Βόμβα Ελεγκτικού Συνεδρίου: Έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

0
3

 

Αντισυνταγματικές βρήκε το Ελεγκτικό Συνέδριο διατάξεις του νέου ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, με βασική αιτιολογία ότι δεν συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες.

Μεταξύ άλλων, όσον αφορά στην υπαγωγή δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σημειώνει ότι το νομοσχέδιο «εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο».

Αναλυτικά, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας:

«Η υπαγωγή με νόμο σε ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών με τους λοιπούς εργαζόμενους δεν συνάδει με τη θέση που το ισχύον Σύνταγμα επιφυλάσσει σ’ αυτούς, δεδομένου ότι αυτή συνιστά συνταγματικό κεκτημένο, η ανατροπή του οποίου απαιτεί αναθεώρηση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων.

Περαιτέρω, η ρύθμιση αυτή θέτει ζήτημα αντίθεσης στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που απορρέει από το κράτος δικαίου, δοθέντος ότι η υπαγωγή των εργαζομένων στο σύστημα κοινωνικής ή επαγγελματικής ασφάλισης αποτελεί ουσιώδη παράγοντα που εκτιμάται κατά την επιλογή του επαγγέλματος.

Ενόψει αυτών, το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο».

Νωρίτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, είπε:

«Φαίνεται ότι τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των δανειστών για τις νέες συντάξεις και τις περικοπές των ένστολων, των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των κοινωνικών τάξεων που πλήττονται, το ελεγκτικό συνέδριο τους χαλάει τα σχέδια. Σχεδόν το σύνολο των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του προωθούμενου νομοσχεδίου το έχει κρίνει εκτός συντάγματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here