Αυστριακός ΥΠΕΞ: Ελάχιστη προθυμία της Ελλάδας για βοήθεια στη φύλαξη των συνόρων

0
8

 

Για ελάχιστη προθυμία της Ελλάδας να δεχθεί βοήθεια στο ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ αναγνωρίζει ότι το θέμα των συνόρων τέθηκε πολύ αργά στην ημερήσια διάταξη και «αυτό που τώρα βιώνουμε, είναι η αναμενόμενη συνέπεια αυτής της πολιτικής».

Σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους πριν το σημερινό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας απέδωσε στην καθυστερημένη αντιμετώπιση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα κράτη είναι αναγκασμένα να λάβουν εθνικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον Κουρτς, πολλές χώρες στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένες με το ότι οι πρόσφυγες μεταφέρονται γρήγορα στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία, δεν θα μπορούσαν να το αντέξουν οριστικά – και προς τούτο απαιτείται μία μείωση του προσφυγικού ρεύματος.

Κατά την άποψή του, εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, τότε θα χρειαστούν εθνικά μέτρα ή μία συντονισμένη στάση μερικών κρατών, και κάτι τέτοιο θα είχε σίγουρα νόημα, καθώς έχει συνειδητοποιηθεί πως «ούτε η πολιτική πρόσκλησης ούτε η πολιτική καλωσορίσματος αποτελούν τη σωστή απάντηση στην προσφυγική κρίση».

Η άλλη απάντηση κατά τον Κουρτς, μπορεί να είναι μόνον μία ανάσχεση των προσφύγων, στην ιδανική περίπτωση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά εάν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε η ανάσχεση στα εθνικά σύνορα.

Πρόσφατα, ο αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας είχε ταχθεί με έμφαση υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εθνική κυριαρχία για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική απέναντι στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here