Blogs-Internet: Ελευθερία ή όχι;

Σε μια σκηνή της ταινίας «Social network», η πρώην κοπέλα του ιδρυτή του facebook, τον απορρίπτει για μία ακόμη φορά και όταν αυτός φαίνεται εκνευρισμένος, του λέει: «Πήγαινε τώρα σπίτι σου και γράψε άσχημα πράγματα για μένα στο internet, αυτό δεν κάνουν στις ημέρες μας οι θυμωμένοι;».

Στην απονομή των βραβείων Emmy, η Tina Fay στο λόγο παραλαβής ενός από τα πολλά βραβεία της για την σειρά 30 rock, είπε: «Όταν μερικές φορές στη ζωή τα πράγματα σου πάνε καλά, όταν ο κόσμος φαίνεται να σε αγαπάει και να εκτιμά τη δουλειά σου, όταν κερδίζεις μέχρι και σημαντικά βραβεία, μπες στο internet και ψάξε το όνομά σου. Θα βρεις τόσους θυμωμένους να σε βρίζουν, που θα σου φύγει αμέσως η χαρά».

Είχα υποσχεθεί στο Χρήστο πως το επόμενο κομμάτι που θα γράψω μετά τους γάμους των ομοφυλόφιλων, θα είναι για το internet και τα blogs. Στο ενδιάμεσο συνέβη όλο αυτό με το Mega και το Fimotro. Αποφάσισα λοιπόν να το γράψω τώρα εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, αν και είχα σκοπό να το καθυστερήσω και άλλο και αυτό γιατί πολύ απλά, δεν είμαι σίγουρος! Είμαι πολύ μπερδεμένος με το θέμα αυτό!

Αν άραγε ζούσε σήμερα ο Βολταίρος, το «διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» θα το ξαναέλεγε έτσι ακριβώς ή με μπόλικες διευκρινίσεις; Είχε στο μυαλό του αποκλειστικά και μόνο απόψεις ευγενικά διατυπωμένες που διαφωνούν μεταξύ τους, ή το: «Αυτό που λες», συμπεριλαμβάνει και συκοφαντίες, βρισιές, προσπάθειες εξόντωσης, προπαγάνδα και κάθε άλλου είδους χυδαιότητες που συναντούμε σήμερα στο internet;

Θυμάστε πόσο μαγικό και ελπιδοφόρο ήταν το internet όταν ξεκινούσε; Ένα ελεύθερο, εναλλακτικό μέσο, αποκλειστικά στα χέρια νέων και ψαγμένων ανθρώπων, το οποίο έδειχνε ότι θα γίνει το καταφύγιο νέων ιδεών και απόψεων! Πώς κατάντησε να είναι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, το καταφύγιο των κόμπλεξ και των απωθημένων; Η απάντηση είναι απλή: Αυτή είναι η κοινωνική μας πραγματικότητα! Αυτή είναι η αλήθεια! Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνία μας, είναι πνιγμένο στα κόμπλεξ και στα απωθημένα! Το internet απλά αντικατοπτρίζει την αλήθεια αυτή και αυτό είναι χρήσιμο σε μια κοινωνία που θέλει να ωραιοποιεί ή να κουκουλώνει στρουθοκαμηλίζοντας, τις άσχημες αλήθειες της.

Φυσικά και διαφωνώ με τις συκοφαντίες, τα ψέματα και όλες αυτές τις χυδαιότητες του internet και φυσικά θα ήθελα να μην υπάρχουν! Πρέπει να πω όμως ότι διαφωνώ το ίδιο και με τις αντίστοιχες χυδαιότητες που πολύ έντεχνα και σαφώς πιο αποτελεσματικά διαπράττονται ανέκαθεν και στα υπόλοιπα μέσα! Μπορεί στο internet οι χυδαιότητες να είναι πιο άτεχνες, είτε γιατί οι θύτες είναι πιο ερασιτέχνες, είτε γιατί νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της ανωνυμίας, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι οι χυδαιότητες είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες έντεχνες των έως τώρα παραδοσιακών μέσων. Και στις δύο περιπτώσεις διαφωνώ και θλίβομαι από τις χυδαιότητες αυτές. Το θέμα για μένα είναι πως και στις δύο περιπτώσεις δεν επιθυμώ η εξάλειψη των χυδαιοτήτων να είναι προϊόν απαγορεύσεων ή κρατικού ελέγχου, αλλά να είναι προϊόν παιδείας!

Μια κοινωνία που τον σεβασμό, την καλλιέργεια, την αλήθεια και βασικές αρχές όπως: « Η ελευθερία σου τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου», πρέπει να τα επιβάλλει με απαγορεύσεις και κρατικό έλεγχο, τότε η κοινωνία αυτή έχει ηττηθεί τόσο πολύ, που οι χυδαιότητες που διαπράττονται στο internet είναι το λιγότερο από τα προβλήματά της!

Είμαστε μια κοινωνία με τεράστιο έλλειμμα παιδείας, κουλτούρας, κριτικής σκέψης, καλλιέργειας και κατά συνέπεια παράγουμε απίστευτα κόμπλεξ, εγωισμούς, εξουσιομανίες, απωθημένα. Όλα αυτά όπως είναι φυσικό, αποτυπώνονται σε όλο τους το μεγαλείο στο πλέον ελεύθερο μέσο, το internet!

Δύσκολο πράγμα η ελευθερία! Απόλυτα ταυτισμένο με την Παιδεία! Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο! Την ελευθερία την κερδίζεις από την κοινωνία, δεν τη δικαιούσαι! Η κοινωνία είναι ζωντανός οργανισμός με ασυναίσθητες, πολλές φορές άμυνες. Αν επανειλημμένως καταχράζεσαι την ελευθερία που σου έδωσε και έτσι την καταντάς ασυδοσία, η κοινωνία όπως είναι φυσικό θα απειληθεί από την ασυδοσία σου και τότε θα σου την αφαιρέσει σε χρόνο dt! Πολύ φοβάμαι πως όλοι αυτοί οι χυδαίοι του internet θα στοιχίσουν στο μέσο την ελευθερία του. Είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι του συστήματος που εννοείται ότι κάποιες φορές πολεμούν. Ακριβώς όπως οι τρομοκράτες, που με τις ανεγκέφαλες πράξεις τους, δυναμώνουν το σύστημα το οποίο υποθετικά πολεμούν!

Παρ’ όλα αυτά, δεν επιθυμώ τον έλεγχο του internet και αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη προς τον εαυτό μου, γιατί όπως στην αρχή του κειμένου ξεκαθάρισα, είμαι απίστευτα μπερδεμένος με το θέμα αυτό! Νομίζω όμως ότι κλίνω περισσότερο προς την άποψη, του να παραμείνει απολύτως ελεύθερο το internet και τα blogs. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι η χρησιμότητα της ύπαρξης ενός τελευταίου, απολύτως ελεύθερου, ακόμα και ανεξέλεγκτου αν θέλετε, μέσου, ειδικά στην εποχή μας, είναι πολύ πιο σημαντική από όλα τα προβλήματα που αυτή η ανεξέλεγκτη ελευθερία συνεπάγεται.

Ιστορικά, πολλοί ανώνυμοι, παράνομοι κ.τ.λ., έπαιξαν σε πολύ ύποπτους καιρούς, καθοριστικό ρόλο για πολλές και σημαντικές κοινωνικές προοδευτικές εξελίξεις! Ύποπτοι καιροί που κανένας δεν μας εγγυάται ότι δεν θα ξανάρθουν, για να μην σας πω ότι έντεχνα μεταμφιεσμένοι, βρίσκονται ήδη εδώ!

Επειδή σήμερα κάποιοι, πολλοί δυστυχώς, χρησιμοποιούν την ελευθερία και την ανωνυμία του internet με χυδαίο τρόπο, δεν πρέπει να την πληρώσει για λογαριασμό τους το γενικότερο πλαίσιο της ελευθερίας αυτής! Αν δηλαδή, όλοι αυτοί οι χυδαίοι με όλες τις χυδαιότητές τους είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να έχουμε ένα απολύτως ελεύθερο μέσο, τότε προσωπικά είμαι διατεθειμένος να το πληρώσω το τίμημα αυτό, όσο δύσκολο και αν είναι μερικές φορές!

Και είναι τόσο δύσκολο, που ακόμη και ΄γω που διατυπώνω αυτήν την άποψη, δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρω στο μέλλον να ανέχομαι πάντα το τίμημα αυτό, χωρίς να αντιδρώ. Όμως θα προσπαθήσω. Και ενώ συμμερίζομαι απόλυτα και σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ, όλους όσους είναι εξοργισμένοι επειδή συκοφαντήθηκαν, εξυβρίστηκαν, απειλήθηκαν αυτοί και οι οικογένειές τους, γενικότερα εισέπραξαν κάθε είδους χυδαιότητα και κατά συνέπεια σκέφτονται να απευθυνθούν ή έχουν ήδη απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, παρ’ όλα αυτά, προσωπικά προτιμώ να με βρίζουν άδικα, να με συκοφαντούν, ακόμα και να με απειλούν, παρά να χάσει την ελευθερία του το μοναδικό ελεύθερο μέσο!

Πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερα από εμάς πράγματα, για την εξασφάλιση των οποίων πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε σε θέματα που αφορούν τους εαυτούς μας και ένα από αυτά τα μεγαλύτερα, πιστεύω πως είναι οι συνθήκες απόλυτης ελευθερίας σε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας. Η λανθασμένη χρήση αυτών των συνθηκών ελευθερίας από τους ανθρώπους, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε ενέργειες που θα θίξουν τις συνθήκες αυτές καθ’ αυτές! Εξάλλου η δικαίωση πάντα έρχεται! Για το συκοφάντη και το λασπολόγο, αργά ή γρήγορα όλες οι συκοφαντίες και όλη η λάσπη θα του γυρίσουν μπούμερανγκ, ενώ από την άλλη πλευρά, ο καθαρός άνθρωπος, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!

Ξέρουμε και το ξέρουμε γιατί μας το έχει διδάξει η ιστορία, πως οι κάθε είδους κρατικές παρεμβάσεις και απόπειρες ελέγχου, των μέσων ειδικά, ποτέ δεν είναι περιορισμένες, αλλά σταδιακά αποκτούν καθολικό χαρακτήρα. Αν δηλαδή ξεκινήσει το κακό αυτό δεν θα έχει σταματημό! Δεν θα ησυχάσουν μέχρι να ελέγξουν πλήρως και αυτό το μέσο!

Το απολύτως ελεύθερο και ανεξέλεγκτο περιβάλλον, είναι το τέλειο περιβάλλον για να ανθίσουν οι ριζοσπαστικές, ανατρεπτικές, επαναστατικές, αφυπνιστικές ιδέες που μπορεί κάποια μέρα να σώσουν ή να αλλάξουν τον κόσμο! Η υπεράσπιση αυτού του περιβάλλοντος διατηρεί αυτή τη δυνατότητα, αυτή την προοπτική, αυτή την ελπίδα ζωντανή! Και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το τι θα γράψει ο κάθε κακοπροαίρετος, ανεγκέφαλος και κομπλεξικός στο internet!


Σχετικά Άρθρα

349 Σχόλια
 1. Ο/Η Αρετακης Ιακωβος λέει:

  Μπορεις ευκολα να καταλάβεις είτε από ανωνυμο είτε από επώνυμο το ψέμα? Ευκολα όχι αλλά μπορείς .
  Αν βάλει κάποιος το ονομα του από κατω απλά προσπαθεί περισσότερο για το ψεμα που θα σου πεί και θα χρησιμοποιήσει πιο προσεκτικες εκφράσεις. Αλλά η προσπάθεια είναι μια ετσι και αλλιοώς να σε παραπληροφορήσει. Ας μένουμε λοιπόν πιο πολύ και ας ψαχνουμε περισσότερο την γνωμη η την είδηση και ας καταλήγουμε στη δκή μας αποψη. Μην καταπίνουμε τη τροφή αμάσητη. Καλλίτερα να λεέι ο καθένας ότι θέλει παρά να κυνηγάμε αυτούς που λένε πραγματα που μας δυσαρεστούν,

 2. Ο/Η Στέλιος Χ. λέει:

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.
  Για μένα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, που θα πει τι. Το ειδικό βάρος είναι αυτό που μετράει.
  Αν με βρίσει ένας αξιόλογος άνθρωπος, θα στεναχωρηθώ, θα θυμώσω, αλλά θα καταλάβω ότι κάτι έχω κάνει λάθος και θα το ψάξω.
  Αν με κατηγορήσει ένας ανύπαρκτος, δεν θα δώσω σημασία.
  Είμαι από τους πολύ παλιούς στον χώρο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ξεκίνησα με BBS από το 1984 και από το 1988 μέχρι σήμερα, διαχειρίζομαι BBS και Forum και τα έχω δει όλα.
  Οι μηνύσεις δεν είναι λύση, θα έλεγα ότι κάνουν ήρωες τους θύτες.

 3. Ο/Η Δημήτρης Α. Δασκαλόπουλος λέει:

  «Δύσκολο πράγμα η ελευθερία!» Πολύ σωστά, κύριε Κανάκη. Ο George Bernard Shaw έχει πει: «Liberty means responsibility. That is why most men dread it.» (Man and Superman, «Maxims: Liberty and Equality,» 1905). Γενικότερα, μπράβο για το πολύ ώριμο και υπεύθυνο άρθρο σας.

 4. Ο/Η tzonakos λέει:

  Ειναι σαφές οτι η βελτίωση κάθε πράγματος σε μιά κοινωνία πρέπει να προέρχεται απο παιδεία και οχι απο απαγορεύσεις ή και απο αστεία τραγικες αυστηροποιήσεις νόμων.
  Πάρε παράδειγμα τον ΚΟΚ… αυξήθηκε το πρόστιμο πόσες φορές για τις παραβάσεις ;
  Λύθηκε ανάλογα το πρόβλημα ; Δεν νομίζω.
  Αν ο άλλος δεν καταλάβει οτι ειναι για το καλό του και όλων να μην περνά με κόκκινο και να μην παρκάρει όπου να ναι, ας πάει και 8 χιλιάδες ευρώ το πρόστιμο, θα εχεις μιά κοινωνία θυμωμένων ανθρώπων που θα παραβατούν αλλού και χειρότερα και θα βγάζει τα απωθημένα της είτε στο Ιντερνετ είτε στο περιβάλλον του. Οι απαγορεύσεις δεν πετυχαίνουν σωστές βελτιώσεις, ούτε η επιβολή θεμάτων οπως πχ το να σε κάνουν με νόμο, δωρητή οργάνων.
  Οποιος εχει ασχοληθεί με το Διαδίκτυο πάνω απο 3 χρόνια στη ζωή του, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εχει δεχθεί επιθέσεις ανήθικες ή να εχει εμπλακεί λιγο η πολύ σε τσακωμούς, εντάσεις και παρεξηγήσεις.
  Τωρα, οσοι καυχώνται οτι πρέπει να «ελεγχθεί το Ιντερνετ» μάλλον ειναι οπαδοί της κάμερας στις πόρτες της Εθνική Τράπεζας που σε φωτογραφίζει κανονικά αλλιως δεν ανοίγουν, ειναι νοσταλγοί χουντικής νοοτροπίας του βούρδουλα και του μπερντακίου, του μπάχαλου, του εκφοβισμού, του τραμπουκισμού.
  Ναι, ειναι δύσκολο να εισαι σίγουρος οτι ο/η άλλος διαθέτει την Παιδεία να αντιληφθεί σωστά τι γράφεις και να απαντήσει μετά απο ώριμη σκέψη και θετική διάθεση. Κυριαρχεί πολύς αρνητισμός στο Διαδίκτυο και πολλή τάση για κουτσομπολιό, ρουφιανιά, άρρωστη πλάκα πίσω απο μια οθόνη, και αποκαλύψεις που τάχα μου ειναι συνταρακτικές. Μεσα σε όλο αυτο θίγονται συχνά τα πρόσωπα επώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου με τη λογική «δε σε γουστάρω, θα σε τσαλακώσω ρε μαλ…»
  Ειναι θλιβερό, να βλέπεις οτι πράγματι δεν υπάρχει όση παιδεία χρειάζεται για να αυτοσυντηρηθεί σωστά το Διαδίκτυο, ειναι λυπηρό να αντιλανμβάνεται κανεις οτι ο συνάνθρωπός του μάλλον θέλει το κακό του παρά το καλό του.
  … λες και αν βγάλουν στη φόρα ολα τα ονοματεπώνυμα θα λυθεί το πρόβλημα ;
  … λες και οι ονοματεπώνυμοι χρήστες ειναι πιο έγκυροι μόνο και μόνο επειδη δηλώνουν ενα όνομα ;
  Η απαξίωση του διαδικτύου απλά συμφέρει κάποιους, ο έλεγχός του ειναι ονείρωξη κάποιων, και η κακή χρήση του απο διάφορους, απλά δείχνει το επίπεδο της παιδείας που διαθέτουν.

 5. Ο/Η ελιζα βοζεμπεργκ λέει:

  Αγαπητέ Αντώνη συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Επίτρεψέ μου μιά ένσταση. Η δικαίωση δεν έρχεται πάντα, και πολλές φορές δεν έρχεται ποτέ! Αλλωστε τί νόημα έχει η δικαίωση μετά θάνατον; Η επιτύμβια πλάκα περι εντιμότητας ικανοποιεί μόνο τους φυσικούς κληρονόμους. Στους συγχρονους καιρούς η λάσπη εχει αήττητη δυναμική αναντίστοιχη προς τις άμυνες των αθώων ανθρώπων που δεν μετέρχονται τους ιδιους λασπωμένους δρόμους! Είναι διαχρονική η ρήση του ΡΟΜΑΙΝ ΡΟΛΛΑΝ «αναγκάζομαι να μεθώ διότι όλοι συμπεριφέρονται σαν μεθυσμένοι», όμως καποιοι (ευτυχώς!) κοιτούν ακόμη τ άστρα…

 6. Ο/Η johnyb λέει:

  Δίνω αμοιβή σε όποιον βρει κείμενο του Βολταίρου που να’χει πει αυτό το περίφημο «διαφωνώ μ’αυτό που λες αλλά θα το υπερασπιστώ μπούρου μπούρου».
  Αυτή πρέπει να ‘ναι η πιο πολυκαταχρασμένη ατάκα μετά το «όταν θες κάτι πάρα πολύ ολόκληρο το σύμπαν συνομωτεί για το αποκτήσεις». Αλλά τουλάχιστον αυτό το έγραψε ο Κοέλο.
  Από κει και πέρα στην ουσία, τόση σημασία έχει το ίντερνετ όση του δίνεις. Αν είσαι όλη μέρα μπροστά σ’ένα κουτί μεγαλοποιείς και τη σημασία του. Πόση δύναμη να’χει πια ένας τύπος που χρειάζεται την κάλυψη της ανωνυμίας για να πει το οτιδήποτε.
  Απ’την άλλη είναι τεράστια ανακάλυψη για να περνούν αλογόκριτες οι απόψεις και οι γνώμες.
  Πώς αλλιώς θα ήξερα εγώ ας πούμε ότι δεν είμαι ο μόνος που θεωρεί ότι εσείς κι ο Λαζόπουλος είστε κρύοι και λαϊκιστές? Γιατί αν βασιστεί κάποιος στα παραδοσιακά μέσα περνάτε για σατιρικοί τρομάρα σας.
  Έτσι που λες Αντώνη μου
  Ευτυχώς που υπάρχει και το ίντερνετ για να διαβάζουμε και κανέναν άνθρωπο με ταλέντο. Αλλιώς καταδικασμένοι θα’μαστε να βλέπουμε μεσήλικες να σχολιάζουν βιντεάκια με φανταρίστικο χιούμορ.
  Άσε που θα ‘χε καταστραφεί η εκπομπή σου. Διανοείσαι πώς θα κάλυπτες το χρόνο αν δεν υπήρχαν τα ετοιματζίδικα απ’το Ίντερνετ

 7. Άκουγα διαδικτυακώς την ραδιοφωνική εκπομπή σου Αντώνη, ανέφερες οτι έκανες ένα νέο άρθρο και το διάβασα με ενδιαφέρον, όντας απο κείνους που απασχολούνται πολύ με το ίντερνετ… Έπιασα τον εαυτό μου να συμφωνεί με κάθε του λέξη, κυρίως, με την κατακλείδα/ουσία: καλύτερα να παραμένει ελεύθερο ένα μέσο, και ας έχει αυτή η ελευθερία το τίμημα της.

  Κακά τα ψέματα, η ύπαρξη και μόνο ενός μέσου όπως το ίντερνετ είναι ένα γεγονός δυσθεώρητης για την εποχή μας σημασίας. Το ζούμε ακόμα στο ξεκίνημα του, οι ιστορικοί σε πολλές δεκαετίες απο τώρα θα μπορέσουν να κάνουν καλύτερο απολογισμό απο εμάς.

  Σε μια κοινωνία που κάθε μέσο ελέγχεται απο οικονομικά και λοιπά συμφέροντα, το να υπάρχει κάπου η δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα κάθε άνθρωπος τη γνώμη του και να τη μοιράζεται με όλο τον κόσμο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός… Συν τοις άλλοις, το ίντερνετ είναι με διαφορά το πιο δημοκρατικό μέσο που υπάρχει: καλλιεργώντας στους ανθρώπους την ιδέα οτι μπορούν αν θέλουν να συμμετέχουν επί ίσοις όροις σε ένα φόρουμ, σε ένα blog, σε ένα σάιτ, και να πουν τη γνώμη τους, τους μεταλαμπαδεύει την σημασία της συμμετοχής στα κοινά – απαραίτητη για να υπάρχει μια ουσιαστικά δημοκρατική κοινωνία.

  Απο κει και περα αυτό που βλέπουμε να γίνεται σε μεγάλο βαθμό: Η πληθώρα απο σάιτ-σκουπίδια. Η παραπληροφόρηση. Το γεγονός οτι μπαίνει ο κάθε άκυρος και λέει το στραβό του και το κοντό του. Όλα αυτά όπως πολύ σωστά λες Αντώνη αντανακλούν την κοινωνία που ζούμε, και την παιδεία της. Το ίντερνετ είναι μεν ένας σπόρος ελπίδας, το αν θα προκύψει όμως ένα ωραίο φυτό, ένα δάσος ανανέωσης απο τον σπόρο αυτό ή αν θα καταλήξει τελικά ένα καχεκτικό, κακομοίρικο πράγμα, αυτό εξαρτάται απο όλους εμάς που το ποτίζουμε.

  Παρά τα στραβά του, οι δυνατότητες που σου παρέχει δεν έχουν προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία. Αν η οικονομική παγκοσμιοποίηση σηματοδοτεί την ολοένα μεγαλύτερη ενσωμάτωση του πλανήτη υπο τη σκιά των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, το ίντερνετ αντανακλά την παγκοσμιοποίηση της επικοινωνίας. Την καλή της πλευρά.

  Μέσα όπως η τηλεόραση είναι απο τη φύση τους περιορισμένα. Το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο. Ο πομπός έχει συγκεκριμένο ρόλο, ο δέκτης είναι πάντα παθητικός. Το ίντερνετ δίνει σε όλους την ίδια δυνατότητα επαφής και συμμετοχής, και ως τέτοιο πρόκειται για κάτι πολύτιμο, παρά τα πλείστα ελαττώματα που προκύπτουν στην πορεία…

  Και για να κλείσω αυτή τη λογοδιάρροια με το ζήτημα της παιδείας… Δυστυχώς, μόνο στην προσωπική παιδεία του καθένα προσβλέπω το οτιδήποτε… Η άλλη παιδεία, αυτή που παρέχεται απο το κράτος, δε μου αφήνει περιθώρια για ελπίδες. Ο κάθε ένας απο μας έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που του παρέχονται, και να κάνει τη διαφορά, ή να μπει κι αυτός στον βούρκο. Έστω και ένα 10% αν κάνει αυτή τη διαφορά πιστεύω είναι καλύτερο, απο το να μην υπάρχει καθόλου.

  Συγγνώμη για το τεράστιο σχόλιο, το πραγματικά όμορφο αυτό κείμενο όμως με έκανε να θελήσω να επεκταθώ και γω με τη σειρά μου!

 8. Ο/Η Άννα Κ. λέει:

  Η παιδεία μας είναι εθελημένα κλονισμένη, κάτι εξαιρετικά πιο επικίνδυνο από το να ήταν απλά ελλειμματική. Ένα από τα χειρότερα που συμβαίνει την περίοδο που διανύουμε είναι ότι προσπαθούν να χτυπήσουν την γλώσσα, τη θρησκεία, τα ιστορικά και πολιτισμικά αποθέματα, ώστε να ουδετεροποιήσουν τη δυνατότητά μας να αναπτυσσόμαστε. Τα παραπάνω είναι ίσως ένας από τους λόγους που έχουμε πάθει μια σύγχυση προσωπικότητας με αποτέλεσμα τα κόμπλεξ και οι ανασφάλειες να βγαίνουν στην επιφάνεια και να ακολουθούν τα χυδαία και αναληθή-ίσως-σχόλια,στον -ακόμη- ελεύθερο τόπο του ιντερνετ. Ωστόσο, με την αλήθεια συμβαίνει το εξής.. οι άνθρωποι είναι ικανοί να ορίσουν έννοιες μα δυσκολεύονται τόσο πολύ στην πραγμάτωσή τους.. συνεπώς σε ένα κόσμο που συνεχώς εγκλωβίζεται στο ψέμα και σε ‘’αναληθείς αλήθειες’’ το ίντερνετ με την ελευθερία του μας δίνει τουλάχιστον-ακόμη- την ευκαιρία του αντίλογου και την δυνατότητα να ψάχνουμε ‘’αληθινές αλήθειες’’ ακόμη και πίσω από ανώνυμα σχόλια..ακόμη και αυτά μας δείχνουν μια από τις εικόνες της πραγματικότητάς μας..και όπως είπες και εσύ Αντώνη η ελευθερία είναι δύσκολο πράγμα..

 9. Ο/Η Λεωνίδας Φραγκιάς λέει:

  Συμφωνώ κύριε Κανάκη με το άρθρο σας. Νομίζω ότι ούτως η άλλως στην χωρα μας αργά η γρήγορα τα sites που συκοφαντούν και δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις χάνουν την αξιοπιστία τους, στιγματίζονται στο internet. Μπορεί να έχουν μια κάποια επισκεψιμότητα, αλλά δεν θεωρούνται σοβαρά και έγκυρα. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ας πούμε ενός επωνυμου και σοβαρού blog με ένα ανώνυμο και συκοφαντικό blog. Ο κόσμος ξέρει να κρίνει και να ξεχωρίζει.

 10. Ο/Η χριστινα κατσαματσα λέει:

  κι εγω σημερα αυτα σκεφτομουν αντωνη.πραγματικα εμενα με φερνει πλεον σε αμηχανια ειτε η μεγαλομανια ειτε το ποσο self absorbed και ποσο μισος βγαζουν μερικα πραγματα.τελικα το σκεφτηκα λιγο και πιστευω οτι τελικα ισως και να βγει σε καλο ολο αυτο αν και ειναι λιγο νωρις για σηγουρα συμπερασματα.αυτο γιατι το ιντερνετ αν και σε κατακεραυνωνει με πληροφοριες σου δινει και την δυνατοτητα για αντιλογο.ενω η τηλεωραση σου πεταει μια πληροφορια μετα την αλλη και δεν προλαβαινεις να αντιδρασεις μεχρι που στο τελος αποχαυνωνεσαι.τελικα πιστευω οτι ολο αυτο το μησος και οι προβληματικες συμπεριφορες καποια στιγμη θα αμβλινθουν αλλα σιγουρα προερχονται απο ατομα που δεν ειχαν καποιο μεσο εκφρασης μεχρι τωρα λογω ελειψης κουλτουρας και παιδειας οπως ειπες κι εσυ.συγουρα αυτες οι αντιδρασεις εμενα μου λενε οτι αντικατοπτριζουν την κοινωνια η οποια ηταν σε λιθαργο και μολις ξυπνησε μαλλον!πρεπει καποιος να της φτιαξει καφε να στανιαρει και θα στρωσουμε ολη μαζι!αλλωστε η επαφη με την τεχνη και την εκφραση αρχισε απο τα πρωτογονα χρονια απλα με ενα ρυθμο.


Αφήστε το σχόλιο σας

*