Αυστρία: Νέος αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών και Καγκελάριος ο διευθυντής σιδηροδρόμων

0
4

 

Την Παρασκευή ανακοινώνεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας το όνομα του νέου αρχηγού του και μελλοντικού καγκελάριου της Αυστρίας. Πιθανότατα θα είναι ο γενικός διευθυντής των Ομοσπονδιακών Αυστριακών Σιδηροδρόμων Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα διαδεχθεί τον πρώην καγκελάριο και πρώην αρχηγό του κόμματος Βέρνερ Φάιμαν.
Ο Βέρνερ Φάιμαν παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την Δευτέρα απ’ όλα τα αξιώματά του.
Μετά από τις διαβουλεύσεις της Πέμπτης,  που είχε με τους επικεφαλής των οργανώσεων των Σοσιαλδημοκρατών στα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, ο μεταβατικός αρχηγός τους, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, που φέρεται να συναντήθηκε και με τον Κρίστιαν Κερν, αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή επισήμως την οριστική απόφαση για το όνομα.

Την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται η ορκωμοσία του νέου καγκελάριου από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ και στη συνέχεια οι δηλώσεις του στην αυστριακή Βουλή, ενώ η τυπική εκλογή του στην κορυφή της ηγεσίας των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών θα γίνει κατά το έκτακτο συνέδριό τους στις 25 Ιουνίου.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι διάδοχος του Βέρνερ Φάιμαν ως αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και στη συνέχεια ως καγκελάριος στην κυβέρνηση, είχαν από την αρχή τόσο ο νυν γενικός διευθυντής των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, όσο και ο γνωστός στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, επί σειράν ετών διευθυντής μεγάλων ομίλων τηλεοπτικών δικτύων (όπως του RTL) και πρώην γενικός διευθυντής τη δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, Γκέρχαρντ Τσάιλερ.

Αρκετοί επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια φέρεται να υποστήριζαν τη λύση με τον Κρίστιαν Κερν, ο οποίος έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο στους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους, όπου δρομολόγησε και εφάρμοσε με επιτυχία προγράμματα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού τους.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του από τον Βέρνερ Φάιμαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, εξέπληξε ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του καθώς, παρά την κριτική που του ασκείτο τελευταία και παρά τις μεμονωμένες τοποθετήσεις από κάποια ανώτερα κομματικά στελέχη για ανάγκη αλλαγής, όχι μόνον της πολιτικής του κόμματος, αλλά και προσώπων, με κύριο στόχο τον ίδιο, όλα έδειχναν πως κατά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής το βράδυ της Δευτέρας, θα αποφασιζόταν η παραμονή του τουλάχιστον μέχρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σε βάρος του καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν — ο οποίος βρισκόταν επί 7,5 χρόνια επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης, ο τρίτος σε μακροβιότητα σε αυτό το αξίωμα μεταπολεμικά– και του κόμματός του ασκούνταν κριτική για την αποτυχία του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, για τους χειρισμούς του στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την «ενδοτικότητά» του απέναντι στην επιμονή σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τον εταίρο του στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, το συντηρητικό Λαικό Κόμμα.

Επιπλέον έντονη ήταν επίσης η κριτική εναντίον του Βέρνερ Φάιμαν, για στροφή «180 μοιρών» στο προσφυγικό ζήτημα, όπου ο ίδιος φέρεται να υιοθέτησε τη ρητορική και να εφάρμοσε την πολιτική του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here