Βενιζέλος: Εγώ δεν δραματοποιώ θεατρικά και επικοινωνιακά τη διαπραγματευτική μου εμπειρία

0
18

 

«Εάν εγώ δραματοποιούσα θεατρικά και επικοινωνιακά την δική μου διαπραγματευτική εμπειρία που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα και στο μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα γινόμασταν μια όπερα, μια ροκ όπερα τύπου Εβίτα. Αλλά δεν είναι ούτε ο χαρακτήρας μου ούτε η αντίληψη μου για τα πράγματα τέτοια. Δεν μπορώ να κάνω αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης ακόμη και ο κ. Τσακαλώτος» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε πριν το δεύτερο πρόγραμμα.

Μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντέκρουσε τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου για το πρώτο μνημόνιο.

«Στις Κάννες μας είπαν αν θέλετε δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ».

Μιλώντας στην εκπομπή «Ελλάδα στον καθρέφτη» ο κ. Βενιζέλος είπε: «Εγώ δεν απέτρεψα ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα, το δεύτερο. Αυτό το οποίο μας είχαν πει στις Κάννες είναι ότι αν θέλετε να κάνετε δημοψήφισμα, να κάνετε δημοψήφισμα ναι η όχι στο ευρώ. Και ό, τι δημοψήφισμα και να κάνετε εμείς θα το εκλάβουμε ως δημοψήφισμα “ναι ή όχι στο ευρώ”. Τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορούσε να γίνει».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο λόγος για τον οποίο δεν γινόταν να διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα ήταν επειδή «θα καταστρεφόμασταν καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα. Δεν θα υπήρχαν τράπεζες, δεν θα υπήρχε οικονομία, δεν θα υπήρχε τίποτα όρθιο».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι από την μεριά του ως υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο, δεν μπορούσε να μην πει την αλήθεια τονίζοντας ότι με αυτό «συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της ίδια μέρας λέγοντας ότι όπως ορθά είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορούμε να πάμε σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα ναι ή όχι στο ευρώ».

Σχετικά με την πρόταση του να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο με 180 ψήφους, ο Ευάγγελος Βενιζέλςο είπε χαρακτηριστικά: «Όταν αυτό το έθεσα στον κ. Παπανδρέου η αντίδρασή του ήταν τέτοια που μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω ξαφνικά στην ολομέλεια της βουλής, να πάω στα κυβερνητικά έδρανα και να κάνω μια παρέμβαση η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό. Κερδίσαμε έτσι ένα δίωρο περίπου το οποίο ήταν πολύ κρίσιμο και προκλήθηκε μια νευρικότητα, ένας πανικός στη ΝΔ γιατί θα ετίθετο προ ενός πάρα πολύ συγκεκριμένου και σκληρού εθνικού διλήμματος. Ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε μια σύσκεψη των βασικών στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης, των ανθρώπων που είχε άμεση επαφή και σχέση εμπιστοσύνης, και επικράτησε η αντίληψη που υιοθέτησε και ο ίδιος, πως πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας διότι η ΝΔ μπορεί να μην συμπράξει αλλά κυρίως διότι όλοι πίστεψαν ότι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το πολύ 9 μηνών – 1 χρόνου, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα ανασυγκροτηθεί, θα ξεπεράσει την κρίση και αυτό το πολιτικό κεφάλαιο πρέπει το ΠΑΣΟΚ να το κερδίσει μόνο του, να μην μοιραστεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα με κάποιον άλλον. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε τότε στο πολιτικό σύστημα, θα έλεγα γενικότερα, αίσθηση του μεγέθους και του βάθος της κατάστασης».

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. “Τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στο δημοψήφισμα του Ιουνίου; Ψηφίστε άφοβα “όχι” γιατί το “όχι” δεν είναι “όχι” στο ευρώ. Για να μην εκληφθεί το δημοψήφισμα ως “όχι” στο ευρώ πήρε μόνος του το “όχι”» κ το έκανε με βίαιο τρόπο “ναι”», είπε.

Τέλος, μιλώντας για τις διαχρονικές επιδιώξεις κύκλων της ΕΕ σε σχέση με την Ελλάδα, ο πρώην πρέοδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως: «Δεν θέλανε να έχουνε μια Ελλάδα η οποία είναι θεσμικά ισότιμη και ταυτόχρονα ένα επίπεδο διαβίωσης το οποίο συγκρίνεται με το , το Γερμανικό, Γαλλικό, το Ιταλικό, το Βρετανικό. Θέλουν μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ, αλλά μια Ελλάδα η οποία να έχει ως ομόλογό της ως συγκρίσιμες χώρες άλλες που είναι εντός ευρωζώνης. Την Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here