Αυστρία: Η ακροδεξιά επικράτησε στις τοπικές εκλογές σε δύο ομόσπονδα κρατίδια

0
7

Μεγάλες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη των τοπικών εκλογών στην Αυστρία, καθώς το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων -αν και παρέμεινε τρίτη πολιτική δύναμη- κατέγραψε τεράστια αύξηση των ποσοστών του.

Συγκεκριμένα, στη Στυρία (στο μεγαλύτερο δηλαδή των δύο κρατιδίων), όπου ο αριθμός των ψηφοφόρων ξεπερνά τους 965.000, το Κόμμα των Ελευθέρων σχεδόν τριπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με εκείνο πριν από πέντε χρόνια, από το 10,6% σε 26,9%, πλησιάζοντας τα δύο πρώτα κόμματα τα οποία είχαν εντυπωσιακή μείωση της δύναμής τους, το μεν Σοσιαλδημοκρατικό από το 38,2% στο 29%, το δε συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα από το 37,2% σε 28,6%. Μικρή αύξηση παρουσίασαν οι Πράσινοι, από το 5,5% στο 6,7%, αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, από το 4,4% στο 4,2%, ενώ δεν πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή τόσο το κόμμα του εκκεντρικού Αυστρο-καναδού πολυεκατομμυριούχου Φρανκ Στρόναχ, «Ομάδα Στρόναχ», όσο και το νεόκοπο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Σχετικά χαμηλή ήταν η άνοδος του Κόμματος των Ελευθέρων στο δεύτερο ομόσπονδο κρατίδιο, στο Μπούργκενλαντ (αριθμός ψηφοφόρων 250.000), όπου συγκέντρωσε ποσοστό 15% αντί του 9% στις εκλογές του 2010, με τα δύο πρώτα κόμματα να έχουν και εδώ απώλειες, μικρότερου όμως μεγέθους, και να βρεθούν οι Σοσιαλδημοκράτες στο 41,8% έναντι του 48,3% , και το Λαϊκό Κόμμα στο 29,1% (34, 6%).

Ανοδικό ήταν το ποσοστό και των Πρασίνων στο Μπούργκενλαντ. Συγκεκριμένα από το 4,2% πριν από πέντε χρόνια στο 6,4%, ενώ εκτός τοπικής Βουλής θα βρεθεί τόσο η «Ομάδα Στρόναχ» όσο και το ΝΕΟΣ, με την ανεξάρτητη «Λίστα Μπούργκενλαντ» να εξασφαλίζει την είσοδό της, έχοντας αποσπάσει ποσοστό 4,9%.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βιέννη, του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού, αλλά και οι αναλυτές, ανάγουν σχεδόν τριπλασιασμό της δύναμης της Ακροδεξιάς στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας.

Ο Σοσιαλδημοκράτης τοπικός κυβερνήτης στη Στυρία, Φραντς Φόβες, ο οποίος προεκλογικά είχε προαναγγείλει την παραίτησή του σε περίπτωση που το ποσοστό του κόμματός του στις σημερινές εκλογές δεν υπερέβαινε το 30% (και έχοντας πέσει τώρα στο 29%) σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αναμένει την απόφαση των ανώτερων οργάνων του κόμματος μετά τις αυριανές διαβουλεύσεις τους και την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here