Βενιζέλος στα ΝΕΑ: Έσυραν τη χώρα στη στασιμοχρεοκοπία και τη μιζέρια

0
2

 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ του Σαββάτου, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για το προσφυγικό και την τρομοκρατική απειλή που έχει σκεπάσει την Ευρώπη.

Κατά την πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η Γερμανία και μαζί της όλη η ΕΕ άλλαξαν ριζικά γραμμή», ενώ επικράτησαν οι απόψεις της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ. Εκτιμά δε ότι η συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει και «εξαρτάται απολύτως από την καλή πρόθεση της Τουρκίας να ανακόψει τις ροές».

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βέλγιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι θα επηρεάσουν τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη. «Πρόκειται για έναν ασύμμετρο πόλεμο, ο οποίος μεταφέρεται στο έδαφος της ΕΕ με συμβολικά χτυπήματα», αναφέρει και επισημαίνει ότι τίθεται ξανά το ζήτημα της σχέσης του πολιτικού φιλελευθερισμού και της ανεκτικότητας με το δικαίωμα στην ασφάλεια.

Στη συνέντευξή του, εμφανίζεται απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά ότι τίποτα σχετικά με το χρέος δεν εξαρτάται από το προσφυγικό κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «φάνηκε απροετοίμαστη και χαλαρή σε θέματα εθνικής πολιτικής που συνδέθηκαν με το Προσφυγικό», όπως η παρουσία του ΝΑΤΟ και η αναζωπύρωση των τουρκικών διεκδικήσεων.

Καταλογίζει δε σοβαρότατες ευθύνες στην κυβέρνηση, την οποία αξιολογεί ως «απροετοίμαστη και χαλαρή» που έσυρε τη χώρα στη «στασιμοχρεοκοπία και τη μιζέρια», αλλά και στον πρωθυπουργό, για τον οποίο παρατηρεί πως εξακολουθεί να φέρεται με τη «συκοφαντική ελαφρότητα» που επιδείκνυε ως αντιπολίτευση.

«Άλλοτε μιλάει ως εκπρόσωπος Τύπου κάποιων εισαγγελικών Αρχών προαναγγέλλοντας κινήσεις τους και άλλοτε δηλώνει ότι διαφωνεί με παραγγελίες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου» αναφέρει.

Στο κομμάτι της Κεντροαριστεράς, συμμετέχει με τον δικό του τρόπο στη διατήρηση της προοπτικής του μεσαίου χώρου. Ξεκαθαρίζει όμως ότι τα οργανωτικά τα αφήνει σε άλλους, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένας ζωντανός αλλά διάχυτος μεσαίος χώρος» και προσθέτει ότι «αυτός ο χώρος μπορεί να συγκροτηθεί και να αποκτήσει δυναμική». Θέτει ως προϋπόθεση, πάντως, «να διατυπώνεται καθαρός και πρωτότυπος πολιτικός λόγος στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος». Αφήνει όμως, όπως λέει, τα οργανωτικά ζητήματα αυτής της προσπάθειας για άλλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here