Βερολίνο για Αγία Σοφία: Υπόθεση της Τουρκίας η χρήση

0
7

 

Παρέμβαση έκανε και το Βερολίνο σχετικά με τη χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ αναφερόμενος στην ανάγνωση Κορανίου μέσα στον βυζαντινό ναό την περίοδο του Ραμαζανιού: «H χρήση της Αγίας Σοφίας αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση της Αγίας Σοφίας η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ο Μάρτιν Σέφερ πρόσθεσε δε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγία Σοφία.

Ερωτώμενος αν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι η Αγκυρα επιλέγει τώρα να χρησιμοποιήσει τον χώρο ως τζαμί, ο ίδιος επεσήμανε:

«Η Αγία Σοφία έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες ως τζαμί. Το τι πιστεύω δεν παίζει ρόλο, νομίζω. Και το τι πιστεύουν άλλοι σε αυτό το έδρανο (ενν. των εκπροσώπων της κυβέρνησης) δεν παίζει ρόλο. Σαφή απάντηση μπορείτε να βρείτε ίσως με το να μην απευθύνετε το ερώτημα σε μας, αλλά σε αυτούς που έλαβαν τα μέτρα σχετικά με την Αγία Σοφία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here