«Μπουρλότο» έβαλε το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

0
8

«Μπουρλότο» έβαλε το ΔΝΤ στο συμβιβασμό που πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αποδέχθηκαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ, όπως αποκαλύπτει  η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung.

Η πρόταση απέκλειε τις περικοπές στους χαμηλοσυνταξιούχους, αν η  ελληνική κυβέρνηση μείωνε κατά 400 εκατ ευρώ τις στρατιωτικές δαπάνες. «Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα, αλλά εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε κοφτά πως δεν δέχεται τέτοια παζάρια».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ταχθεί, από την εποχή που βρισκόταν στη θέση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και του επικεφαλής του Eurogroup, υπέρ της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας, θεωρώντας πως η χώρα μας ξοδεύει τεράστια ποσά για αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Ελλάδα και εταίροι είχαν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία, ακόμα και στο όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η κάθετη διαφωνία του ΔΝΤ προκάλεσε την οργή αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων, που χαρακτήρισαν εξωφρενικό να αποφασίζει για την ΕE ένας οργανισμός (το ΔΝΤ) που δεν έχει καμία σχέση με την Ένωση.

«Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχουν έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να επιβληθεί στο 0,8%, οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Όμως, την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ως αποτέλεσμα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έμεινε χωρίς περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ευρωπαίος διαπραγματευτής σχολίασε, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα: «Είναι παράδοξο. Στο τέλος αποφασίζει ένας θεσμός για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος δεν έχει τη στήριξη ενός λαού».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here