Αυστρία: Δραματική αύξηση των αδικημάτων με ακροδεξιά κίνητρα

0
4

 

 

Δραματική αύξηση παρουσίασε μέσα στο 2015 στην Αυστρία ο αριθμός των ποινικών αδικημάτων με ακροδεξιά, ξενοφοβικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά κίνητρα, όπως καταδεικνύει έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας, Πέτερ Γκρίντλινγκ, ο αριθμός αυτών των αδικημάτων αυξήθηκε πέρυσι κατά 54,1% σε σχέση με το 2014 και έφτασε τα 1.156 έναντι 750 έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ το ποσοστό εξιχνίασης των εγκλημάτων αυξήθηκε από το 59,7% σε 65,1%.

Ρεκόρ κατέγραψε με 1.691, ο αριθμός των μηνύσεων για ακροδεξιά αδικήματα, από τα οποία τα 953 σχετίζονταν με τον αποκαλούμενο Νόμο Ναζιστικής Απαγόρευσης και 695 με τον Ποινικό Κώδικα (και από αυτά τα 282 για υποδαύλιση μίσους και τα 289 για βλάβη ξένης περιουσίας).

Τα αδικήματα διακρίνονται ως ακροδεξιά σε ποσοστό 45,2%, ως ξενοφοβικά-ρατσιστικά σε ποσοστό 27,9%, 3,6% ως αντισημιτικά και κατά 2,7% ως ισλαμοφοβικά, ενώ ο αριθμός των αδικημάτων που είχαν καταγγελθεί στην ειδική υπηρεσία για «ναζιστική επαναδραστηριοποίηση» στο Διαδίκτυο, ανήλθε σε 3.913, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,7% σε σχέση με το 2014.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης επισημάνθηκε η εμφάνιση μίας νέας Ακροδεξιάς, η οποία μέσα από το Διαδίκτυο και διαδραστικές ενέργειες προσπαθεί να αναπτύξει μία κουλτούρα ποπ με ακροδεξιά περιεχόμενα για νέους και νεαρούς ενήλικες, με στόχο τη διάδοση θεμάτων που προκαλούν ξενοφοβία και γενικότερους φόβους μέσα στην κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here