Αυστρία και οι άλλοι: Εμείς δείξαμε αλληλεγγύη με 90.000 πρόσφυγες, τώρα εσείς!

0
5

 

«Επειτα από 90.000 πρόσφυγες, που υποδεχθήκαμε πέρυσι, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την Αυστρία πως δεν δείχνει αλληλεγγύη», τονίζει σε δηλώσεις την Πέμπτη στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενίσχυση των αυστριακών συνοριακών ελέγχων.

«Το να φωνάζουμε και να λέμε, ότι τώρα είναι η σειρά και των άλλων, δεν είναι μόνο δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας», σημειώνει ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «η Αυστρία σίγουρα δεν είναι η χώρα που αντιτίθεται σε μία ευρωπαϊκή λύση, το αντίθετο μάλιστα».

Σύμφωνα με το γραφείο της αυστριακής καγκελαρίας στη Βιέννη, την άποψη αυτή διατύπωσε ο Βέρνερ Φάιμαν και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Της «νόμιμης συμπεριφοράς» της Αυστρίας υπεραμύνθηκε ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ – στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες – επισημαίνοντας πως τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο δεν θα υπήρχαν, εάν λειτουργούσε η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σε σχέση με τη διατυπωθείσα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέση για νομική επιτήρηση, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος παρατήρησε πως η Αυστρία έχει τη σχετική γνωμοδότηση για τα μέτρα που αποφάσισε και θα πράξει ανάλογα από νομικής πλευράς όταν ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα φθάσει τους 37.500, που έχει τεθεί ως ανώτερο όριο για εφέτος στην υποδοχή αιτούντων άσυλο.

«Αυτό που κάνουμε τώρα συνιστά μία πλήρως νόμιμη ενέργεια, κάνουμε μία συνοριακή διαχείριση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, που σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους και τον έλεγχο στη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ράινχολντ Μιτερλένερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here