Αστυνομικοί από Σερβία, Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία και ΠΓΔΜ θα καταγράφουν στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ τους πρόσφυγες

0
3

 

Αρχηγοί των αστυνομιών της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας συμφώνησαν σήμερα να καταγράφουν από κοινού τους πρόσφυγες που φθάνουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα και να οργανώνουν τη μεταφορά τους από τα σύνορα κατ’ ευθείαν στην Αυστρία.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής οι πρόσφυγες θα ταυτοποιούνται και θα λαμβάνονται βιομετρικά δεδομένα τους ενώ θα προσδιορίζεται επίσης αν έρχονται από χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως η Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Δεν θα τους χορηγείται καθεστώς αιτούντων άσυλο, κάτι που θα γίνεται στην Αυστρία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ταξιδέψουν.

«Συμφωνήσαμε να ταυτοποιούμε και να καταγράφουμε τους πρόσφυγες (στην ΠΓΔΜ) και να οργανώνουμε τη μεταφορά τους», δήλωσε ο αρχηγός της κροατικής αστυνομίας Βλάντο Ντόμινιτς αφού συνεδρίασε με τους αρχηγούς των αστυνομιών στο Ζάγκρεμπ. Μόλις αρχίζει η μεταφορά, κανένας δεν θα μπορεί να μπει στις αυτοκινητοπομπές, πρόσθεσε.

Ο στόχος της συμφωνίας είναι οι πρόσφυγες να καταγράφονται μόνο μια φορά, στα σύνορα ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει πλέον να καταγράφονται όταν εισέρχονται σε καθεμιά από τις χώρες που βρίσκονται στο δρόμο τους προς την ΕΕ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο Ντόμινιτς εξήγησε πως μόνο οι πρόσφυγες που θα περιλαμβάνονται σ’ αυτόν τον κατάλογο που θα εκπονείται από κοινού θα μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους και μόνον αυτοί που έρχονται από εμπόλεμες χώρες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα. Έκανε επίσης γνωστό πως συμφώνησαν με τους ομολόγους του να προσκαλέσουν τη Βουλγαρία και την Αλβανία να συμμετάσχουν στις προσπάθειές τους για την καταγραφή των προσφύγων, καθώς οι δύο χώρες ενδέχεται να γίνουν μέρος μιας νέας οδού για τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα και προσπαθούν να περάσουν στη δυτική Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here