ΑΠΘ: Το καλοκαίρι του 2015 ήταν το θερμότερο του αιώνα

0
11

 

  Το θερμότερο καλοκαίρι στον πλανήτη, από το 1847, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών, ήταν αυτό που μας πέρασε, γνωστοποιεί ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Θεόδωρος Καρακώστας.

Ο Καθηγητής σχολιάζει ότι επρόκειτο για το πιο ζεστό καλοκαίρι παγκοσμίως, το αποδίδει στο φαινόμενο El Nino και την κλιματική αλλαγή και τονίζει ότι, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και το πιο ζεστό έτος μέχρι τώρα που ήταν το 2014, περιμένουμε και το 2016 να είναι ζεστό έτος συνολικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το El Nino είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στον Ισημερινό και τον νότιο Ειρηνικό, στην περιοχή του Περού και της Άπω Ανατολής και έχει μια περιοδικότητα επτά – οκτώ χρόνων. Όταν είναι έντονο, κάτι που συμβαίνει τώρα, έχουμε μεγάλη έκλυση θερμότητας στην ατμόσφαιρα, λόγω της αλλαγής της ροής των αέριων μαζών» εξηγεί.

Υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για ένα ζεστό 2016 βασίζονται στις ομοιότητες που παρατηρούν με το 1998, που ήταν επίσης μια πολύ ζεστή χρονιά.

Ο Θ. Καρακώστας δεν παραλείπει να επισημάνει ότι τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, προκύπτουν από τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και τονίζει ότι, για τη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι που πέρασε ήταν μέτριο προς ζεστό.

Το παράδοξό του, μάλιστα, έγκειται στο γεγονός ότι η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε εκτός των μηνών του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε ο υδράργυρος «άγγιξε» τους 39,2 βαθμούς. Κατά τα άλλα, η μεγαλύτερη θερμοκρασία εντός των τριών μηνών του θέρους ήταν οι 38 βαθμοί, που σημειώθηκαν στις 22 Ιουλίου.

Γενικότερα, όμως, ο ζεστότερος μήνας ήταν ο Αύγουστος και ακολουθούσαν κατά σειρά ο Ιούλιος και ο Ιούνιος.

Στην ερώτηση, αν τα συμπεράσματα των επιστημόνων της μετεωρολογίας για το ζεστότερο καλοκαίρι όλων των εποχών αφορούν και τον επικείμενο χειμώνα, απαντά: «Σίγουρα θα επηρεαστούν και οι χειμώνες εφόσον επηρεάζεται όλο το έτος, αλλά δεν θα μπορούσαμε να πούμε, εάν θα έχουμε μεγαλύτερες, περισσότερες και πιο έντονες καταιγίδες και περισσότερα χιόνια γιατί εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα«.

Σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις και την υγρασία, τον περασμένο χειμώνα, στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του ΑΠΘ γνωστοποιεί ένα ακόμη ρεκόρ.

Όπως λέει, «ο χρόνος που μας πέρασε ήταν το πιο υγρό έτος από το 1930, οπότε άρχισε να δουλεύει ο μετεωρολογικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, κατέγραψε 912 χιλιοστά νερό που θεωρείται τεράστια ποσότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν πάρουμε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου είναι σαν να ρίχνουμε 912 κιλά νερό στην επιφάνεια αυτή ή για τους αγρότες σαν να ρίχνουμε 912 τόνους νερό σε ένα στρέμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο πιο υγρό έτος για τη Θεσσαλονίκη ήταν το 1987 και μας έδωσε 650 χιλιοστά βροχής«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here