Βαρουφάκης: Υπάρχει ψύχωση με τον ΦΠΑ στα νησιά

0
15

 

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία μπορεί να «κουμπώσει» μόνο σε πολιτικό επίπεδο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά, ενώ ανέφερε ότι και το χρέος «βρίσκεται στο τραπέζι».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει από τεχνικό σε πολιτικό επίπεδο και εκτίμησε ότι μια συμφωνία που δεν θα περιέχει αναδιάρθρωση του χρέους, μεταρρυθμίσεις και όλες τις κινήσεις για να ακυρωθούν οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα αρνήθηκε τα περί πρότασης της ελληνικής πλευράς για πρωτογενές πλεόνασμα 1%. «Η τελευταία μας πρόταση ήταν για 0,75%», σημείωσε, τονίζοντας ότι τον Μάρτιο η δική του πρόταση ήταν για πρωτογενές 1,2% αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί πλεόνασμα αυτού του ύψους λόγω της οικονομικής ασφυξίας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, με στόχο όπως είπε «να αποδεχτεί η κυβέρνηση μια μη βιώσιμη λύση».

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αυξηθεί στα νησιά, σημειώνοντας ότι εξετάζονται ισοδύναμα μέτρα, όπως αναπτυξιακά προγράμματα για το φλέγον ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

«Έχουν ψύχωση με το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Δεν θέλουν να έχουν μειωμένο ΦΠΑ τα νησιά. Σκεφτήκαμε στην προσπάθεια για σύγκλιση, αυτό να τους το δώσουμε και να επιστρέψουμε στους νησιώτες την απώλεια από το ΦΠΑ με μία άλλη μορφή. Μετά από συζητήσεις που είχα στο υπουργείο συνειδητοποίησα ότι αυτό το ζήτημα ξεπερνά την απλή οικονομική διάσταση, έχει συμβολική σημασία για τους νησιώτες και πείστηκα ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε σε αυτό» κατέληξε ο υπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here