Αυστριακή ΥΠΕΣ: Ή κατεβάζετε το ναυτικό κατά των προσφύγων ή φεύγετε από τη Σένγκεν

0
9

 

Μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων προς την Τουρκία, με συμμετοχή και του Ναυτικού, ζητά από την Ελλάδα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μίκλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαικού Κόμματος, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Σε διημερίδα στο Μπαντ Λεονφέλντεν της Ανω Αυστρίας, το Λαϊκό Κόμμα αποσαφήνισε την πρόθεση του να επιτρέπει μεσοπρόθεσμα την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, μόνον στα hot spots της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Ράινχολντ Μιτερλένερ, προτίθεται να απαιτήσει τον καθορισμό ανώτερου ορίου υποδοχής προσφύγων, κατά τις διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, που προγραμματίζεται για τις 20 Ιανουαρίου.

Το θέμα του ανώτερου ορίου στον αριθμό των προσφύγων διχάζει εδώ και εβδομάδες την αυστριακή κυβέρνηση, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, να συνεχίζει να απορρίπτει τον καθορισμό ανώτερου ορίου στην υποδοχή προσφύγων στη χώρα.

Από την πλευρά του, το Λαϊκό Κόμμα ζητά δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων και, όπως τόνισε ο Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο αριθμός πρέπει σαφέστατα να συρρικνωθεί «στην ουσία, έως το μηδέν», ενώ, κατά την άποψή του, γνώμονας θα πρέπει να είναι, κάτι παραπάνω από τα 90.000 καταλύματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή – και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικά το ανώτερο όριο, χωρίς ο στόχος να είναι η νομική θεμελίωση του αριθμού.

Όπως τονίστηκε στην διημερίδα, το Λαϊκό Κόμμα επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, κυρίως μέσα από αυστηρότερες διαδικασίες χορήγησης ασύλου, με το λεγόμενο «άσυλο υπό προθεσμία», με λιγότερα κοινωνικά επιδόματα και με μία αποτελεσματική προστασία των συνόρων, για την οποία η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, προτίθεται να έχει διαβουλεύσεις με τους ομολόγους της από Γερμανία, Σλοβενία και Κροατία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, ζητά από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων με την Τουρκία, με τη συμμετοχή και του Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με την αποπομπή της από τη Ζώνη του Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον Ράινχολντ Μιτερλένερ, σε περίπτωση συνέχισης της υπέρβασης του «ανώτερου ορίου», θα εξεταστεί η δυνατότητα καθιέρωσης «ζωνών αναμονής» για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη «ωριμάσει» νομικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here