Βαρουφάκης: Χάσαμε το 27% του εθνικού εισοδήματος – Αυτό εγώ το λέω καταδίκη

0
11

 

Συνέντευξη στην ισπανική «El Confidencial» παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μίλησε για τον ρόλο της Ε.Ε. και της ΕΚΤ αλλά και για την Ελλάδα και τις πολιτικές λιτότητας.

Σε ερώτηση για τον λόγο που οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε μέτρα λιτότητας που δεν αποδίδουν όπως φάνηκε και από την περίπτωση της Ελλάδας και της Ισπανίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε:

«Ο λόγος που διατηρούνται αυτές οι «νεκρές» πολιτικές είναι πολύ απλός: η εναλλακτική είναι να καμφθεί η άρνηση ότι η σημερινή αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης πρέπει να αλλάξει δομικά. Το Βερολίνο, πιο συγκεκριμένα, δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό».

Σε ερώτηση για τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «δεν υπήρχε ούτε μία ευκαιρία για μια λογική, με επιχειρήματα οικονομική συζήτηση επί των κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζαμε. Όλα ήταν θέμα «κανόνων» και «υποχρεώσεων» των χρεωμένων χωρών προς την τρόικα».

Σε ερώτηση για το αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θεωρεί πως το πακέτο που εγκρίθηκε για την Ελλάδα είναι ή δεν είναι πακέτο διάσωσης για τη χώρα, αλλά και γενικότερα αν τα πακέτα και προς άλλες χώρες είναι κυρίως πακέτα διάσωσης για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες» ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Χρειάζεται να ρίξετε μόνο μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία για να διαπιστώσετε ότι η Ελλάδα δεν διασώθηκε: Χάσαμε το 27% του εθνικού μας εισοδήματος. Αν αυτό είναι διάσωση, τότε δεν έχω ιδέα τι είναι η καταδίκη. Τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία ήταν πακέτα διάσωσης για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και κατ’ επέκταση και για τις τοπικές τράπεζες. Την περίοδο της ανάπτυξης, ένα «τσουνάμι» κεφαλαίων διοχετεύονταν στην περιφέρεια ως δάνεια. Αυτά τα δάνεια δεν ήταν βιώσιμα και έπειτα όταν ο χρηματοπιστωτικός τομές «κράσαρε», μεταφέρθηκαν στους ώμους των φορολογουμένων μας- οι οποίοιμέχρι τώρα πληρώνουν για εκείνους» .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here