Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Οργανώσεις όπως η 17Ν είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου

0
13

 

Αίσθηση προκαλεί η αποστροφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, ότι «οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, με αφορμή την αυλαία στην παράσταση στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού «Ισορροπία του Nash», o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: «Για το κατέβασμα του έργου χθες, νομίζω απ’ ό,τι κατάλαβα ότι έχετε δίκαιο. Δεν σας άκουσα πολύ, δηλαδή είναι πολύ άσχημο πράγμα. Δεν πρέπει να γίνονται αυτά, να κατεβάσουν έργα. Τα έργα, όλη η πνευματική μάλλον δημιουργία, πρέπει να παρουσιάζεται».

Σε ερώτηση αν το ίδιο δικαίωμα θα έχει ένα έργο βασισμένο σε μαρτυρία του Ρουπακιά, απάντησε: «Τυπικά έχει δικαίωμα, αλλά κοιτάξτε να δείτε εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, όταν προάγεις ας πούμε την βία και ιδιαίτερα την ανεξέλεγκτη βία, την φασιστική… Με ποια έννοια λέω ανεξέλεγκτη; Ότι μιλάς, ας πούμε, για εθνοκαθάρσεις κτλ.»

Ερωτηθείς για το ποια ήταν η διαφορά με τον Ξηρό ποια ήταν, απάντησε:
«Είχε μια άλλη ταυτότητα, κακώς, δεν υποστηρίζω τίποτα. Δεν είναι το ίδιο. Οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου. Γενικά σας λέω, ένα λαθεμένο (ιδεώδες), σας το ‘πα, δεν υποστηρίζω τίποτα απ’ αυτά. Απλώς είχαν μία αντίληψη μιας κοινωνίας με τελείως διαφορετική… Μιας καλής κοινωνίας, εν πάση περιπτώσει, και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν. Ο φασισμός είναι σε μαζικό επίπεδο, δεν είναι ο κακός ο συγκεκριμένος, που είναι ο τραπεζίτης, ο καπιταλιστής. Απλώς η αξία είναι ριζικά αναφαίρετο δικαίωμα, αλίμονο, δηλαδή ο άνθρωπος οτιδήποτε και να ‘ναι, δεν μπορείς να σκοτώσεις. Και δολοφόνοι ειδεχθείς, ας πούμε κτλ., δεν είμαστε υπέρ της εις θάνατον καταδίκης και εκτέλεσης μάλλον. Αλλά λέω άλλο πράγμα: κακώς είχαν ένα σκεπτικό, που δεν στέκει με τίποτα, όμως είχαν μια διαφορετική αντίληψη. Δηλαδή, αυτοί μιλάγανε, αυτές οι οργανώσεις, για κάποια συγκεκριμένα άτομα-κόμβους για να δημιουργήσουν μια ταραχή, να ξεσηκωθούν οι μάζες να πάρουν την εξουσία. Οι Δίδυμοι Πύργοι ή το ISIS μοιάζουν πολύ, με αυτό που έλεγα, με το φασιστικό κίνημα».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει καλή-κακή, ανεκτή τρομοκρατία, απάντησε: «Όχι, ούτε αυτό είπα, είπα ότι είναι καταδικασμένα αυτά. Μα, πρέπει να κάνουμε κάποιες διαφορές. Διότι, η φασιστική ιδεολογία έχει μία εξολοθρευτική, μαζική αντίληψη των πραγμάτων. Ο Χίτλερ καθάριζε, ας πούμε, όχι μόνο Εβραίους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές, εκείνο και τ’ άλλο. Αυτό έχει μια τεράστια διαφορά, κατά την γνώμη μου, που βεβαίως μπορεί να μου πείτε ότι και εκείνοι έναν άνθρωπο να σκοτώσουν, πάλι είναι ειδεχθές, δεν είπα το αντίθετο. Αλλά σαν αντίληψη, δεν υποστηρίζω καμία απ’ αυτές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here