Βουτιά 26% στις αφίξεις τουριστών από την Τουρκία

0
12

 

Με ρυθμό πάνω από 26% μειώθηκαν οι αφίξεις τουριστών από την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2016 στη Λέσβο. Ειδικότερα, οι αφίξεις ανήλθαν σε 7.236 το α΄ εξάμηνο, όταν το α΄ εξάμηνο του 2015 ήταν 9.816. Σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση των αφίξεων ανήλθε στα 2.580 άτομα ή ποσοστό 26,28%. Τον Ιούνιο του 2016, οι αφίξεις ανήλθαν σε 2.938, όταν έναν χρόνο πριν, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, ήταν 3.488.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας της Μυτιλήνης «Εμπρός», που δημοσιοποίησε τα στοιχεία, η φετινή τουριστική χρονιά του 2016, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από την Τουρκία, θα κριθεί την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, μιας και σε αυτό το διάστημα καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των αφίξεων στο νησί. Ωστόσο, ήδη έχουμε μια σαφή εικόνα για την τάση που διαμορφώνεται και η οποία είναι πρακτικά αδύνατο να αναστραφεί ολοσχερώς. Μόνο μερική βελτίωση ή χειροτέρευση μπορεί να καταγραφεί το επόμενο διάστημα.

pinakas_1_1

Θα υπάρξει πτώση
Αν συνεχιστεί ο ρυθμός μείωσης που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, τότε στο σύνολο του 2016 οι αφίξεις από την Τουρκία θα ανέλθουν στις 38.000, δηλαδή κάτω από το επίπεδο που είχαν διαμορφωθεί το 2013. Ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι ότι ο ρυθμός κάμψης των αφίξεων Τούρκων τουριστών είναι πολύ μικρότερος από την κάμψη που καταγράφεται στις αφίξεις από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπου το ποσοστό πτώσης ανέρχεται στο 65%.

Η εύκολη εξήγηση αποδίδει την κάμψη του τουριστικού ρεύματος στη Λέσβο στην προσφυγική κρίση. Στην περίπτωση όμως των Τούρκων τουριστών αυτή η εκτίμηση δεν επιβεβαιώνεται. Οι αιτίες της κάμψης φαίνεται να είναι πολύ περισσότερες. Άλλωστε οι Τούρκοι τουρίστες -σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους- το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν βρισκόταν σε έξαρση η προσφυγική κρίση, συνέχισαν να δείχνουν την προτίμησή τους στη Λέσβο.

pinakas_2

Και άλλοι λόγοι
Ξενοδόχος της Μυτιλήνης, στα μέσα Ιουνίου, έλεγε σε δημοσιογράφους πως η κάμψη των αφίξεων από την Τουρκία οφείλεται στη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, στη μείωση των διαθέσιμων δωματίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (σε πολλά ξενοδοχεία φιλοξενούνται υπάλληλοι της Frontex και αστυνομικοί) αλλά και στην αύξηση των τιμών που προσφέρουν τα δωμάτιά τους πολλά ξενοδοχεία (κυρίως στην περιοχή της Μυτιλήνης). Στις παραπάνω αιτίες εμείς θα προσθέταμε την αρνητική δημοσιότητα που προκλήθηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και η ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αλλά και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Καθόλου μικρό ζήτημα δεν είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται φέτος στην έκδοση βίζας από τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι καθυστέρησε η ενεργοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με αποτέλεσμα τα προβλήματα και η ταλαιπωρία όσων κατοίκων τρίτων χωρών προσπαθούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να παραμένουν.
Οικονομία

Μόλις χθες καταγράφηκε στα ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου τετράωρη ταλαιπωρία 20 Τούρκων τουριστών που έφθασαν στη Λέσβο. Οι τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου σημειώνουν ότι δεν ήταν το μόνο περιστατικό. Ο δε πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου ανέφερε ότι χρειάστηκε να επικοινωνήσει με τέσσερα διαφορετικά υπουργεία (Τουρισμού, Οικονομίας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη) για να μπορέσουν να μπουν στη Λέσβο οι 20 Τούρκοι τουρίστες την Πέμπτη. Ο ίδιος σημειώνει πως θα έπρεπε να ενεργοποιείται αμέσως η χειρόγραφη διαδικασία έκδοσης της βίζας μόλις σταματά η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος.

Επιπλέον, τονίζει πως θα έπρεπε να λειτουργεί ένα συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης δίπλα στον Πρωθυπουργό ώστε να λύνει τέτοια ζητήματα χωρίς να χάνεται χρόνος. Ταλαιπωρία υφίστανται και οι Τούρκοι τουρίστες που προσπαθούν να βγάλουν βίζα για την Ελλάδα στα προξενεία της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης από το νέο, αυστηρότερο σύστημα έκδοσης βίζας.

Τα διοικητικής φύσης προβλήματα μπορούν να διευθετηθούν γρήγορα. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση. Εκείνο που δεν μπορεί να λυθεί άμεσα είναι η απώλεια αγοραστικής δύναμης που υφίστανται οι Τούρκοι τουρίστες λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Όταν ξεκίνησε το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα 1,00 ευρώ αντιστοιχούσε σε 2,00 τουριστικές λίρες. Σήμερα 1,00 ευρώ αντιστοιχεί σε 3,30 τουριστικές λίρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here