Ασάνζ: Όλοι οφείλουν να εφαρμόσουν την απόφαση του ΟΗΕ

0
3

 

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσε τη Βρετανία και τη Σουηδία να «εφαρμόσουν» την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ η οποία έκρινε την κράτησή του αυθαίρετη και ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Μιλώντας μέσω βιοντεοδιάσκεψης από το Λονδίνο, ο ιδρυτής του Wikileaks δήλωσε: «έγκειται τώρα στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσουν την ετυμηγορία» της επιτροπής, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι «μια μείζων απόφαση».

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, και από εκεί στις ΗΠΑ, τις οποίες έχει εξοργίσει δημοσιοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Μια επιτροπή του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να μπει ένα τέλος στην «αυθαίρετη κράτησή» του, ένα αίτημα που απορρίφθηκε αμέσως από το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Ο Ασάνζ εμφανίσθηκε σε μια γιγαντοοθόνη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από τους συνηγόρους του. Φορούσε γραβάτα και είχε αφήσει κοντά γένια, λευκά όπως τα μαλλιά του.

Χαιρέτισε «μια σημαντική νίκη που μ’ έκανε να χαμογελάσω» και υποστήριξε πως η απόφαση του ΟΗΕ είναι «νομικά υποχρεωτική».

Ο δικηγόρος Μπαλτάσαρ Γκαρθόν δήλωσε από την πλευρά του πως πρόκειται για «μια από τις πιο ισχυρές ετυμηγορίες που έχουν εκδοθεί» από την επιτροπή αυτή.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ, τον Χαβιέρ Σελάγια, που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, «η ίδια η απόφαση δεν είναι υποχρεωτική, όμως είναι με έμμεσο τρόπο». Τα κράτη «δεν έχουν υποχρεώσεις έναντι της ομάδας εργασίας, αλλά έχουν έναντι των συμβάσεων (…) δεσμεύονται από τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους δεσμεύσεις (…) γι’ αυτό η απόφαση είναι έμμεσα υποχρεωτική», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο δήλωσε πως πρέπει τώρα να επιτραπεί στον Ασάνζ να φύγει ελεύθερος από την πρεσβεία της χώρας του.

«Για τι περισσότερο θέλουν να κατηγορηθούν πριν αρχίσουν να διορθώνουν το λάθος τους;» αναρωτήθηκε ο Πατίνο αναφερόμενος στη Βρετανία και τη Σουηδία.

Υποστηρίζοντας ότι ο Ασάνζ είναι θύμα «προφανούς πολιτικής δίωξης», ο Πατίνο πρόσθεσε πως ο Ισημερινός αναλύει τα επόμενα βήματά του στη νομική και τη διπλωματική αρένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here