Αφγανιστάν: Oι Αμερικανοί βομβάρδισαν νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

0
12

Οι Αμερικανοί παραδέχτηκαν ότι «μπορεί να επλήγη» από δική τους αεροπορική επιδρομή νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην πόλη Κουντούζ, του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης τρία μέλη του ιατρικού προσωπικού της  σκοτώθηκαν και 30 αγνοούνται από τον βομβαρδισμό που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Έχουμε συγκλονιστεί από την επίθεση, τον θάνατο μελών του προσωπικού μας (…) και τον βαρύ απολογισμό (των θυμάτων) σε ένα κέντρο περίθαλψης στην Κουντούζ», αναφέρει η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή της.

Μια εκπρόσωπός της διευκρίνισε παράλληλα ότι το νοσοκομείο αυτό καταστράφηκε εν μέρει από τον βομβαρδισμό.

«Μπορεί» να επλήγη από αμερικανική αεροπορική επιδρομή ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη αυτή στις 02:15 τοπική ώρα σήμερα, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος των υπό το ΝΑΤΟ συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα, συνταγματάρχης Μπράιν Τράιμπους, σε ανακοίνωσή του.

«Η αεροπορική επιδρομή μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση παράπλευρων απωλειών σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις», σημειώνει ο ίδιος στην ανακοίνωση, στην οποία προσθέτει ότι «διερευνάται το περιστατικό».

Την ώρα του βομβαρδισμού βρίσκονταν στο νοσοκομείο σύμφωνα με την οργάνωση, 105 ασθενείς και 80 μέλη του προσωπικού, Αφγανοί και ξένοι.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διευκρινίζουν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι δεν έχουν πλήρη στοιχεία για τις απώλειες από την επίθεση και προσθέτουν ότι το προσωπικό τους παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους ασθενείς και προσωπικό.

Το κέντρο αυτό περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσέφερε σημαντική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της πόλης αυτής από την Δευτέρα που κατελήφθη η Κουντούζ από τους Ταλιμπάν και στην συνέχεια κατά την αντεπίθεση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψή της. Είναι το μόνο νοσοκομείο σε αυτήν την περιοχή του βορείου Αφγανιστάν που μπορεί να περιθάλψει ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ oι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο το νοσοκομείο και σκότωσαν ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας από τους μαχητές των Ταλιμπάν δεν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όταν σημειώθηκε η επίθεση.

Πηγή: ligo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here