Βέλγιο: Αιφνιδιαστική απεργία σιδηροδρομικών – Αναμένεται να παραλύσουν οι μεγαλύτεροι σταθμοί

0
6

 

Άρχισε αργά το βράδυ της Τετάρτης η αιφνιδιαστική απεργία στην οποία κάλεσαν δύο συνδικάτα των Βέλγων σιδηροδρομικών. Διαμαρτύρονται  για τη μείωση των ημερών ανάπαυσης των εργαζομένων τους.

Η απεργία προκηρύσσεται κατόπιν απόφασης ενός «κοινού συνδικαλιστικού μετώπου σε εθνικό επίπεδο», και «αναμένεται να κλείσουν οι μεγαλύτεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί» και «τα αμαξοστάσια», σημείωσε ο Μισέλ Αμπντισί, πρόεδρος του συνδικάτου CGSP-Cheminots, το οποίο πρόσκειται στους Σοσιαλιστές.

Η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων του Βελγίου (SNCB) ανέφερε σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπό της ότι «είναι αδύνατον να προβλεφθούν (…) οι επιπτώσεις αυτών των πράξεων: μπορεί να διαφέρουν από την μια περιοχή στην άλλη, λόγω της διαμόρφωσης του δικτύου», όμως προβλήματα στα δρομολόγια ενδέχεται να καταγραφούν «σε όλο το δίκτυο» της.

Η SNCB «καταδικάζει αυτές τις πράξεις και θα κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ομαλή κίνηση των συρμών και να περιορίσει» τις ακυρώσεις δρομολογίων και τα προβλήματα για το επιβατικό κοινό, διαβεβαίωσε η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης. Κάλεσε τους πελάτες της να συμβουλεύονται τον ιστότοπό της προκειμένου να ενημερώνονται για τα δρομολόγια που θα εκτελεί, και ιδιαίτερα για τις διεθνείς ανταποκρίσεις.

Το επίμαχο μέτρο που σχεδιάζει να λάβει η διεύθυνση της SNCB, η μείωση των ημερών ανάπαυσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι όταν ξεπερνούν τις 36 ώρες υπηρεσίας ανά εβδομάδα, «αφορά τους 34.000 σιδηροδρομικούς» της χώρας στο σύνολό τους είπε ένας συνδικαλιστής.

Οι σιδηροδρομικοί είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα απεργήσουν την Τρίτη 31η Μαΐου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του φιλελεύθερου Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here