Αρκετά με την κυρία Κωνσταντοπούλου, ξεπέρασε κάθε όριο

1
11

 

 

Φτάνει πια!  Σε λίγο, σε πολύ λίγο, ακόμη κι αν κλείσει η επιτυχέστερη δυνατή συμφωνία με τους εταίρους –δανειστές θα είναι δώρο άδωρο . Δεν αναφέρομαι στο επαναλαμβανόμενο επιχείρημα πως η ζημιά στην οικονομία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, έτσι που σε λίγο η βλάβη μπορεί να είναι ανήκεστος .

Αναφέρομαι σε θέματα λειτουργίας της δημοκρατίας , του κοινοβουλευτισμού και μάλιστα των κεντρικών θεσμών του .

Εξηγούμαι: υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με την πρόεδρο της Βουλής .

Η παρέμβαση –μομφή της Ζωής Κωνσταντοπούλου  σε αξιωματικό της ΕΛΑΣ όταν επιδίωξε να σταματήσει μπροστά στη Βουλή –δηλαδή εκτός δικαιοδοσίας της – πορεία εργαζομένων προς το Μαξίμου, ξεπερνά κατά πολύ τα εσκαμμένα.

Είναι φανερό πως η κ. Κωνσταντοπούλου προκαλεί και είναι ακόμη φανερότερο πως προκαλεί ευθέως τον πρωθυπουργό .

Η Λιάνα Κανέλλη σχολιάζοντας τις ιδιότυπες θέσεις της πρόεδρου της Βουλής για τη Χρυσή Αυγή, είχε εκτιμήσει πως επιδιώκει να αναδειχθεί σε «μάνα του λόχου της Χρυσής Αυγής.»

Εύστοχο κατά το ήμισυ . Η κ. Κωνσταντοπούλου θέλει να αναδειχθεί κυρίως σε μάνα εσωκομματικού λόχου στο ΣΥΡΙΖΑ, οι κλιμακούμενες διαφοροποιήσεις της από την κεντρική γραμμή του κόμματος της μαρτυρούν τις προθέσεις της.

Μια τέτοια επιδίωξη μπορεί να εμφανίζεται ως θεμιτή, αφού εκείνη παρουσιάζεται ως η συνεπής στην τήρηση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο περίφημος «έντιμος συμβιβασμός» τον οποίο προωθεί ο πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα, δεν καταλήγει παρά στην παραγραφή των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος και προσωπικά του κ. Τσίπρα.

Πόσους θα μαζέψει στο λόχο της η κ. Κωνσταντοπούλου και κατά πόσο θα θέσει εν κινδύνω την ίδια την κυβέρνηση ή απλώς θα τη γρατσουνίσει θα φανεί σύντομα, όταν η συμφωνία με εταίρους –δανειστές θα έρθει στη Βουλή .

Εκείνο που δεν είναι θεμιτό και αποδεκτό  είναι ότι η κ. Κωνσταντοπούλου, από την αρχή της θητείας της όχι απλώς γρατσουνάει αλλά τραυματίζει βαριά τον ίδιο το θεσμό της Προεδρίας της Βουλής και την εικόνα του Κοινοβουλίου .

Και επ΄αυτού υπεύθυνη να αντιδράσει δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση.

Μπορεί να είναι πειστικό το επιχείρημα πως η κυβερνητική πλειοψηφία προδικάζει το αναποτελεσματικό της όποιας κίνησης της αντιπολίτευσης ,περιλαμβανομένης της μομφής -κοινώς τα κουκιά δεν φτάνουν.

Μπορεί να είναι «θεμιτή» πολιτικά, η υστερόβουλη θέση της αντιπολίτευσης πως το πρόβλημα είναι κατά κύριο λόγο του πρωθυπουργού, μαζί με τη φθορά που προκαλεί στην κυβέρνησή του.

Όμως αφορά εξίσου κυβέρνηση και αντιπολίτευση η προστασία και ο σεβασμός του θεσμού της Προεδρίας της Βουλής ,πολλώ δε μάλλον όταν η υποψηφιότητα της κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ρεκόρ ψήφων -ένα από τα μυστήρια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου καθώς …πώς να το πω…η ισχυρή προσωπικότητα της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν γνωστή σε όλους .

Δεν ξέρω αν το πρώτο δείγμα ηγετικής πυγμής από την πλευρά του πρωθυπουργού θα εκδηλωθεί στο πρόσωπο της κ. Κωνσταντοπούλου , αν αυτή την κεφαλή της εσωκομματικής  Λερναίας Υδρας -όπως εξελίσσονται τα πράγματα εντός ΣΥΡΙΖΑ – θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας να κόψει.

Όπως μου έλεγε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αριστερός παλαιάς κοπής λίγο μετά τις εκλογές «το ξέρουμε πως δε μπορούμε να πάμε όλοι μαζί μέχρι το τέλος» .

Όμως η ανάκληση στην τάξη της Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου είναι δουλειά εξίσου κυβέρνησης και αντιπολίτευσης .

Τουλάχιστον η ανάκληση στην τάξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠρος πώληση η έπαυλη του «Υπέροχου Γκάτσμπι».
Επόμενο άρθροHanddelsblatt: Ολοταχώς προς «Varoufexit».
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, τέλη του '50. Σπουδές στο Παρίσι, στη Vincennes, Κοινωνιολογία. Στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας από τις αρχές '80. Πέρασα από την εδώ έδρα της Rai –TV ,της ιταλικής ραδιοτηλεόρασης, το ραδιόφωνο του Σκάι, το ραδιόφωνο του Planet, την εφημερίδα Εξουσία, το περιοδικό TEMPO, το περιοδικό PLAYBOY, την εφημερίδα Μακεδονία και άλλες περιστασιακές συνεργασίες. Από το 2005 εργάζομαι στον Επικοινωνιακό Τομέα του ΠΑΣΟΚ σε καθαρά επαγγελματική βάση (η συμπάθεια για το χώρο της Κεντροαριστεράς δεδομένη) στο τμήμα παρακολούθησης των ΜΜΕ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Αχ! κυρία Ουρανία,
  τι όμορφα που τα λέτε,
  αλλά ποιος σας ακούει την σήμερον ημέρα;
  μπανανία καταντήσαμε ή, μας εκατάντησαν(;)
  αλλότριοι;

  why αυτός ο βόρβορος για τον πλουραλισμό
  σας είπε κανείς ότι ο Συ.Ριζ.Α. είναι προσωποπαγές κόμμα;
  εντρυφήστε στον τρόπο λήψης αποφάσεων μιας ανοικτής κοινωνίας και ενός ανοικτού κόμματος
  καλό θα σας κάνει, αν και αμφιβάλω
  μια προσπάθεια όμως δεν βλάπτει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here