Γαλλία: Αρχίζει η διάλυση της «ζούγκλας» του Καλαί

0
8

 

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι αρχίζει ένα νέο στάδιο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης διάλυσης του καταυλισμού προσφύγων στο Καλαί, τη λεγόμενη «Ζούγκλα», όπου ζουν υπό άθλιες συνθήκες περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στο έδαφος της Βρετανίας, εν μέσω εντάσεων στην περιοχή.

Οι αρχές θέλουν να έχει κλείσει το νότιο τμήμα του καταυλισμού αυτού μέσα σε εβδομάδα και περίπου 1.000 άνθρωποι να μετακινηθούν αλλού.

Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι θα προσφέρουν σε περίπου 750 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στέγη σε έναν καταυλισμό που άνοιξε τον περασμένο μήνα και αποτελείται από εμπορευματοκιβώτια που έχουν μετατραπεί για τον σκοπό αυτό. Το νότιο τμήμα της «Ζούγκλας» σχεδιάζεται να ισοπεδωθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα κοντέινερ, που έχουν σχεδιαστεί για την υποδοχή έως και 1.500 ανθρώπων, έχουν εφοδιαστεί με κουκέτες, θερμάστρες και παράθυρα, αλλά δεν έχουν τουαλέτες ή μπάνια. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες είπαν ότι διστάζουν να πάνε, καθώς η πρόσβαση στον νέο καταυλισμό θα ελέγχεται μέσω συσκευών αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σε άλλους οι γαλλικές αρχές θα προτείνουν να μετακινηθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής. Στόχος είναι να φύγουν από τη «Ζούγκλα» περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που ζουν εκεί σήμερα.

Η νομάρχης Φαμπιέν Μπιτσιό εξέφρασε την ελπίδα «ότι δεν θα προχωρήσουμε σε απομακρύνσεις διά της βίας». Η ίδια εκτίμησε πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε και να ισοπεδώσουμε μέρος του καταυλισμού, ο οποίος αμαυρώνει την εικόνα του Καλαί».

Η απόφαση αυτή ελήφθη έναν μήνα αφότου οι αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν τις σκηνές 500 ως 700 ανθρώπων, που βρίσκονταν πολύ κοντά σε έναν ανισόπεδο κόμβο ο οποίος περνάει πάνω από τον καταυλισμό.

Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στη «Ζούγκλα» του Καλαί είχε φθάσει τους 6.000 τον Σεπτέμβριο και οι γαλλικές αρχές φοβούνται πως θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι όσο πλησιάζει η άνοιξη.

Τα επεισόδια στα οποία εμπλέκονται πρόσφυγες και μετανάστες και αστυνομικοί έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Οκτώβριο, όταν τα μέτρα ασφαλείας στο Eurotunnel εντάθηκαν ώστε να μην εισέρχονται σε αυτό άνθρωποι που θέλουν να μεταβούν παράτυπα στη Βρετανία. Την 23η Ιανουαρίου περίπου 200 πρόσφυγες κατάφεραν να μπουν στο λιμάνι του Καλαί και ορισμένοι από αυτούς να επιβιβαστούν στο κατάστρωμα ενός βρετανικού πορθμείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here