Αυστρία: Συνταγματικά ερωτήματα εγείρουν τα ανώτατα όρια στη χορήγηση ασύλου

0
3

 

Προβληματισμό στα ανώτατα ημερήσια όρια χορήγησης ασύλου που έχει επιβάλει η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και οι κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων εκφράζουν δύο ειδικοί, του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Συνταγματικού Δικαίου, στους οποίους η αυστριακή κυβέρνηση έχει αναθέσει να γνωμοδοτήσουν σχετικά.

Το ανώτατο ημερήσιο όριο είναι 80 ενώ συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί θα ανέλθει σε 37.500, έναντι των 90.000 που είχε υποδεχθεί η Αυστρία μέσα στην περασμένη χρονιά.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο ένας εκ των ειδικών, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Βάλτερ ΄Ομπβεξερ, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «ένα ανώτατο όριο που προβλέπει έναν απόλυτο αριθμό, πέραν του οποίου δεν θα εξετάζεται πλέον καμία αίτηση για άσυλο, δεν είναι συμβατό ούτε με τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου ούτε με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες συμφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία, ο ίδιος είναι της άποψης πως «αρχικά είναι επιτρεπτή μία επανεισδοχή στην Τουρκία των αναζητούντων προστασία», υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσφυγες θα τύχουν μεταχείρισης στη βάση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δηλαδή, όπως τονίζει ο Βάλτερ ΄Ομπβεξερ στη συνέντευξή του, θα πρέπει να διασφαλίζεται, αφενός ότι οι άνθρωποι δεν θα επαναπροωθούνται ή δεν θα απελαύνονται «στη χώρα δίωξής τους» και αφετέρου, ότι θα γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο συμπέρασμα ότι μία «τιμή αναφοράς» (ΣΣ όπως αποκαλούν οι Σοσιαλδημοκράτες του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν το «ανώτατο όριο») είναι προβληματική από τη σκοπιά του Συνταγματικού Δικαίου, φαίνεται να καταλήγει και ο Αυστριακός συνταγματολόγος, Μπερντ Κρίστιαν Φουνκ, ο δεύτερος των ειδικών της γνωμοδότησης για την αυστριακή κυβέρνηση.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ» ο συνταγματολόγος αναφέρει πως συμφωνεί με την άποψη του προέδρου του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ότι «ένας νόμος ο οποίος καθορίζει ένα ανώτατο όριο στο άσυλο, είναι αντισυνταγματικός».

Σχολιάζοντας το γεγονός πως το ανώτατο όριο (ή η τιμή αναφοράς) δεν έχει επιβληθεί με νόμο αλλά προήλθε από συμφωνία ανάμεσα στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, ο Μπερντ Κρίστιαν Φουνκ επισημαίνει πως δεν υπάρχει διαφορά και μάλιστα, το ό, τι δεν υπάρχει νομική βάση για ένα ανώτατο όριο, καθιστά τώρα ακόμη περισσότερο ανεπίτρεπτους τέτοιους περιορισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here