Ave Europa !

0
10

Το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες σημαίνει κλείσιμο της «Ευρώπης δίχως σύνορα», που οραματίστηκε ο Ζαν Μονέ προκειμένου να εξαφανιστούν οι αφορμές των πολέμων σε μια Ευρώπη χωρίς γεωγραφικούς φραγμούς. Πόσο αλήθεια συνεπής είναι η Ενωμένη Ευρώπη στο όραμα αυτό; Πόσο σέβεται τις ανθρωπιστικές αξίες και τις έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του νόμου, της ισότητας, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης των λαών;

Γιατί λησμόνησε το παρελθόν και τις ελληνορωμαϊκές της ρίζες; Το μεγάλο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης δεν θα υλοποιηθεί χωρίς η Ευρώπη να λάβει υπόψη την ιστορία της . Ο ελληνορωμαϊκός κόσμος από τον οποίο κατάγεται ο δυτικός πολιτισμός παρέχει ένα κριτικό οπλοστάσιο, που όχι μόνον παραμένει ενεργό, αλλά μπορεί να βγάλει τη σκέψη από πολλά αδιέξοδα. Ο Αυγουστίνος , έχοντας καταλάβει ότι κατέρρεε η προϋπάρχουσα τάξη, έγραψε το De civitate Dei, ένα βιβλίο που στρεφόταν στο μέλλον με τον μοναδικό εποικοδομητικό τρόπο : διατρέχοντας το παρελθόν , την τρομερή δηλαδή θριαμβευτική πορεία της αυτοκρατορικής Ρώμης. Μια ανάλογη άσκηση θα ήταν χρήσιμη σήμερα! Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Αμερική τα τελευταία χρόνια μελετούν προσεκτικά την ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για την δική τους πολιτική πορεία.

Πολλές φορές επαναλαμβάνουμε τη φράση «όλα ξεκινούν από την παιδεία» χωρίς συχνά να συνειδητοποιούμε τη σημασία των λέξεων. Σήμερα, όμως, όλοι οι σκεπτόμενοι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούμε τη φράση , καθώς διαπιστώνουμε ότι εξέλιπαν οι πεπαιδευμένοι ευρωπαίοι ηγέτες ! Σήμερα συζητούν ακόμη για GREXIT, για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη , για τον πιο άθλιο «ξεριζωμό» του αιώνα . Ας θυμηθούν τουλάχιστον τα λόγια του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου Hegel : «Με το όνομα Ελλάδα ο ευρωπαίος καλλιεργημένος άνθρωπος αισθάνεται αμέσως στην πατρίδα του».

Και για να κλείσω λίγο …μουσικά, θα σας θυμίσω ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Ιταλό αρχιμουσικό Ρικάρντο Μούτι. Στην παράσταση του Ναμπούκο του Βέρντι, μιας όπερας πατριωτικής, σχετικής με την εθνική ταυτότητα της Ιταλίας, που επελέγη για τον εορτασμό της επετείου της Παλιγγενεσίας, ο Μούτι έδειξε τον δρόμο για την ανάκαμψη από την παγκόσμια κρίση της εποχής μας μέσα από τον πολιτισμό. Με βάση τη γνωστή φράση «oh mia patria si bella e perduta» κάλεσε τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους για τη διάσωση του πολιτισμού, μνημονεύοντας τις δύο χώρες Ιταλία και Ελλάδα, όπου γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες και άνθησε ο πολιτισμός , που μεταδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο. Και κατέληξε λέγοντας : «Ευρώπη, λοιπόν, χωρίς Ελλάδα ίσον βαρβαρότητα».

Στέλλα Πριόβολου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠρος διακοπή πάει το Κύπελλο
Επόμενο άρθρο«Ανθρώπινες ασπίδες» 2 Ιταλοί για το ISIS
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here