Βερολίνο: Στενή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στη βάση του 3ου προγράμματος

0
3

 

  Την πρόθεση του Βερολίνου να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση εξέφρασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, λέγοντας πως οι Έλληνες αποφάσισαν σε μια δίκαιη και δημοκρατική εκλογική διαδικασία.

Όπως είπε, η συνεργασία των δύο πλευρών δεν αφορά μόνο την από κοινού υπέρβαση της κρίσης χρέους, αλλά «και την πρόκληση που μας θέτει η κατάσταση των προσφύγων και για την οποία χρειαζόμαστε κοινά βήματα».

Πάντως, ανέφερε ότι η βάση της συνεργασίας είναι το νέο πακέτο βοήθειας, που περιλαμβάνει και ένα απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

«Θεωρούμε, βεβαίως, ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται. Αυτό περιμένουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η συνεργασία μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει «ας περιμένουμε πρώτα να σχηματιστεί».

Τόνισε δε ότι το Βερολίνο παίρνει σοβαρά την κάθε ελληνική κυβέρνηση, τον κάθε Έλληνα πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Ζάιμπερτ δήλωσε πως υπάρχει μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο δεν συμφωνήθηκε με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία.

«Αυτό», πρόσθεσε, «σημαίνει ότι διατηρεί την πλήρη ισχύ του και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε εμείς και σίγουρα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η καγκελάριος θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών και προσωπικά, είτε με επιστολή είτε με προσωπική επαφή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here