«Βόμβες» Αλαφούζου: Πολιτική μου δίωξη τυχόν μη αδειοδότηση του ΣΚΑΙ

0
10

 

Στα 39,5 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό ύψος των δανείων, συμπεριλαμβανομένου και ενός προσωπικού δανείου 7 εκατ. ευρώ που έχει λάβει ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού «ΣΚΑΪ» Γιάννης Αλαφούζος.

Κατά την ακρόασή του, που διήρκησε περίπου 7 ώρες στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων μέσων ενημέρωσης και κομμάτων, ο κ. Αλαφούζος δήλωσε ότι δεν έχει αρρύθμιστες οφειλές, τα δάνεια του είναι μόνο από την Εθνική Τράπεζα και εξυπηρετούνται κανονικά, όπως κανονικά καταβάλλονται οι οφειλές του στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος, με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2016, προκύπτει ότι ο κ. Αλαφούζος εμφανίζεται να έχει:

Από την Εθνική Τράπεζα: δάνειο 30.944.620 ευρώ για τον ΣΚΑΪ και προσωπικό δάνειο 6.802.000, που πήρε με αιτιολογία την ταμειακή ενίσχυση του ΣΚΑΪ. Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλαφούζος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, το δάνειο αυτό χρησιμοποιήθηκε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εγγύηση το σπίτι του και ακίνητα.

Από την Τράπεζα Πειραιώς δάνειο ύψους 983.000 ευρώ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι:
Το σύνολο των οφειλών του είναι 28.451.000 ευρώ.
Αποπληρώθηκε δάνειο ύψους 2,5 εκατ. που έλαβε για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Μελωδία».

Αποπληρώθηκαν επίσης:
Μέρος της σύμβασης με τον ΟΤΕ που είναι σήμερα ύψους 5 εκατ. το χρόνο και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ είναι ο παραγωγός του αθλητικού προγράμματος.
Μέρος της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ που είναι σήμερα 4 εκατ. και ο ΣΚΑΪ παράγει το πρόγραμμα των κληρώσεων του ΟΠΑΠ.

«Έχουμε επενδύσει περίπου 60 – 70 εκατομμύρια με ίδια κεφάλαια. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε βάλει 20 εκατ. στον ΣΚΑΪ», ανέφερε ο Γ. Αλαφούζος, σημειώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης δεν είναι και οι πιο κερδοφόρες», και προσέθεσε ότι στόχος τους είναι «να προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και να δίνουν ικανοποίηση».

Ακόμα, εξέφρασε την άποψη ότι η Εθνική Τράπεζα, με τις δανειοδοτήσεις τις οποίες του παρείχε, είχε στόχο την κερδοφορία και όχι τη στήριξη του.

Οι αιχμές του κ. Αλαφούζου «περί πολιτικής του δίωξης -όπως υποστήριξε- από τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογη με αυτήν που είχε υποστεί επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του.
«Θα συνιστά πολιτική μου δίωξη τυχόν μη αδειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού», σημείωσε ο κ. Αλαφούζος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας χαρακτήρισε απαράδεκτη την άποψη αυτή και αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που υπέστη βάναυση παραβίαση κάθε δεοντολογίας από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα στρέφεται εναντίον ενός μέσου ενημέρωσης για τη στάση που τήρησε σε θέματα επικαιρότητας», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης.

Αιχμές όμως άφησε ο κ. Αλαφούζος για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή και είναι, όπως είπε, όλα νόμιμα.

Ο κ. Αλαφούζος συνέχισε την κατάθεση του, κάνοντας λόγο για «πέρα από κάθε λογική» δανειοδοτήσεις τραπεζών σε ορισμένα ανταγωνιστικά μέσα ενημέρωσης, που δεν ανταποκρίνονται, όπως είπε, στις υποχρεώσεις τους, και λαμβάνουν τραπεζικές ενημερότητες προκειμένου να κυριαρχήσουν στο τηλεοπτικό πεδίο.
«Ο δανεισμός που έγινε είναι ακρότατος και μη φυσιολογικός», είπε και επισήμανε ότι δεν έχει την ανάλογη αντιμετώπιση ο ίδιος που είναι συνεπής και αποπληρώνει τα δάνεια του.

Στις συνεχείς παραινέσεις του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αν έχει στοιχεία γι’ αυτά που ισχυρίζεται, ο κ. Αλαφούζος μίλησε για κλίμα φόβου που υπάρχει σε στελέχη τραπεζών.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι τράπεζες υφίστανται πολιτική πίεση», προσθέτοντας ότι υπάρχει «μια γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης να μην χρηματοδοτούν μέσα ενημέρωσης εκτός από 1-2 περιπτώσεις».

Επέμεινε δε στις καταγγελίες του, ότι υπάρχει πολιτική δίωξη εναντίον του από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Εξεταστικής αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχετε στοιχεία γι’ αυτά που λέτε; Πρέπει να αποδείξετε αυτά που ισχυρίζεστε για πολιτική σας δίωξη… Από όσο γνωρίζω, οι διοικήσεις των τραπεζών δεν έχουν αλλάξει, είναι ίδιες. Ποια είναι η πολιτική παρέμβαση που μπορούσε να γίνει για να αδυνατίσει τη θέση σας στις αδειοδοτήσεις», ρώτησε ο κ. Φάμελλος.

«Υπάρχει ένα κλίμα φόβου στις τράπεζες να μην χρηματοδοτούν όποιον νομίζουν ότι δεν αρέσει στη κυβέρνηση. Φοβούνται. Στις τράπεζες υπάρχουν ανώτατα και κατώτατα στελέχη. Αυτά συμμετέχουν στις επιτροπές και διώκονται, ελέγχονται από εισαγγελική έρευνα. Όταν υπάρχει δίωξη από εισαγγελέα υπάρχει και ο φόβος να υπογράψουν», απάντησε ο κ. Αλαφούζος και προσέθεσε:
«Είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει είναι ότι ο δανεισμός ορισμένων μέσων που έγινε ήταν ακρότατος, όχι φυσιολογικός πέρα από κάθε λογική».

«Πρέπει να ανακαλέσετε. Διαφορετικά πρέπει να πείτε ονόματα…», αντέτεινε ο κ. Φάμελλος.

«Προτιμώ να μην εκθέσω συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν ανακαλώ…», απάντησε ο κ. Αλαφούζος, ενώ υποστήριξε ότι ο τρόπος της διαδικασίας αδειοδότησης και ο περιορισμένος αριθμός των τηλεοπτικών αδειών συνιστά «μια ακραία πολιτική παρέμβαση».

«Το συνολικό πλαίσιο της αδειοδότησης είναι ψηφισμένος νόμος από τη Βουλή», σχολίασε ο κ. Φάμελλος.
Νωρίτερα είχε σημειωθεί λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Αλαφούζου και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, με αφορμή τις αιχμές του τελευταίου για τον ρόλο του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ στην ενημέρωση.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here