Αρχίζει η σχολική χρονιά με 6.000 κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια

0
2

 

Με 6.000 κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αρχίζει η σχολική χρονιά σύμφωνα με  την υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγγελική-Ευφρόσυνης Κιάου.

Η υπουργός έκανε λόγο για «αγώνα δρόμου» το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, που ήταν και το πρώτο δεκαήμερο της θητείας της στο υπουργείο.
Κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό, επισήμανε πως «στο πλαίσιο του εφικτού και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο».

Για αποσπάσεις

Η κα Κιάου αναφερόμενη στα ζητήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, τόνισε ότι έχουν προχωρήσει οι αποσπάσεις 2.600 μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα προχωρούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.
«Τα 2/3 των αποσπάσεων (σ.σ. εξωτερικού) είχαν ολοκληρωθεί από την προηγούμενη ηγεσία», ανέφερε.

Για τους αναπληρωτές
Στη συνέχεια, η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των αναπληρωτών, λέγοντας ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 19.000 εκπαιδευτικούς από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, ωστόσο, λόγω των περιορισμών που έχει φέτος το ΕΣΠΑ, θα δυσκολέψει η κατανομή της χρηματοδότησης, εξού και τα κενά που μένουν ακάλυπτα στην έναρξη της χρονιάς.
Ειδικότερα, οι 12.000 θέσεις θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, ανά περιφέρεια, με δεσμευτικούς όρους.

Οι υπόλοιπες 7.000 θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους: 3.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και 4.000 και ίσως παραπάνω, από τη μεταφορά 72 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο υπουργείο Παιδείας.
Η μεταφορά αυτή έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Χρηματοδότηση για την κάλυψη των κενών

«Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση για το έτος 2014-15 ήταν 11.000 από ΕΣΠΑ και 6.000 για τον κορμό (σ.σ. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Από αυτή την οπτική γωνία, η χρόνια φέτος είναι καλύτερη από άποψη έγκρισης πιστώσεων», ανέφερε η κ. Κιάου.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «για τον κορμό -τα κενά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας- υπάρχουν λεφτά για 7.000 θέσεις, αλλά τα κενά είναι 13.500, έτσι, είναι αυξημένες οι ανάγκες».
Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτουν οι 6.000 και πλέον κενές θέσεις, οι οποίες αφορούν και γενική και ειδική αγωγή, καθώς οι χρηματοδοτήσεις που καλύπτει το ΕΣΠΑ καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ολοήμερα σχολεία, εκπαιδευτικές δράσεις, υποστηρικτική διδασκαλία, ξένες γλώσσες.

«Φέτος είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες, και δύσκολα θα καλυφθούν με τις εγκεκριμένες πιστώσεις. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς του ΕΣΠΑ και τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών (σ.σ. υπολογίζονται περίπου στις 3.500). Το πρόβλημα των κενών είναι διαχρονικό, επειδή δεν γίνονται διορισμοί», είπε συνοψίζοντας η κ. Κιάου.
Οι εκπαιδευτικοί της χώρας είναι συνολικά 137.000, και άρα ο αριθμός των κενών θέσεων δεν είναι τέτοιος που θα εμποδίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι αιτήσεις των αναπληρωτών έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και αναμένεται να προσεγγίσουν τις 130.000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here