Βαριές εκφράσεις και βολές εναντίον της Τουρκίας εκτόξευσε ο Πούτιν

0
6

 

Tην 11η ετήσια συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσία 1.392 δημοσιογράφων.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν δίστασε να εκτοξεύσει ευθείες βολές εναντίον της Τουρκίας με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού.
«Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο», είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί σημείο επαφής με την τουρκική ισλαμοσυντηρητική ηγεσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «εχθρική πράξη» σε σχέση με την κατάρριψη και ανέφερε ότι δεν κατανοεί για ποιο λόγο η Τουρκία προέβη σε αυτή την ενέργεια και είπε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία «κρύφτηκε πίσω από τις πλάτες των συμμάχων της μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους».

«Τι κατάφεραν; Ίσως σκέφτηκαν ότι θα αποχωρούσαμε από τη Συρία. Η Ρωσία όμως δεν είναι τέτοια χώρα», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία δεν θα συναινέσει ποτέ με το να αποφασίζουν ξένες δυνάμεις ποιος θα πρέπει να ηγείται του συριακού κράτους.

Όσον αφορά στο Συριακό, ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως η μόνη λύση είναι μια πολιτική λύση και η Ρωσία θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς μόλις οι δυο πλευρές είναι έτοιμες να αρχίσουν τις συνομιλίες. Δε θα ανεχθεί εξωτερικές δυνάμεις να αποφασίσουν περί της ηγεσίας της Συρίας αλλά συμφωνεί με τις αρχές του σχεδίου που θα καταθέσει η Ουάσιγκτον στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στη ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας παραδέχθηκε για πρώτη φορά επισήμως ότι υπάρχει ρωσική στρατιωτική παρουσία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
«Η Ρωσία δεν έχει τακτικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν στην περιοχή Ρώσοι που βρίσκονται σε στρατιωτική αποστολή», ομολόγησε.

Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη χώρα στις εκλογές του 2016. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός. Εκείνοι είναι που προσπαθούν να επηρεάσουν τον ρωσικό λαό ως προς το ποιον να ψηφίζει», είπε.

Δήλωσε τέλος ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Γεωργία.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι θα μπορούσαν να καταργηθούν οι προϋποθέσεις για έκδοση βίζα για τους πολίτες της μικρής χώρας του Καυκάσου.

Για τα εσωτερικά της Ρωσίας, επικεντρώθηκε στην οικονομική κρίση, όπου διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους πως το χειρότερο μέρος έχει ήδη περάσει και πως η Ρωσία είναι ήδη σε τροχιά ανάπτυξης. Αν και οι μειωμένες τιμές στο πετρέλαιο δυσκόλεψαν την προσπάθεια της κυβέρνησης, το χρέος έχει ήδη μειωθεί ενώ επενδυτές ήδη ξαναδείχνουν ενδιαφέρον στη Ρωσία. Τόνισε μάλιστα πως η κυβέρνηση αναμένει αύξηση 0,7% για το 2016, 1,9% για το 2017 και 2,4 για το 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here