Βρυξέλλες: Χωρίς προετοιμασία οι διαπραγματεύσεις – Σχεδόν αδύνατον να γεφυρωθούν οι διαφορές

0
10

 

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε τη Δευτέρα το βράδυ ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στο φιλόδοξο πλάνο της Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Μιλώντας στο Reuters είπε όμως ότι οι Ευρωπαίοι θα καλωσορίσουν τις προτάσεις και θα συνεχίσουν την επεξεργασία τους τις επόμενες ημέρες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αιφνιδίασε τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, προτείνοντας να πάρει πίσω η Τουρκία όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα μπουν στο μέλλον στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα, ταχύτερη κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους και επιτάχυνση των συζητήσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

«Σε πολλές χώρες αρέσει πραγματικά η ιδέα, αλλά δεν μπορούν να αποδεχθούν τη συμφωνία απόψε επειδή υπάρχει πολύ μικρός χρόνος προετοιμασίας. Θα την καλωσορίσουν, αλλά δεν μπορούν να κλείσουν όλα τα σημεία σήμερα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις. Θα δουλέψουμε σε αυτή τη συμφωνία εντατικά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε ήταν και ο Γιούχα Σίπιλα. Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του φινλανδικού Yle στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανέφερε ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες έχουν ζήτημα «εντολής», καθώς πρέπει να επιστρέψουν για να πάρουν εξουσιοδότηση από τα κοινοβούλιά τους. Πάντως, στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σίπιλα έγραψε λίγο πριν από τις 11 ότι πιθανότατα η Σύνοδος κορυφής θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί, ανακοινώνοντας την ακύρωση ταξιδιού που είχε προγραμματίσει για την Τρίτη.

Σε δική του ανάρτηση και ο πρωθυπουργός της Δανίας έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα ληφθεί απόφαση απόψε. «Η συμφωνία πιθανόν δε θα επιτευχθεί απόψε, αν και είμαστε πιο κοντά. Σημαντικό να χτυπήσουμε τους διακινητές», έγραψε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν», έγραψε στο Twitter.

Πιο αισιόδοξος είναι πάντως ο Μάρτιν Σελμάιρ. O επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του έκανε λόγο για καλή πρόοδο στις δύσκολες συζητήσεις για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, προσθέτοντας ότι είναι πιθανή η σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Την ίδια ώρα ο Μάρτιν Μάερ στενός συνεργάτης του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ μέσω twitter κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο στις δύσκολες συνομιλίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Εκτιμά ότι είναι πιθανή μια συμφωνία.

Ωστόσο διαφορετικά εκτιμά την κατάσταση η ιστολεσίδα Politico. Σημειώνει ότι «έκθεση της Eurojust εγείρει αμφιβολίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό» επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο της Eurojust (Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας) στο οποίο, όπως αναφέρει, είχε πρόσβαση. Η Politico υποστηρίζει, ότι οποιαδήποτε συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό θα είναι σχεδόν απίθανο να εφαρμοστεί, αφού η Τουρκία δε διαθέτει την πολιτική βούληση, ούτε τις δομές για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι «σε αντίθεση με την ΕΕ, ο τουρκικός λαός και η τουρκική κυβέρνηση βλέπουν θετικά την ιδέα να εγκαταλείψουν οι μετανάστες την Τουρκία», υποστηρίζοντας για παράδειγμα τους διακινητές που πείθουν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here