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Βρετανικό κοινοβούλιο δυο φορές, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και η υπόθεση του 1 δισ. δολαρίων με τις γαλλικές αρχές.

Η Forest Laboratories, φαρμακευτική με έδρα τη Νέα Υόρκη δηλώνει την πλειοψηφία των κερδών της στο εξωτερικό, ενώ οι πωλήσεις της γίνονται σχεδόν αποκλειστικά εντός αμερικανικού εδάφους. Αυτή χρησιμοποιεί ένα ανάλογο δίκτυο εξωχώριων εταιρειών στην Ιρλανδία, με έδρα, όμως, τις Βερμούδες και έτσι αποφεύγει και τον ιρλανδικό φόρο!

Η Yahoo διοχετεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη της, μέσα από το περιφερειακό γραφείο ενός Ολλανδού λογιστή σε θυγατρικές της στον Μαυρίκιο και την Ελβετία.

Τώρα οι ηγέτες καλούνται να δώσουν τη λύση γιατί αυτές οι πρακτικές οδηγούν στην πολιτική τους εξόντωση. Πώς λοιπόν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα; Προς το παρόν έχουν αναθέσει στον ΟΟΣΑ να άρει το αδιέξοδο και να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που θα εξετάσουν στη σύνοδο των G20 τον Ιούλιο. Θα κατορθώσουν άραγε να γράψουν τους τίτλους τέλους της φοροδιαφυγής για τους διεθνείς κολοσσούς ή θα συμβιβαστούν με τα συμφέροντα για να μην χάσουν τους χρηματοδότες τους; Δύσκολες ισορροπίες αλλά η οικονομική κρίση και η εξαθλίωση των λαών που οδηγεί στην πολιτική απαξίωση πιέζουν για λύση οριστική και άμεση. Θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν το επίπεδο συνεργασίας τους σε φορολογικές υποθέσεις και να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων γνωρίζοντας τι ανήκει και σε ποιόν με κάθε λεπτομέρεια. Στο ελληνικό επιτελείο έχουν καμιά ιδέα πώς θα γίνει αυτό; Γιατί ακόμα μαλώνουμε για το πώς θα φορολογήσουμε τα βοσκοτόπια και τα γιαπιά…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑπό τους δρόμους της Αθήνας… #10
Επόμενο άρθροΕλευθερώστε τις διαβάσεις
Σπούδασα νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και έκανα το μεταπτυχιακό μου στη Διεθνή Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Σήμερα εργάζομαι στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 στην παρουσίαση δελτίων ειδήσεων. Εργάστηκα επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA στο πολιτικό ρεπορτάζ και στην παρουσίαση δελτίων ειδήσεων. Στην ΕΡΤ πέρασα έντεκα χρόνια, όπου εργάστηκα αρχικά στο ελεύθερο ρεπορτάζ και στη συνέχεια στο τμήμα διεθνών ειδήσεων και στις εκπομπές «Πρώτη γραμμή», «Συμβαίνει τώρα», «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ», και «Σαββατο-Κυριακή live». Είχα την χαρά να παρουσιάσω την έναρξη της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, όπου αργότερα παρουσίασα δελτία ειδήσεων στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα καθώς και την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή Agenda+. Συνεργάζομαι με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN στο πρόγραμμα World View (World Report), ενώ συμμετείχα σε εκπαιδευτικά προγράμματα του CNN στην Ατλάντα (ΗΠΑ), του ASSOCIATED PRESS TELEVISION NEWS (APTN) στο Λονδίνο για την τηλεοπτική παραγωγή διεθνών ειδήσεων, και του BBC WORLD SERVICE. Επίσης, έλαβα μέρος σε πρόγραμμα επικοινωνίας του ελληνικού γραφείου Tύπου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Συνεργάστηκα με τις εφημερίδες Καθημερινή (Περιοδικό Κάππα) και Ελεύθερος Τύπος. Μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και μαθαίνω κινέζικα… Έχω ένα γιο, τον Δημήτρη.

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Να φταίει ο καπιταλισμός μήπως; Μπααααα, μάλλον δεν είναι πολύ πατριώτες ή έχουν διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους και πολιτικούς που πρέπει να κρεμαστούν στο Γουδί. Αφού γουστάρουμε δούλεμα καλά μας κάνουν. Άκου θα δώσει ο ΟΟΣΑ την λύση!
  Ωραία καταγραφή της πραγματικότητας Μαρία, αλλά περιμένεις να δωσει λύση αυτός που δίνει το πρόβλημα. Ε, αυτό θα γίνει στην δευτέρα παρουσία.
  Η λύση είναι μια, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, αν το αποφασίσουμε ως λαός. Ο σοσιαλισμός. Όταν θα σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  Μέχρι τότε ας ζήσουμε στις ψευδαισθήσεις, ότι θα αποκτήσουν οι βιαστές της ζωής μας ηθικούς φραγμούς.

 2. Κατά την άποψη μου τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η κάθε επιχείρηση από την ημέρα που θα ιδρυθεί έχει ένα και μόνο στόχο’ το κέρδος. Σε κανονικές συνθήκες και λειτουργώντας νόμιμα θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να μεγιστοποιήσει αυτό το κέρδος. Το νομικό πλαίσιο που κινείται μία επιχείρηση όμως ορίζεται από τα κράτη καθώς επίσης σε ένα μεγάλο βαθμό και απο τους διεθνείς οργανισμούς.
  Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν όλα. Αν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιουν ανήθικα τα μέσα που τους διατίθενται τότε είναι πάλι στην ευχερια των κρατών να θεσπίσουν κίνητρα υλικά ή μη για τις εταιρίες ώστε αυτές να ακολουθούν μια πιο ανθρώπινη και πιο κοινωνική πολιτική συνεισφέροντας όχι απαραιτήτως μόνο με φόρους αλλά προσφέροντας εργασία στην χώρα που εδρεύουν, καινοτόμες συμβουλές επιχειρηματικότητας για την μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας άλλων επιχειρήσεων κεφαλαιοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτει προς όφελος της χώρας που εδρεύει και των πολιτών αυτής.
  Παράλληλα ο κάθε ένας έχει την ατομική ευθύνη να επιλέγει όχι μόνο με το κριτήριο της τιμής ή της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος αλλά και του κοινωνικού προφίλ των εταιριών. Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί αν αντίστοιχα οι πολίτες στήριζαν πολύ περισσότερο απο οτι σήμερα τις καταναλωτικές ενώσεις και βοηθούσαν να γινόταν περισσότερο γνωστός ο ρόλος και το έργο τους.
  Όλα αλλάζουν εφόσον ο κόσμος μας λειτουργήσει περισσότερο συλλογικά καθώς η εταιρική ηθική είναι επέκτασή της ατομικής.

 3. Το IRS δεν πεζή με εθνικά θέματα k σίγουρα δεν γνωρίζουν το 40,40,20, όπως το ΣΔΟΕ. Σήμερα οι Λαοί πρέπει να καταλάβουν ποιος κυβερνά?
  Οι πολυεθνικές έχουν αρκετούς συμβουλους να μπορούν να παίζουν με φόρο διαπλοκή σε διεθνή κλίμακα, με χώρες, με πουλημένους πολιτικούς, οικονομικά fund k ο,τι τους είναι εμπόδιο στον ανταγωνισμό κέρδους.
  Κα Σαράφογλου ας αφήσουμε αυτούς που δεν πιάνονται k ας κοιτάξουμε τα κατά οίκον που δεν διαθέτουν τα προσόντα τις Apple. Έχουμε αρκετούς όπου έχουμε ξεχάσει εδώ k κάτι χρονια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here