Βερολίνο: Δεν έχει αλλάξει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης

0
2

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περί ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει». Μάλιστα, παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι η σειρά των βημάτων που προβλέπεται είναι ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά συζήτηση για το χρέος.

«Όλα έχουν εδώ και οκτώ μήνες αποσαφηνιστεί γραπτώς και σε αυτό αναφέρονται όλοι ξανά και ξανά. Και στο τέλος υπάρχει και μία πολύ σημαντική φράση- διότι γίνεται πάλι λόγος για κούρεμα χρέους- το Eurogroup επαναβεβαιώνει ότι ονομαστικό κούρεμα δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν. Αυτή είναι, πιστεύω, η σαφής και διόλου αμφίσημη βάση πάνω στην οποία εργάζονται όλοι ώστε η εξέλιξη να είναι καλή» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σχετικά με το εάν ο κ. Γκάμπριελ διατύπωσε διαφορετική άποψη από αυτήν της κυβέρνησης, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντίφαση: «Ο κ. Γκάμπριελ πηγαίνει λίγο παραπέρα από εκεί που πήγε το Eurogroup τον Αύγουστο, το οποίο εξέφρασε τη διάθεσή του να εξετάσει αυτές τις πιθανότητες και στο τέλος μίας εξέτασης μπορεί βεβαίως και να είναι το συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να γίνει (ενν. η ελάφρυνση). Αλλά αυτό δεν θα το προκαταλάβω εγώ εδώ. Πρόκειται για έλεγχο που πρέπει να κάνουν από κοινού οι χώρες της Ευρωζώνης».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ναντίνε Κάλβεϊ, τόνισε ότι «ο πρωταρχικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση» ενώ αρνήθηκε να αξιολογήσει τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αρμοδιότητα των θεσμών.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, Μπεάτε Μπράαμς, επίσης, διευκρίνισε ότι ο κ. Γκάμπριελ μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης του SPD, ως αρχηγός του κόμματος και υποστήριξε ότι ο αντικαγκελάριος «μιλάει συνειδητά για ελάφρυνση χρέους και το έχει συγκεκριμενοποιήσει και τους περασμένους μήνες. Ελάφρυνση χρέους, π.χ. μέσω μεγαλύτερων ωριμάσεων, αυτό εννοεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here