Bloomberg: Οι 9 «σοφοί» που είχαν προέβλεψει την ελληνική κρίση

0
4

Τους 9 ανθρώπους που προέβλεψαν την ελληνική κρίση, πολύ πριν αυτή συμβεί, παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg. «Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα άρχισαν να απασχολούν τα πρωτοσέλιδα το 2009, μια σειρά οικονομολόγων, πολιτικών και καθηγητών εντόπισαν ρωγμές στη νομισματική ένωση ήδη από το 1990», αναφέρει το πρακτορείο.

Αναλυτικά η λίστα του Bloomberg:

1) Wynne Godley

O Βρετανός οικονομολόγος έγραψε τις ανησυχίες σε ένα άρθρο στο London Review of Books το 1992.

«Τι θα συμβεί αν μια ολόκληρη χώρα -μια περιοχή σε μια πλήρως ενοποιημένη κοινότητα- έρθει αντιμέτωπο με ένα δομικό πρόβλημα . Όσο είναι ένα κυρίαρχο κράτος μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά του [….] Σε μια οικονομική και νομισματική ένωση αυτή η διέξοδος προφανώς δεν υπάρχει και η προοπτική [αυτής της χώρας] είναι βαριά εκτός εάν γίνουν διευθετήσεις προϋπολογισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο που θα έχουν ένα αναδιανεμητικό ρόλο», έγραφε μεταξύ άλλων.

2) Arnulf Baring

Η γερμανός πολιτικός επιστήμονας είχε γράψει σε ένα βιβλίο του το1997:

«Όταν εμείς οι γερμανοί ζητάμε νομισματική πειθαρχία, άλλες χώρες θα κατηγορούν αυτήν την πειθαρχία για τα οικονομικά τους δεινοπαθήματα και κατ’επέκταση θα κατηγορούν εμάς. Επιπλέον, θα μας βλέπουν ως ένα είδος οικονομικού χωροφύλακα».

 

3) Mathew Forstater 

Ο οικονομολόγος Mathew Forstater είχε σημειώσει σε ένα άρθρο του το 1999:

«Παραδίδοντας την εθνική νομισματική τους κυριαρχία, οι χώρες δεν μπορούν πλέον να κάνουν συντονισμένες οικονομικές και νομισματικές πολιτικές που είναι απαραίτητες για ένα περιεκτικό και αποτελεσματικό φάρμακο στις περιοδικές κρίσεις ζήτησης. Γιατί οι χώρες να θυσιάσουν εθελοντικά την δυνατότητά τους να εφαρμόσουν μια συντονισμένη μακροοικονομική πολιτική, ειδικά σε μια περίοδο όταν τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας είναι σε διψήφια νούμερα και υπάρχουν ξεκάθαρες αποπληθωριστικές τάσεις».

 

4) Milton Friedman

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Τράπεζας του Καναδά το 2000, ο κ. Friedman είχε δηλώσει τα εξής:

«Νομίζω ότι το ευρώ βρίσκεται τώρα στο μήνα του μέλιτος. Ελπίζω να πετύχει, αλλά έχω πολύ χαμηλές προσδοκίες. Νομίζω ότι οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες χώρες θα συσσωρευθούν και ότι τα ασύγχρονα σοκ θα το επηρεάσουν».

 

5) Κώστας Σημίτης

Τον Δεκέμβριο του 2008 ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα της χώρας σε μια ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Οι δανειστές γνωρίζουν ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. [Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πιστεύουν ότι] η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αίτηση στο ΔΝΤ για δανεισμό έτσι ώστεη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας να γίνει ευθύνη του Ταμείου και όχι της Κομισιόν», είχε αναφέρει.

 

6) Stephanie Bell Kelton 

Σε ένα άρθρο του 2002 η Kelton ανέφερε:

«Χώρες που επιχειρούν να αποφύγουν τις αρχές των αξιόπιστων οικονομικών μπορεί να ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να έχουν μεγάλα ελλείμματα, καθώς οι δανειστές αρνούνται να δώσουν επαρκή πίστωση με τις επιθυμητούς όρους. Μέχρι να γίνει κάτι που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αποτρέψουν αυτούς τους οικονομικούς περιορισμούς (πχ. μια πολιτική ένωση και η εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού προϋπολογισμού [της ΕΕ] ή εγκαθίδρυση ενός νέου θεσμού που θα δανείζει και θα έχει σχεδιαστεί για να βοηθά κράτη-μέλη να ακολουθούν ένα ευρύ σύνολο πολιτικών στόχων) οι προοπτικές σταθεροποίησης στην ευρωζώνη εμφανίζονται δυσοίωνες».

 

7) Margaret Thatcher

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της, το 1990 η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε προειδοποιήσει ότι το ενιαίο νόμισμα δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις πιο αδύναμες οικονομίες.

«Είχαμε επιχειρήματα που θα μπορούσαν να πείσουν τόσο τους Γερμανούς -που θα ανησυχούσαν για την αποδυνάμωση των πολιτικών κατά του πληθωρισμού- όσο και τις φτωχότερες χώρες -στις οποίες πρέπει να ειπωθεί ότι δεν θα διασωθούν από τις συνέπειες του ενιαίου νομίσματος, που θα μπορούσαν συνεπώς να συνθλίψουν τις αναποτελεσματικές οικονομίες τους», ανέφερε η Θάτσερ σε μια συζήτηση με τον John Mayor για το συγκεκριμένο θέμα.

 

8) Warren Mosler

Ήδη από το 2001 ο οικονομολόγος W. Mosler ανέμενε την ανάδυση ελαττωμάτων στην ευρωζώνη επειδή η πολιτική της δομή δεν επιτρέπει στα επιμέρους κράτη-μέλη να διαχειριστούν μια οικονομική κρίση λόγω της νομισματικής ένωσης.

«Μόνο η αναπόφευκτη, προς το παρόν απαγορευμένη, ευθεία παρέμβαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την ανάσταση και από τις στάχτες αυτού του φλεγόμενου άστρου που έπεσε θα μπορούσε να αναδυθεί ένα κυρίαρχο αθάνατο νόμισμα», ανέφερε.

 

9) Randall Wray

Έντονη κριτική στη δομή του ευρώ είχε ασκήσει και ο οικονομολόγος R. Wray το 1998 στο βιβλίο του Understanding Modern Money.

«Όπως έχει σχεδιαστεί μέχρι στιγμής, η νομισματική ένωση θα έχει μια κεντρική τράπεζα (την ΕΚΤ) αλλά δεν θα έχει οικονομικά υποκαταστήματα. Είναι σαν οι ΗΠΑ να λειτουργούσαν με την FED, χωρίς ωστόσο κεντρικές τράπεζες των εκάστοτε πολιτειών» ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here