Αυστριακή ΥΠΕΣ: Έλεγχος και για τους Ευρωπαίους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

0
7

 

Να ελέγχονται συστηματικά στο μέλλον και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εξωτερικά σύνορά της, ζητεί και προκαλεί-για άλλη μια φορά- η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, σε συνέντευξή της αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ».

Χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά στους σχεδιαζόμενους αυστηρότερους ελέγχους για πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι επιστρέφουν στη Ζώνη Σένγκεν, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επισημαίνει πως είναι γνωστό ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί από την Ευρώπη στη Συρία και στο Ιράκ, για να εκπαιδευτούν ή και για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους και ως εκ τούτου, όπως τονίζει, είναι επιτακτικότερο όσο ποτέ να ελέγχονται στο μέλλον συστηματικά και οι πολίτες της Ε.Ε. στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ειδομένη, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών σημειώνει πως οι ΜΚΟ και οι αρχές θα πρέπει να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για να πείσουν τους πρόσφυγες να τους μεταφέρουν σε ζεστά καταλύματα.
«Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα – μέλος της Ε.Ε.», τονίζει, προσθέτοντας πως η πολιτική της προώθησης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη έχει τελειώσει και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί το μήνυμα πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών αναφέρει πως από την Αυστρία έχουν μεταβεί στη Συρία περίπου 270 τζιχαντιστές, από τους οποίους περίπου 70 έχουν επιστρέψει.

Στέκεται επίσης στην ανάγκη όσοι επέστρεψαν, να ερευνηθούν από την υπηρεσία κρατικής προστασίας.
Στο γιατί η Αυστρία φέρεται να έχει τους περισσότερους τζιχαντιστές της Συρίας, μετά το Βέλγιο, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, τονίζει πως οι λόγοι βρίσκονται αφενός στην κοντινή απόσταση της Αυστρίας προς τα Βαλκάνια όπως και προς τη Βοσνία και αφετέρου στο ό,τι στην Αυστρία έχουν καταφύγει πολλοί Τσετσένοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here