Βαρύς ο φορολογικός πέλεκυς για εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ

0
9

 

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βαρύ πακέτο φορολογικών μέτρων και με ένα αντίστοιχο στο συνταξιοδοτικό.

Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους, κλείνοντας το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016 – 2018 με μέτρα 3% του ΑΕΠ. Ο προσδιορισμός όμως των μέτρων αυτών είναι δύσκολος.

Όλα αυτά επιβεβαίωσε την Τρίτη από τη Βουλή και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σημειώνοντας πως για να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό κεν’ο, η Αθήνα θα πρέπει να λάβει μέτρα 5,5 δισ. ευρώ – αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ – τα οποία επιμερίζονται ως εξής:

– τα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) θα προέλθουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

– τα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) θα προέλθουν από τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Ο λογαριασμός των 3,7 δισ. ευρώ αποδεικνύεται εξαιρετικά βαρύς, αφού ξεκινά από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων και φτάνουν στις νέες αυξήσεις που έρχονται στους έμμεσους φόρους, ήτοι ΕΝΦΙΑ, τραπεζικές συναλλαγές καύσιμα, κινητή τηλεφωνία.

«Οι αλλαγές στο εισόδημα θα πλήξουν όσους έχουν εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ από μισθωτή εργασία ή ελεύθερη δραστηριότητα, ενώ παράλληλα θα ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη», έσπευσε ωστόσο να διαμηνύσει ο κ. Χουλιαράκης, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Κι ενώ τα μολύβια του οικονομικού επιτελείου έχουν πάρει φωτιά για την κατάρτιση της καυτής φορολογικής ατζέντας και οι επιτελείς της πλατείας Συντάγματος μετρούν αντίστροφα τις μέρες – ως τις 2 Απριλίου – για την επάνοδο των δανειστών στην Αθήνα, οι τελευταίοι φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν πιέσεις, πριν καν προσγειωθούν επί ελληνικού εδάφους.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να απειλούν την κυβέρνηση με εκταμίευση μικρότερης δόσης – έναντι των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί – στην περίπτωση που δεν κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here